Fasori evangélikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fasori evangélikus templom
Vallásprotestantizmus
Felekezetevangélikus
EgyházkerületDéli evangélikus egyházkerület
EgyházmegyePesti Egyházmegye
EgyházközségBudapest-Fasori Evangélikus Egyházközség
LelkészAradi György parókus lelkész
Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin másodlelkész
Építési adatok
Építése19031905
Stílusneogótikus
TervezőjePecz Samu
Elérhetőség
TelepülésBudapest VII. kerület
Hely1071 Városligeti fasor 17.
Elhelyezkedése
Fasori evangélikus templom (Budapest)
Fasori evangélikus templom
Fasori evangélikus templom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 04′ 33″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 04′ 33″
Térkép
A Fasori evangélikus templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fasori evangélikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A fasori evangélikus templom Budapest VII. kerületében a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán áll. A főváros legdíszesebb protestáns temploma, a Deák téri evangélikus templom után a második legnagyobb evangélikus templom Budapesten. Egy épülettömböt alkot a fasori evangélikus gimnázium épületével.

Leírása[szerkesztés]

A templom neogótikus stílusú, kéthajós épület. Tornya a főhajó mellett áll, 55 méter magas, és három harang található benne, melyek közül a legnagyobb 710 kilogrammos, a középső 270, a legkisebb 150 kilogramm súlyú. A nagyharang 1999-ben készült a második világháborúba elvitt 550 kilogrammos nagyharang helyett. Kapuja fölött Róth Miksa mozaikja látható: „Krisztus és a gyermekek”, valamint a szintén általa alkotott öt méter átmérőjű rózsaablak.

A két hajót monumentális oszlop választja el, a falakat növényi motívumokkal mintázott pillérek és vékony oszlopok díszítik. Az oltárképet Benczúr Gyula festette 1913-ban, témája: „A napkeleti bölcsek hódolása a kisded Jézus előtt”. Az oltár mögött három táblából álló, 21 négyzetméteres festett üvegablak Krisztust és a négy evangélistát ábrázolja. A kétmanuálos orgonát a pécsi Angster cég készítette 1906-ban, 1989-ben 21 regiszteresre bővítették.

Története[szerkesztés]

A pesti evangélikusok a 19. század végén új gimnázium építését határozták el, helyszínül a kertes villákkal övezett Városligeti fasort választották. 1903-ban vásárolták meg a telket. Ugyanebben az évben pályázatot írtak ki, ekkor már egy gimnázium és egy templom épületegyüttesének megtervezésére. Nyolc pályamű érkezett be, de a bíráló bizottság egyiket sem ítélte megvalósítandónak. Végül Pecz Samut kérték fel a végleges tervek elkészítésére, amik alapján 1903 nyarán el is kezdődött az építkezés. A gimnázium 1904 decemberére készült el, a templom pedig 1905-re. 1905. október 8-án szentelték fel.

A fasori templom volt az első budapesti evangélikus templom, melyben csak magyar nyelven folytak az istentiszteletek. Budapest ostromakor megsemmisültek a Róth Miksa által festett üvegablakok és megsérült a toronyóra. 1973-74-ben teljes belső, 1996-ban pedig külső felújításra került sor. Az üvegablakok pótlását Kiss Miklós üvegművész végezte 1997-ben, 1999-ben és 2002-ben.

Külső hivatkozások[szerkesztés]