Fedaia-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fedaia-tó
(Lago di Fedaia)
A tó és a völgyzáró gát a Marmoladáról nézve
A tó és a völgyzáró gát a Marmoladáról nézve
Ország(ok) Olaszország
HelyFedaia-hágó, Belluno megye, Veneto
Típusrészben mesterséges tó
Elsődleges forrásokMarmolada-gleccser
Elsődleges lefolyásokAvisio
Hosszúság2 km
Legnagyobb mélység49 m
Víztérfogat0,0000167 km3
Tszf. magasság2053 m
TelepülésekCanazei, Rocca Pietore
Elhelyezkedése
Fedaia-tó (Észak-Olaszország)
Fedaia-tó
Fedaia-tó
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 46° 27′ 34″, k. h. 11° 52′ 15″Koordináták: é. sz. 46° 27′ 34″, k. h. 11° 52′ 15″
Fedaia-tó (Trentino-Alto Adige)
Fedaia-tó
Fedaia-tó
Pozíció Trentino-Alto Adige térképén
Térkép
Trentino autonóm megye
Trentino autonóm megye
A Wikimédia Commons tartalmaz Fedaia-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fedaia-tó (olaszul: Lago di Fedaia, ladinul: Lèch de Fedaa) a Dolomitokban, a Fedaia-hágó tetejétől nyugatra található mesterséges tó. Felszínének legnagyobb része a Fassa-völgyi Canazei városához tartozik (Trentino megyében, Trentino-Dél-Tirol régióban), kisebbik, keleti része az Agordino térségéhez tartozó Rocca Pietore község közigazgatási területén van, Belluno megyében, Veneto régióban.

Fekvése[szerkesztés]

Szigorúan véve két egybefüggő tóról van szó. A mai tó keleti részén, a Fedaia-hágó közelében egy kis természetes tó volt, amelynek medrét a kőtörmelék (moréna)) majdnem teljesen feltöltötte. A nagyobbik, nyugati rész úgy keletkezett, hogy a völgy nyugati (Fassa-völgy felé lejtő) végét 1956-ban egy mesterséges völgyzáró gáttal elrekesztették. Mintegy 2 km hosszú összefüggő mesterséges tó keletkezett, a Ciampié-völgytől a hágó tetejéig. A mesterséges tavat a természetes tó maradékától egy másik, kőből rakott gát választja el, a katlan keleti végén, a Fedaia-hágó közelében.

A tó katlanját délen a Marmolada masszívum, északon a Padon-gerinc legmagasabb kiemelkedése, a 2727 m magas Bec de Mezdi (más neveken Bech da Mesdi vagy La Mesola, tömbje határolja.[1] A tavat a Marmolada-gleccser olvadékvize táplálja. A tóból ered az Avisio patak, amely nyugat felé a Fassa-völgyben és a Fiemme-völgyben folytatja útját.

A mesterséges tó nyugati végét elzáró gát legnagyobb magassága 63,9 m. A beépített vízerőmű mintegy 20 MW elektromos energiát termel.

Fizikai kutatóhely[szerkesztés]

1950-ben, a padovai Antonio Rostagni javaslatára a Fedaia völgyzáró gát lábánál felépítettek egy fizikai laboratóriumot, a kozmikus sugárzás tanulmányozására. A laboratórium sok elektromos energiát igényelt. Nagy teljesítményű elektromágnest működtettek, amellyel leválaszthatták a kísérlet során keletkező antianyagot. A laboratóriumot az 1950-es évek végéig használták. A kutató fizikusok több egyetemről, több országból érkeztek. Az itt hosszabb-rövidebb dolgozó dolgozó fizikusok között későbbi Nobel-díjasokat is találunk, pl. olasz Enrico Fermit, a brit Patrick Maynard Stuart Blackettet és Cecil Frank Powellt.[2]

Játékfilmes helyszín[szerkesztés]

2002-ben a Fedaia-tó nyugati zárógátján forgatták Az olasz meló (The Italian Job) című 2003-ban bemutatott amerikai játékfilm egyik jelenetét (rendező F. Gary Gray, főszereplők Donald Sutherland, Mark Wahlberg, Edward Norton).[3]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bech da Mesdì (summitpost.org)
  2. Alessandro De Angelis. L’enigma dei raggi cosmici. Milano: Springer (2012) 
  3. Az Az olasz meló c. film forgatási helyszínei. (IMDb.com)