Fed-kupa finálé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fed-kupa finálé
(Fed Cup Finals)
A győztesnek járó trófea
A győztesnek járó trófea
Adatok
Rendező Magyarország
Dátum2020–
Csapatok12 ország
(selejtezőben indult: 116)
Helyszínek1 (Papp László Budapest Sportaréna, Budapest rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő Franciaország

A Fed-kupa finálé a női teniszválogatottak évenként megrendezésre kerülő Fed-kupa versenysorozatának befejező tornája, a női teniszválogatottak világbajnoksága. A tornát első alkalommal 2020. április 14–19. között Budapesten rendezték volna, azonban a koronavírus-járvány miatt a rendezvényt elhalasztották. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elkötelezett abban, hogy az eseményt még 2020-ban, egy más időpontban megrendezzék.[1] 2020–2022 között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont fedett salakpályán a 12 nemzet válogatottja részvételével megrendezésre kerülő eseménynek.

A Fed-kupa történetében 2020-tól a korábbi évektől eltérő lebonyolítási rendszerben, egy helyszínen, 12 nemzet részvételével kerül sor a legjobb női teniszcsapatok végső megméretésére. 2020-ban a torna összdíjazása ugyanannyi, 18 millió dollár, mint a férfiak számára rendezett Davis-kupáé, amelyből 12 millió dollárt a játékosok között osztanak szét, 6 millió dollár a szövetségeké.[2]

A résztvevők[szerkesztés]

A fináléban 12 csapat indulhat:

  • az előző évi döntő két csapata;
  • a kvalifikációs kör nyolc győztes csapata;
  • egy szabadkártyás, amely csapatot az előző években nyújtott teljesítménye alapján választanak ki;
  • a finálé házigazdája.

A lebonyolítás módja[szerkesztés]

A csapatok négy 3 fős csoportban körmérkőzéses formában küzdenek meg. A négy csoportgyőztes ezt követően egyenes kieséses mérkőzésen játszik az elődöntőben, melynek két győztese alkotja a döntő mezőnyét. A döntő győztese nyeri el az 1963-ban alapított Fed-kupa trófeát, melybe belegravírozzák a győztes nevét.

A csapatok három mérkőzésen mérik össze tudásukat: két egyéni mérkőzés után következik a páros, amely utóbbit függetlenül az egyéni mérkőzések eredményétől, kötelező lejátszani. Amelyik csapat legalább két győzelmet szerez, nyeri az adott összecsapást.

A döntő két csapata a következő évben is a Fed-kupa finálé résztvevője. A 3–10. helyezett csapatok a következő évi versenysorozatban a kvalifikációs körben indulhatnak, míg a 11¬–12. helyezett csapatok a Világcsoport I. küzdelmeiben folytathatják.

A torna menetrendje[szerkesztés]

A torna hat napig tart.

  • Az első négy napon a körmérkőzések zajlanak négy darab hármas csoportban.
  • Az ötödik napon rendezik a két elődöntőt.
  • A hatodik napon kerül sor a döntőre.

A Fed-kupa finálék döntőinek eredményei[szerkesztés]

Év Győztes Eredmény Döntős Borítás Rendező város
2020 Budapest, Magyarország

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tenisz: elhalasztották a Fed-kupa budapesti döntőjét is. nemzetisport.hu, 2020. március 11. (Hozzáférés: 2020. március 11.)
  2. Tenisz: 2022-ig Budapest lesz a Fed-kupa döntőjének házigazdája. nemzetisport.hu, 2019. június 27. (Hozzáférés: 2020. február 13.)

Források[szerkesztés]