Fehérhomlokú csuklyásmajom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fehérhomlokú csuklyásmajom
Táplálkozó fiatal nőstény
Táplálkozó fiatal nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Strepsirrhini)
Alrendág: Szélesorrú majmok (Platyrrhini)
Család: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
Alcsalád: Csuklyásmajomformák (Cebinae)
Nem: Cebus
Erxleben, 1777
Faj: C. albifrons
Tudományos név
Cebus albifrons
(Humboldt, 1812)
Szinonimák
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú médiaállományokat és Fehérhomlokú csuklyásmajom témájú kategóriát.

A fehérhomlokú csuklyásmajom (Cebus albifrons) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjébe, ezen belül a csuklyásmajomfélék (Cebidae) családjába és a csuklyásmajomformák (Cebinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A fehérhomlokú csuklyásmajom Dél-Amerikában fordul elő. A következő országokban található meg: Bolívia, Brazília, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Peru, valamint Trinidad és Tobago.

Alfajai[szerkesztés]

Ezt a csuklyásmajomfajt néhány alfajra osztják fel; azonban nem mindenki ért egyet abban, hogy tulajdonképpen hány alfaja létezik-e. Hershkovitz (1949) 13 alfajt ír le, míg Hernández-Camacho és Cooper (1976) szerint, csak Kolumbiában 8 alfaja létezik. Colin Groves, ausztrál antropológus 2001-ben erősen lecsökkentette ezt a számot.

Az alábbi alfajokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) érvényeseknek vélik:

  • Cebus albifrons aequatorialis J. A. Allen, 1914 - Nyugat-Ecuadorban és Peruban él; súlyosan veszélyeztetett.
  • Cebus albifrons albifrons Humboldt, 1812 - törzsalfaj; Bolíviában, Brazíliában, Kolumbiában, Venezuelában és Peruban él.
  • Cebus albifrons cesarae Hershkovitz, 1949 - Kolumbiában él.
  • Cebus albifrons cuscinus Thomas, 1901 - Bolíviában, Brazíliában, Ecuadorban és Peruban él.
  • Cebus albifrons malitiosus Elliot, 1909 - a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta nevű hegység északi oldalán él.
  • Cebus albifrons trinitatis Pusch, 1942 - Trinidad szigeten él; 2008-ban már csak 61 példánya létezett, emiatt súlyosan veszélyeztetett.
  • Cebus albifrons versicolor Pucheran, 1845 - Kolumbiában él; veszélyeztetett.

Az IUCN abban tér el Groves (2005)-tól, hogy Groves kivette a C. a. cesarae és a C. a. malitiosus taxonokat, helyükbe pedig a Cebus albifrons unicolor Spix, 1823 taxont helyezte.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez az állat a karcsúbb csuklyásmajomformák egyike. A hím általában 3,4 kilogrammos, míg a nőstény 2,9 kilogramm testtömegű. Egy kolumbiai hím 5,5 kilogrammot nyomott. A szőrzete sárgásbarna, drapp vagy krémes fehér színű. Az ujjai rövidek. Mint minden csuklyásmajomnak, a fehérhomlokú csuklyásmajomnak is nagy, négyszög alakú őrlőfogai vannak, melyekkel a csonthéjas terméseket töri fel.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg a sziklás helyekre növő erdőket kedveli, a galériaerdőket és a szavannákat sem veti el. Csapatai nagyok, akár 35 főből is állhatnak. Négy lábon jár és mindenevő, habár táplálékának nagy része a növényi eredetű, mint például gyümölcsök és csonthéjas termések. Ezek mellett rovarokat, azok lárváit, tojásokat, madárfiókákat, békákat, és gyíkokat is fogyaszt. Egy átlagméretű csapatnak, körülbelül 1800 négyzetméteres területe lehet. Az éjszakát a fákon, általában 25-30 méteres magasságban tölti. Tárgyak használatára is képes, mint például a levelek által „kikanalazza” a vizet fák és sziklák mélyedéséből.

Szaporodása[szerkesztés]

A különböző nemű állatok, több fajtárssal is párosodhatnak, azaz poligámok. A vemhesség nem ismert e fajnál, viszont 160 napot is tarthat. A vemhesség után, általában egy kölyök jön világra. A kölyök nevelésében az egész csapat szerepet játszik, vagy legalábbis próbálkozik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]