Fekete Lyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Fekete Lyuk korábbi bejárata a Golgota utcában (2017)

A Fekete Lyuk (vagy Yuk, III/III-as klub), egy budapesti szórakozóhely volt, amely az 1980-as évektől kezdődően a magyar alternatív és független zenei élet hazai (és sokak szerint kelet-európai) központja volt. A helyet gyakran Alternative Music Centernek is nevezték a hivatalos programok szórólapjain.

Története[szerkesztés]

A VIII. kerületi Golgota utcában megbújó klub a jól ismert Vörösmarty Művelődési Ház alatt helyezkedett el. Eleinte csak néhány teremmel, majd az évek folyamán két különálló italelárusító egységgel kiegészülve.

A szórakozóhelyet sok támadás érte a média részéről, így a rendőri jelenlét mondhatni állandó volt a környéket körülvevő utcákon és tereken. A közeli Golgota parkban gyakoriak voltak a verekedések a nyitvatartás körüli időszakokban.

Számos, ma meghatározónak számító művész kezdte pályafutását a Fekete Lyukban. A hely nyitott volt a művészet és a zene számos formájának. A legjobb napjait a kilencvenes évek legelső néhány évében élő szórakozóhely példaként szolgálhatott később olyan klubok létrehozásánál, mint a Tilos az Á vagy a Total Car. A rendszerváltással könnyülő utazási feltételek egyre több nyugati alternatív zenekarnak tették lehetővé magyarországi fellépését. Ebben igen nagy részt vállalt a Fekete Lyuk is, amelynek színpadán számos jó nevű együttes megfordult a magyar tehetségek mellett.


Változások[szerkesztés]

A kilencvenes évek közepe előtt a klub népszerűsége visszaesett. Először Yuk, majd később III/III-as klub névre változtatták a hely nevét.

Rockland[szerkesztés]

Az épület felső részében elhelyezkedő "Vörösmarty művelődési ház" a későbbi időszakban, "Rockland" néven is működött. A "Body Count" (Ice-T), a "Beastie Boys" és a "Sepultura" is megfordult Rockland színpadán.

A Fekete Lyuk "zenekarai"[szerkesztés]

A múltban itt játszó, ma híres, vagy elismert előadók egy része:

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]