Fehér nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér nap
Torta a Fehér napról
Torta a Fehér napról

ÜnneplikJapán, Dél-Korea, Kína, Tajvan
Tartalma, jelentéseszerelmesek ünnepe
Idejemárcius 14.
Kapcsolódó ünnepBálint-nap
Black Day
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér nap témájú médiaállományokat.

A fehér nap (White Day) népszerű nem hivatalos ünnep kelet-ázsiai országokban, március 14-én tartják, amikor a férfiak viszonozzák a nőknek a Valentin-napon kapott ajándékot, valamilyen fehér édesség vagy fehér színű ajándék formájában.

Leírása[szerkesztés]

Japánban, Valentin-napon megfigyelhető általában, hogy a lányok és a nők különféle, akár boltban vásárolt vagy kézzel készített ajándékot adnak a fiúknak és a férfiaknak, a szeretet, udvariasság vagy a társadalmi kötelezettség jelképeként.[1] A kézzel készített csokoládékat általában előnyben részesítik a címzettek, mert a felfogás szerint ez az őszinteség, erőfeszítés és az érzelem kifejezése. A fehér napon az ellenkezője történik: a férfiak, akik kaptak honmei-csoco-t (本命チョコ??, ’ 'csokoládé szerelem'’) vagy giri-csoco-t (義理チョコ?, 'udvariassági csokoládé') Valentin-napon, viszonozzák az ajándékot.[2]

Hagyományosan népszerű fehér napi ajándékok a sütemények, ékszerek, fehér csokoládé, fehér fehérnemű és a mályvacukor.[3] Néha a szó szoros értelmében, sanbai gaesi(三倍返し?, 'háromszoros viszonzás') használják, miszerint a Valentin-napon kapott ajándékokat viszonozni 2-3 alkalommal érdemes.[4]

Eredete[szerkesztés]

A fehér napot 1978-ban ünnepelték először Japánban. „Válasznapként” indult, miszerint a Valentin-napon kapott édességeket és egyéb ajándékokat viszonozzák a férfiak azoknak a nőknek, akik gondoltak rájuk. 1977-ben, a fukuokai édességgyártó cég, az Isimuramanseido, forgalomba hozta a mályvacukrot a férfiaknak március 14-ére, amit Mályvacukor napnak(マシュマロデー Mashumaro De?) neveznek.

Nem sokkal ezután édességipari vállalatok kezdték gyártani a fehér csokoládét. A férfiak adnak fehér és sötét csokoládét is, valamint egyéb ajándékokat, mint például ékszereket, szentimentális értékű tárgyakat, fehér ruhát, fehérneműt azoknak a nőknek, akiktől egy hónappal ezelőtt csokoládét kaptak Valentin-napon. Végül ez a szokás elterjedt a szomszédos kelet-ázsiai országokban, Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon is. Ezekben a kultúrákban a fehér napot azonos módon ünneplik.

Dél-Koreában[szerkesztés]

Ellentétben Japánnal a férfiak általában nyalókát vagy más kemény cukorkát vásárolnak az ünnepre. A csokoládét is vásárolják, de a többség inkább a kemény cukorkát részesíti előnyben.

Források[szerkesztés]

  1. Mit adnál a hölgyeknek Fehér nap alkalmából?” (angol nyelvű) 
  2. Valentin nap és Fehér nap Japánban (angol nyelven). [2014. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 11.)
  3. "Valentine’s day", Ajándékok, Japan 101, <http://www.japan-101.com/culture/valentines_day.htm>
  4. ホワイトデー, Japanese Culture Iroha Dictionary, <http://iroha-japan.net/iroha/A01_event/06_wd.html>

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a White Day című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.