Fekete Tibor (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fekete Tibor (színész) szócikkből átirányítva)
Fekete Tibor
Született1927. április 5.
Salgótarján
Elhunyt2014. április 23. (87 évesen)
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyarok
Foglalkozásaszínész
IskoláiRózsahegyi Kálmán Színészképző Stúdió (–1952)
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1957 – 2014
Tevékenységszínész
Díjai
Jászai Mari-díj
1965
Kiváló művész-díj
1989
Érdemes művész-díj
1982
További díjak
Aase-díj (2000)

SablonWikidataSegítség

Fekete Tibor (Salgótarján, 1927. április 5.2014. április 23.) Jászai Mari-díjas és Aase-díjas magyar színművész.

Életpályája[szerkesztés]

Zenthe Ferenc városában született, akivel jó barátok voltak. Nyolcéves korában költöztek Rákospalotára, a Tavasz moziban vizet, cukorkát és perecet árult. Később lakatosnak tanult, dolgozott a Hirmann Ferenc Fémárugyárban, majd az Acélöntő és Csőgyárban is. Az első egymondatos szerepeket a József Attila Színházban kapta. Kiss Manyi és Greguss Zoltán ajánlására került Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol a mester ösztöndíjasként tanította. Az 1952-es vizsgaelőadását látva a Faluszínház két vezetője, Both Béla és Mátrai József szerződtette.

1957 és 1958 között a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt, a Győri Nemzeti Színházban és a Békéscsabai Jókai Színházban tett kitérők után ide többször visszatért. Vendégszerepelt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban és többször a Vígszínházban is. Több alkalommal várták szerződéssel a fővárosban, azonban a szerepek vidéken tartották. Szerepelt filmekben és televíziós produkciókban is. Erkel Ferenc két operájának televíziós változatában is jelentős szerepet osztottak rá.

1989 és 1994 között tagja volt az Aase-díj kuratóriumának. A Magyar színházművészeti lexikon így jellemezte: „Többnyire erős akaratú, hajlíthatatlan hősöket alakít.”

Szerepeiből[szerkesztés]

Színház[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma (1949–): 72.[1]

Film[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Hangjáték[szerkesztés]

  • Óz, a nagy varázsló (1980) .... Farkaskirály

Emlékek[szerkesztés]

Az összes Raffai darab főszerepét (Egyszál magam, Diplomások, Vasderes, stb.) én játszottam Kecskeméten. Van egy olyan levelem Raffai Saroltától, hogy „Tibi! Tibi ezt a téesz-elnököt neked írtam. Az eset megtörtént Császártöltésen…” (Vasderes).
Emlékezetes módon tartott számon Illyés Gyula bácsi is. Itt volt Kecskeméten a Dózsa-darab főpróbáján, majd a szünetben lejött a büfébe megenni a paprikás krumpliját. Persze rögtön körbevették az újságírók, fotósok. Erre Gyula bácsi: „- Álljanak meg! Küldjék le a Feketét!”. Úgy parókában, ahogy voltam, odamentem hozzá, átölelt: „- Most fotózzanak!”- mondta. Úgy őrzöm azóta is ezt az újságfotót, mint egy szentképet a dedikálásával együtt: „Sok szeretettel egy igazi Dózsának”.

Érdekesség[szerkesztés]

Fekete Ernőnek, a budapesti Katona József Színház tagjának keresztneve is Tibor, a szakma íratlan szabályai alapján a Fekete Tiborral való névazonosság miatt vett fel művésznevet.

Elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2010. november 9-i lekérdezés
  2. [1][halott link]

További információk[szerkesztés]