Ugrás a tartalomhoz

Fekete Beszéd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fekete beszéd egy J.R.R. Tolkien által alkotott mesterséges nyelv.

Tolkien több nyelvet is alkotott, amelyeken a műveiben, legfőképpen a Középfölde-legendáriumban szereplő különböző fajokat vagy népeket szólaltatta meg. A nyelvalkotás mondhatni, Tolkien egyik mestersége, hiszen maga is nyelvész volt. A nyelvek mellett megalkotta az azokat leíró írásrendszereket is. A leginkább kidolgozott nyelvek ezek közül a quenya és a sindarin, amelyek bonyolult és részletes nyelvtannal, valamint gazdag (és a mai napig bővülő) szókinccsel rendelkeznek.

A fekete beszéd ezekkel a jellemzőkkel nem dicsekedhet, hiszen nagyon kevés idézet található ezen a nyelven a Gyűrűk Ura könyveiben, ám ezek egyike maga az Egy Gyűrű felirata.

A nyelvet Szauron hozta létre az általa uralt területeken élő népek számára – végső célja az volt, hogy egész Középföldén ezen a nyelven beszéljen mindenki, mikor meghódítja azt, de nem járt teljes sikerrel.[1] A fekete beszédet végül a nazgûlok, az Olog-hai-ok (a mordori harci trollok) használták, Szauron parancsnokai (pl. Szauron Szája, aki a Fekete Kapunál bukkan elő) és egyéb sötét szolgái.

Tehát a nyelvet Mordorban, a fekete földön, illetve Minas Morgulban és Dol Guldurban használták, valamint ennek egy lealacsonyított változatát Barad-dúrban a harmadkor végén.

Szauron ezen a nyelven írta az egy gyűrű szövegét, melyet csak a tűz kelthet életre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tolkien, J.R.R.. F. FÜGGELÉK – I. A HARMADKORI NYELVEK ÉS NÉPEK – MÁS NÉPEK, A Gyűrűk Ura, fordította Göncz Árpád, versek ford.: Réz Ádám, Tandori Dezső (magyar nyelven), Budapest: Árkádia. Össz ISBN 963 307 137 2 (1990) „A Fekete Beszédet állítólag Szauron találta ki a Sötét Években; valamennyi alattvalóját rá akarta szoktatni, de ezt a célját nem sikerült elérnie.” 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Melian: Az ork-nyelv és a Fekete Beszéd (magyar nyelven). Tolkien.hu, 2004. július 2. [2018. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 4.) – Bővebben a fekete beszédről, elemzés.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]