Fehérszemű nádifecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehérszemű nádifecske
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Fecskefélék (Hirundinidae)
Alcsalád: Nádifecskeformák (Pseudochelidoninae)
Nem: Pseudochelidon
Faj: P. sirintarae
Tudományos név
Pseudochelidon sirintarae
Kitti, 1968
Szinonimák
  • Eurochelidon sirintarae
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérszemű nádifecske témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérszemű nádifecske témájú kategóriát.

A fehérszemű nádifecske (Pseudochelidon sirintarae) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a fecskefélék (Hirundinidae) családjába tartozó faj.

Némely rendszerek leválasztják a Pseudochelidon nemről és különálló nembe sorolják, az Eurochelidon nembe, Eurochelidon sirintarae néven.

Tudományos névét Maha Chakri Sirindhorn thai hercegnő tiszteletére kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

A madarat Kitti Thonlongya thai ornitológus fedezte fel 1968-ban. Ekkor nyolc egyedet gyűjtött be Thaiföld legnagyobb tava, a Nakhon Sawan tartományban található Buen Boraphet tó környékéről, ahol hatalmas vegyes fecskealvótelepek találhatóak. A madárnak a thaiföldi tó mocsárvidéke csak a telelőterületének számít, az összes ismert egyedét november és február hónapok között látták. Fészkelőhelyét ma sem ismeri a tudomány. Feltehetőleg Thaiföld északi részének folyói mentén vagy Kína déli részén található.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 18 centiméter. Feje és az álla kékes ragyogású. Jellemző a farkából kilógó általában 9 centiméter hosszú vékony drótszerű tolla. Szeme fehér színű, csőre zöldessárga, lába testszínű.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A madárról nagyon kevés információ áll a tudomány számára. 1968-as felfedezése óta viszonylag kevés példányát regisztrálták. 1971-ben egy rövid ideig gondoztak egy párt a bangkoki Dusit-Zooban. Ezután 1978-ban hat egyedét látták, majd 1980 januárjában újabb négy, fiatal tollazatú madarat regisztráltak a Buen Boraphet tó környékén. Azóta bizonyítottan nem látták, de voltak nem bizonyított észlelései 1986-ban Thaiföldről és 2004-ben Kambodzsából is.

A faj megritkulásában több tényező játszhatott szerepet, de mivel életmódjáról alig tud valamit a tudomány, ezek java inkább csak feltételezés. Thaiföldön korábban biztosan vadásztak rá élelmezési célból. Nagyjából 120 elhullott egyedét kobozták el több év alatt hivatásos madárvadászoktól, akik piacokon árulták őket. További ok lehet a pihenőhelyeinek tönkretétele. Mivel fészkelőhelye nem ismert, nem állnak információk arról, hogy ott is történtek e élőhely átalakítások. A Buen Boraphet tó vidékén 1975-ben vadászati tilalmi övezetté nyilvánították.

A faj jelenleg a CITES első függelékében szerepel és a Természetvédelmi Világszövetség a „kihalóban” (vagy más néven „súlyosan veszélyeztetett”) kategóriába sorolja, de egyes biológusok véleménye szerint a faj nagy valószínűséggel mára kihalt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sirintaraschwalbe című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]