Fejes András (pszichológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fejes András
Született 1946
Gyöngyös
Elhunyt 2020. április (73-74 évesen)[1]
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pszichológus, parasportoló
SablonWikidataSegítség

Fejes András (Gyöngyös, 1946 – 2020. április) klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, parasportoló, Magyarország első paralimpiai érmese.

Pályafutása[szerkesztés]

Szülővárosában végezte általános és középiskolai tanulmányait kiváló diákként és nagy sikerekre esélyes sportolóként. Évtizedekig tartotta az országos serdülő kalapácsvető csúcsot.

17 évesen balesetet szenvedett, azóta kerekesszékes. Az ausztriai rehabilitáció során ismerkedett meg a mozgássérültek sportjával, és mozgássérültként tovább sportolt. Első eredményeit asztaliteniszben szerezte, 1966-ban európai első, majd a világbajnokságon harmadik helyezést szerzett. 1967-ben EB-n és VB-n egyéniben és párosban is első. Az 1970-es években a világ legjobb parasportolói közé tartozott. Ötször nyert Európa-bajnokságot, kétszeres világbajnok. Az 1968-as izraeli paralimpiára még nem tudott kijutni, de 1972-ben Heidelbergben megszerezte hazánk első paralimpiai érmét (Ekkor még saját költségen, állami támogatás nélkül tudott csak kijutni a világversenyekre).

A nyugat-európai mozgássérült sportélet tapasztalatain felbuzdulva 1970-ben részt vesz a Halassy Olivérről elnevezett budapesti sportegyesület megalapításában. Az ELTE pszichológia szakát végezte „summa cum laude” eredménnyel, 1978-ban kandidátusi tudományos fokozatot szerzett. Szakmai tevékenysége elsősorban – Európában úttörőként – a testi sérült emberek összetett lélektani nehézségeinek feltérképezésére és csökkentésére, a társadalmi újra beilleszkedés problémájának tisztázására irányul. E témákban magyar, német, orosz, angol, román és dán nyelven nyolc könyve, és több mint 200 szakközleménye, referátuma jelent meg. Tíz éven át volt az ENSZ képviselettel is rendelkező Nemzetközi Rokkantszövetség (FIMITIC) elnökségi tagja. Dr. Fejes András Gyöngyös Város Barátainak Köre alapító tagja. 2014-ben sportpályafutásának ereklyéit és tudományos publikációt, kitüntetéseit szülővárosának ajándékozta.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb munkái[szerkesztés]

  • A baleseti gerincsérültek jelentősebb pszichológiai problémái (1973)
  • Gerincsérültek rehabilitációs pszichológiája (1975, 1981)
  • Testi sérültek szexualitása (1994)
  • Nyíltan, vagy zárkózottan? Válogatott rehabilitációs lélektani tanulmányok; SZMA, Bp., 1997 (A Szociális Munka Alapítvány kiadványai)
  • Magánélet kerekesszékben; Labora, Bp., 1998 (Szociális segítő. Mozgássérültek)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap