Fedőneve: Sólyom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fedőneve: Sólyom
(Falcon Rising)
2014-es amerikai film
RendezőErnie Barbarash
ProducerShahar Stroh, Etchie Stroh
Műfaj
ForgatókönyvíróY.T. Parazi
FőszerepbenMichael Jai White, Neal McDonough, Laila Ali
ZeneNeal Acree
OperatőrYaron Levy
VágóPeter Devaney Flanagan
Gyártás
GyártóMoonstone Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés4,5 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóFreestyle Releasing
BemutatóMagyarország 2019. február 1. (Film+)
USA 2014. szeptember 5.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel123 774 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Fedőneve: Sólyom (eredeti cím: Falcon Rising) 2014-es amerikai akció-kalandfilm, melyet Ernie Barbarash rendezett és a főszereplők Michael Jai White, Neal McDonough, Laila Ali és Masashi Odate.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2014. szeptember 5-én mutatták be, Magyarországon a TV-ben vetítették le 2019. február 1-én.

Általánosságban pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 49% a 100-ból, ami 4 véleményen alapul.[2] A Rotten Tomatoeson a Fedőneve: Sólyom 43%-os minősítést kapott, 7 értékelés alapján.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A múltját alkoholba fojtó Egyesült Államokbeli tengerészgyalogos veterán, John „Sólyom” Chapman (Michael Jai White) poszttraumás stresszbetegségben szenved. Miután az öngyilkosságának megkísérlésére Orosz rulettet játszik a saját pisztolyával, belép egy kisboltba, amit ki akar rabolni két férfi. Az egyiktől kéri, hogy lője le őt, de a támadó tétovázni kezd, ekkor a türelmetlen Chapman lefegyverzi mindkettejüket és a kirabolt pénzt visszaadja a boltvezetőnek. Nem sokkal később, meglátogatja a nővére Cindy, aki rövidesen visszatér New Yorkba egy esküvői szertartásra, valamint leszidja bátyát, mert nem szedi a gyógyszereit, majd elmagyarázza neki, hogy visszafog menni Brazíliába, ahol non-profit jótékonysági munkát fog végezni. Hamarosan Chapman kap egy üzenetet a szintén veterán diplomatától, Manny Ridley-től, hogy a húgát súlyosan megverték. Chapman azonnal indul Brazíliába.

Chapman találkozik Thiago Santo-val és partnerével, Carlo Bororo-val, akik a húga megtámadásának esete után nyomoznak. Bár nincsenek tanúk, Santo ennek ellenére igazságot ígér. Santo és Ridley figyelmezteti Chapman-t, hogy kerülje el a gengszterek által vezetett favelákat, de Chapman ragaszkodik a saját nyomozásának elvégzéséhez. Egy helyi rendőrnő, Katarina Da Silva megmutatja Chapman-nek, hogy hol találták meg a húgát. Amikor meglátogatja a kómában lévő húgát a kórházban, egy ázsiai nővér kezeli gyógyszerrel, melytől kis idő múlva roham kapja el. Chapman segítséget kér. A kórházban azt mondják, hogy az intézményben nem dolgozik ázsiai alkalmazott, így Ridley szerint a Yakuza is részt vesz a játékban, mivel Brazília jelentős Japán bevándorló népességgel rendelkezik.

Chapman visszamegy a favelához és több emberrel veszi fel a harcot, amikor az egyikőjükön meglátja Cindy nyakláncát. Da Silva megérkezik a helyszínhez és elmagyarázza, hogy a nyakláncos férfi Cindy barátja. Da Silva lefordítja a brazil nyelven beszélő férfi mondandóját amiből kiderül, hogy a nyakláncot Cindy adta neki, mielőtt az ő kishúga eltűnt volna. A brazil férfi odaadja Chapman-nek Cindy szakadt naplóját, ő pedig bocsánatot kér tőle. Egy karbonpapírt hozzádörzsölve a naplóhoz, Chapman megszerez egy telefonszámot és kapcsolatba lép Cindy másik barátjával, egy fotóssal, aki elmagyarázza; korrupciót és egy lehetséges emberkereskedelemmel kapcsolatos összeesküvést vizsgál. Ahogy a fotós nem hajlandó további részleges információt adni, Chapman titokban kilop egy zsebéből egy pendrive-ot. Másodpercekkel később a fotós meghal, a saját autójában felrobbanva.

Miután yakuza gengszterekkel fegyveres harcban vesz részt, Chapman utána yakuzákkal teli éjszakai klubot vizsgál át. Ott megver egy brazil csempészt, aki a yakuza főnöknek, Hirimoto-nak dolgozik. Ridley hamisítványként azonosítja a hivatalos dokumentumokat, és mindketten rájönnek, hogy a yakuza elrabolta a fiatal lányokat a favelából, és prostitúcióra kényszeríti őket. Ugyanakkor Santo megszervezi a favela erőszakos támadását, sok brazil drogkereskedőt megölve. Hamarosan az egyik tiszt egy yakuza elrablására botlik, Santo megöli a tisztet és kétszeresen fizeti meg a yakuzát. Chapman megvizsgálja a yakuza bordélyházát, ahol felismerik őt, és többen megtámadják. Santo-t felhívják, hogy ölje meg, de amikor Da Silva is megérkezik, Santo nem tud semmit tenni.

Chapman átadja Santo-nak a csempészet és az emberkereskedelem bizonyítékát, de gyanakvóvá válik, amikor Santo véletlenül felfedi a művelet ismereteit. Egy megérzést követően, Chapman elküldi Da Silvát a kórházba, hogy vigyázzon a húgára, majd amikor megérkezik, megöli a magát korábban nővérnek álcázott yakuza bérgyilkost. Chapman Santo, Bororo és Hirimoto nyomába ered. Ridley kérését figyelmen kívül hagyva, Chapman több yakuzát öl meg és egyszerre szembesül a három férfival. Először Santo-val, majd Bororo-val, végül Hirimoto-val. Megöli mindannyiukat, majd a haldokló Santo tagadja, hogy köze lett volna Cindy halálos támadásához, ekkor átadja Chapman-nek a rendőrségen lévő szekrénye kulcsát, amely tele van bizonyítékokkal, ezt követően kér egy fegyvert öngyilkossága elkövetésére; Chapman ennyivel megtiszteli. Később a kávézóban, Ridley ügynöki munkát ajánl Chapman-nek, amit szívesen elfogad.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
John „Sólyom” Chapman Michael Jai White Sarádi Zsolt
Manny Ridley Neal McDonough Czvetkó Sándor
Cindy Chapman Laila Ali ?
Thiago Santo Jimmy Navarro ?
Katarina Da' Silva Millie Ruperto ?
Carlo Bororo Lateef Crowder ?
Hirimoto Masashi Odate Dányi Krisztián
Tomoe Hazuki Kato ?

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fedőneve: Sólyom. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 5.)
  2. Falon Rising. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. február 5.)
  3. fedőneve: sólyom. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. február 5.)

További információk[szerkesztés]