Feketéllő farkasfog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Feketéllő farkasfog
미국가막사리 꽃 가까이.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Csoport: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Csoport: Asteridae
Rend: Fészkesvirágzatúak
Család: Őszirózsafélék
Nemzetség: Bidens
Tudományos név
Bidens frondosa
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Feketéllő farkasfog témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Feketéllő farkasfog témájú médiaállományokat és Feketéllő farkasfog témájú kategóriát.

A feketéllő farkasfog (Bidens frondosa) az őszirózsafélék családjába tartozó, észak-amerikai eredetű, inváziós növényfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A feketéllő farkasfog 10–100 (ritkán 150) cm magas, lágyszárú, egynyári növény. Dúsan elágazó karógyökere legalább 20 cm-re hatol a talajba. Szára egyenesen felálló, elágazó; felülete zöld, de a napfénynek kitett részeken vörösesen, sőt feketésen elszíneződik. Keresztben átellenes állású, hosszú nyelű levelei 3-5 tagból állnak, a levélkék lándzsás vagy tojásdad-lándzsás formájúak, élük durván fűrészes, fonákjuk esetleg finoman szőrös. Ősszel sötétvörösre színeződik.

Júliustól szeptemberig virágzik. Fészekvirágzata nem feltűnő, 1–2 cm átmérőjű, sziromszerű sugárvirágai egyáltalán nincsenek, csak sárga csöves virágokból áll. A virágzatot 5–10 (leggyakrabban 8), a fészektől alig hosszabb fészekpikkely veszi körbe. A fészket nagyméretű murvalevelek veszik körül.

Termése 5–8 mm-es, barna, ék alakú kaszat. Felülete tüskés-érdes, csúcsán két horgas szálka található.

Hasonló faj a subás farkasfog (Bidens tripartita), de annak szára kevésbé vörösödik, fészekpikkelyei jóval túlnyúlnak a virágzaton, termése csak az élein érdes és három horog található rajta. A bókoló farkasfog (Bidens cernua) virágzata bókol, lehetnek sziromszerű sugárvirágai, termésén 3-4 horog látható. A feketéllő és subás farkasfognak Franciaországban leírták a hibridjét is (B. ×garumnae).

Elterjedése[szerkesztés]

Észak-Amerika mérsékelt övi zónájában őshonos növény. Behurcolták Európába, Koreába, Japánba és Új-Zélandra; egy-egy helyen Szaúd-Arábiában, Sao Tomén és Tajvanon is megjelent.

Magyarországon először 1967-ben észlelték Visegrádnál a Duna-parton, majd röviddel később Tiszafürednél. Mára a Duna-Tisza köze és a Nyírség kivételével az egész országban elterjedt, különösen a Nyugat-Dunántúlon és a Tisza mentén gyakori.

Életciklusa[szerkesztés]

Vízparti gyom- és iszaptársulásokban fordul elő, a középhegységekbe is a vízfolyások mentén hatol be. Napfényigényes, a teljes árnyékolást nehezen viseli. Nedvességkedvelő. Tűri az elárasztást vagy a rövidebb ideig tartó pangó vizet is, de az aszályt nem. A nedves, tápanyagban gazdag, humuszos, semleges vagy kissé savanyú kémhatású iszap-, agyag- vagy vályogtalajokat részesíti előnyben. Nem sótűrő. A nyár közepén-végén virágzik, terméseit folyamatosan érleli. A termések a vízen úszva vagy állatok bundájába ragadva is képesek terjedni.

Források[szerkesztés]