Fekete Lyuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Fekete Lyuk korábbi bejárata a Golgota utcában (2017)

A Fekete Lyuk (vagy Yuk, III/III-as klub), egy budapesti legendás szórakozóhely volt, amely az 1980-as évektől kezdődően a magyar alternatív és független zenei élet hazai (és sokak szerint kelet-európai) központja volt. A helyet gyakran Alternative Music Centernek is nevezték a hivatalos programok szórólapjain.

Története[szerkesztés]

A VIII. kerületi MÁVAG-kolónia és a volt Ganz–MÁVAG gyártelep között húzódó Golgota utcában megbújó pinceklub a jól ismert Vörösmarty Művelődési Ház alatt helyezkedett el. Eleinte csak néhány teremmel, majd az évek folyamán két különálló italelárusító egységgel kiegészülve.

A szórakozóhelyet sok támadás érte a média részéről, így a rendőri jelenlét mondhatni állandó volt a környéket körülvevő utcákon és tereken. Az Orczy út és a Vajda Péter utca találkozásánál lévő Golgota téren gyakoriak voltak a verekedések, balhék a nyitva tartás körüli időszakokban.[1]

Számos, ma meghatározónak számító művész kezdte pályafutását a Fekete Lyukban. A hely nyitott volt a művészet és a zene számos formájának. A legjobb napjait a kilencvenes évek legelső néhány évében élő szórakozóhely példaként szolgálhatott később olyan klubok létrehozásánál, mint a Tilos az Á vagy a Total Car. A rendszerváltással könnyülő utazási feltételek egyre több nyugati alternatív zenekarnak tették lehetővé magyarországi fellépését. Ebben igen nagy részt vállalt a Fekete Lyuk is, amelynek színpadán számos jó nevű együttes megfordult a magyar tehetségek mellett. A közönség soraiban megfordultak a csövesek, punkok, alterosok, metálosok és egyéb szubkultúrák képviselői mellett értelmiségiek és egyetemisták is.[2]

2018-ban a budapesti Kiscelli Múzeum kiállítást rendezett az 1988-1994 között virágkorát élő klubról, amelyhez az adományozott tárgyak mellett a múltban ott fellépő művészekkel (Nagy Feró, Kovács Zoltán-AMD, Tizedes, Szakácsi Gábor-C.A.F.B.) készült interjúkat is bemutatták.[3]

Változások[szerkesztés]

A kilencvenes évek közepe előtt a klub népszerűsége visszaesett. Először Yuk, majd később III/III-as klub névre változtatták a hely nevét.

Rockland[szerkesztés]

Az épület felső részében elhelyezkedő "Vörösmarty művelődési ház" a későbbi időszakban, "Rockland" néven is működött. A "Body Count" (Ice-T), a "Beastie Boys" és a "Sepultura" is megfordult Rockland színpadán.

A Fekete Lyuk zenekarai[szerkesztés]

A múltban itt játszó, ma híres, vagy elismert előadók egy része:

Források[szerkesztés]

  1. Zubreczki Dávid - A kilencvenes évek elsüllyedt buliatlantisza (Telex.hu, 2021.05.28.)
  2. 35 éve nyilt meg a legendás Fekete Lyuk. HVG, 2023. február 28. (Hozzáférés: 2023. február 28.)
  3. 2018/2019 Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum. www.kiscellimuzeum.hu. [2019. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
  4. Tankcsapda a Fekete Lyukban[halott link]
  5. Rockmúzeum. [2010. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 29.)

További információk[szerkesztés]