Fehérszemű nádifecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fehérszemű nádifecske
PseudochelidonSirintarae.svg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Fecskefélék (Hirundinidae)
Alcsalád: Nádifecskeformák (Pseudochelidoninae)
Nem: Pseudochelidon
Faj: P. sirintarae
Tudományos név
Pseudochelidon sirintarae
Kitti, 1968
Szinonimák
  • Eurochelidon sirintarae
Elterjedés
Pseudochelidon sirintarae map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérszemű nádifecske témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérszemű nádifecske témájú kategóriát.

A fehérszemű nádifecske (Pseudochelidon sirintarae) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a fecskefélék (Hirundinidae) családjába tartozó faj.

Némely rendszerek leválasztják a Pseudochelidon nemről és különálló nembe sorolják, az Eurochelidon nembe, Eurochelidon sirintarae néven.

Tudományos névét Maha Chakri Sirindhorn thai hercegnő tiszteletére kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

A madarat Kitti Thonlongya thai ornitológus fedezte fel 1968-ban. Ekkor nyolc egyedet gyűjtött be Thaiföld legnagyobb tava, a Nakhon Sawan tartományban található Buen Boraphet tó környékéről, ahol hatalmas vegyes fecskealvótelepek találhatóak. A madárnak a thaiföldi tó mocsárvidéke csak a telelőterületének számít, az összes ismert egyedét november és február hónapok között látták. Fészkelőhelyét ma sem ismeri a tudomány. Feltehetőleg Thaiföld északi részének folyói mentén vagy Kína déli részén található.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 18 centiméter. Feje és az álla kékes ragyogású. Jellemző a farkából kilógó általában 9 centiméter hosszú vékony drótszerű tolla. Szeme fehér színű, csőre zöldessárga, lába testszínű.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A madárról nagyon kevés információ áll a tudomány számára. 1968-as felfedezése óta viszonylag kevés példányát regisztrálták. 1971-ben egy rövid ideig gondoztak egy párt a bangkoki Dusit-Zoo-ban. Ezután 1978-ban hat egyedét látták, majd 1980 januárjában újabb négy, fiatal tollazatú madarat regisztráltak a Buen Boraphet tó környékén. Azóta bizonyítottan nem látták, de voltak nem bizonyított észlelései 1986-ban Thaiföldről és 2004-ben Kambodzsából is.

A faj megritkulásában több tényező játszhatott szerepet, de mivel életmódjáról alig tud valamit a tudomány, ezek java inkább csak feltételezés. Thaiföldön korábban biztosan vadásztak rá élelmezési célból. Nagyjából 120 elhullott egyedét kobozták el több év alatt hivatásos madárvadászoktól, akik piacokon árulták őket. További ok lehet a pihenőhelyeinek tönkretétele. Mivel fészkelőhelye nem ismert, nem állnak információk arról, hogy ott is történtek e élőhely átalakítások. A Buen Boraphet tó vidékén 1975-ben vadászati tilalmi övezetté nyilvánították.

A faj jelenleg a CITES első függelékében szerepel és a Természetvédelmi Világszövetség a „kihalóban” (vagy más néven „súlyosan veszélyeztetett”) kategóriába sorolja, de egyes biológusok véleménye szerint a faj nagy valószínűséggel mára kihalt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sirintaraschwalbe című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]