Farin Urlaub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farin Urlaub
Életrajzi adatok
Születési névJan Vetter
Álnév
  • Farin Urlaub
  • Jan Ulrich Max Vetter-Marciniak
  • K. K. Blitzkrieg
Született1963. október 27. (60 éves)
Berlin
Iskolái
  • Szabad Berlini Egyetem (1981–1981, régészet)
  • Georg Herwegh Gymnasium (1974–1981)
  • Victor Gollancz Elementary School (1968–1974)
Pályafutás
MűfajokPunk rock, ska punk, pop punk
Aktív évek1980-
EgyüttesSoilent Grün, King Køng, Die Ärzte, Farin Urlaub Racing Team
Hangszergitár
Tevékenységénekes, zenész
IPI-névazonosító00131108331

Farin Urlaub weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Farin Urlaub témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Farin Urlaub, eredeti nevén Jan Vetter (Berlin, 1963. október 27. –) a Die Ärzte alapító tagja, énekes, gitáros. 2001 óta a Die Ärtzte együttestől függetlenül működik, a Farin Urlaub Racing Team együttesével lép fel, és szerzeményeit a FURT égisze alatt jegyzi.

Ifjúsága[szerkesztés]

1963. október 7-én született Nyugat-Berlinben.[1] Tizenhét éves koráig anyjával élt a Moabit kerületben, majd egy évig Frohnau-ban.[2] Szülei alacsonyan fizetett közszolgák voltak. Született egy féltestvére, Julia, aki fiatalabb volt Jannál. Édesanyja gyakran hallgatta a The Beatles szerzeményeit és már fiatal korában megismertette Jant a zenével.[3] Kilencéves korában Jan gitárleckéket kezdett venni egy idősebb hölgytől, aki klasszikus ismereteket tanított neki. A nyári táborokban rendszeresen gitározott.[4] Egy későbbi zenetanára azonban azt a tanácsot adta neki, miszerint bárhová sodorja az élet, és bármihez is kezd, a zenét hanyagolja.[5] Ilyesféle tanácsokat azonban nem fogadott meg.[6] A frohnaui Victor Gollancz általános iskola után reálgimnáziumba jelentkezett, de a próbaévét a Georg Herwegh gimnáziumban járta a Hermsdorf kerületben és aztán egészen érettségiig ottmaradt.[7] Tizenhat éves korában Jan az osztállyal londoni osztálykiránduláson vett részt, ahonnét punkosra szőkített hajjal tért haza.[8]

Karrierje korai időszaka[szerkesztés]

1980-ban a spandaui Ballhausban klubban megismerkedett Dirk Felsenheimerrel, a későbbi Bela B.-ként ismert zenésztársával. A Ballhaus volt azon kevés korabeli klubok egyike volt, ahol punk-rockot játszottak akkoriban. Vetter beszállt Felsenheimer Soilent Grün nevű bandájába, miután annak korábbi gitárosának hangszerét ellopták.[9] 1981-ben, érettségije letétele után Vetter jelentkezett a Freie Universität Berlin régészet szakára, melyet azonban zenei karrierje érdekében abbahagyott. 1982-ben a Soilent Grün feloszlása után Felsenheimerrel és Sahnie-val megalakította a Die Ärtzte együttest.

A Die Ärzte zenészeként[szerkesztés]

Farin Urlaub egy 2013-as koncerten.
„A ritmusgitárt időközben már elég jól uralom, de ez 30 évbe telt; a basszus 12 év után megyeget, a dobokon egy hónapnyi gyakorlás után nagy műgonddal tudok játszani, de ezen kívül semmit.”
- Farin Urlaub honlapjának GYIK szekciója[10]

Első lemezszerződésük idején művésznevet kellett választaniuk megválasztásakor, s ekkor Vetter a német Fahr in Urlaub! (Menj szabira!, ill. maliciózusan: Menj a fenébe!) kifejezés mellett döntött, mivel az utazás a hobbija.[11]

1988 az Ärzte pályájának akkori csúcspontján javasolta a feloszlást, és 1989-ben ténylegesen feloszlottak. 1990-ben Urlaub megalapította a King Køng együttest, melyben Uwe Hoffmann dobossal az Ärzte producerével zenélt. Mivel az Ärztés időktől távol akart maradni, ezért a King Kønggal való munka ideje alatt ismét Janként nevezte magát. Az elmaradó siker miatt az együttes abbahagyta a próbálkozást; Farin Urlaub 1999-ben a bandát feloszlottnak nyilvánította. 1993 óta ismét az Ärztével dolgozik, mely javaslatára újra összeállt.

Mivel a Bravo újságban nem volt bizodalma, ezért az első neki adott interjújában polgári nevét „Vetter-Marciniak“-ként adta meg, csak hogy lássa, mennyien ismerik valójában azok közül, akik ezt állítják. A rajongói levelek közül egy ideig a „Vetter-Marciniak“ névre érkezőket konzekvensen olvasatlanul kihajította.

1998-ban a Die Ärzte elhatározta, hogy nem ad több interjút a Bravo-nak, mert egyre gyakrabban követeltek a magánéletükről szóló információkat. Az újság hecckampányba kezdett Farin Urlaub ellen, kijelentve, hogy egy Bravo újságíró autójának nekihajtott, rajongókat vert és általánosságban a „tedd az ellenfeled harcképtelenné” mottója szerint cselekedett. Urlaub a Die Ärzte honlapján válaszolt a vádakra. Noha a Bravo akkori szerkesztőit elbocsátották, a banda továbbra sem működött együtt az újsággal.

Szólókarrier és a Farin Urlaub Racing Team[szerkesztés]

Farin Urlaub 2001-ben szólókarrierbe kezdett. 2001-ben kiadta az Endlich Urlaub!, 2005-ben az Am Ende der Sonne, 2008. október 31-én pedig a Die Wahrheit übers Lügen stúdióalbumot. 2006-ban megjelentette a Livealbum of Death, válogatást, melynek számait a 2005-ös Sonnenblumen-of-Death-koncertkörúton rögzítették. A Lass es wie einen Unfall aussehen koncertalbum a 2009-es Krachgarten-koncertsorozat bevágásaival ellátott videókkal végül nem jelentette meg a tervezett DVD formátumban, mert a felvételeken különböző hangsávok anyagát elmosódottan rögzítették és már nem lehetett rekonstruálni az eredeti hangzást.

„[...] a körülmények hihetetlen, de valós együttállása miatt a különben kitűnő vágóanyagot képező „Krachgarten Tour 2009“ hanganyaga elveszett.”
   – Farin Urlaub a Motor Music-kal készült interjúban[12]

A szerencsétlenség miatt a felvételek zenés film formában 2010 áprilisától ingyen letölthetővé váltak Lass es wie einen Unfall aussehen; címmel (kb. Nézzen ki úgy, mint egy baleset), Norbert Heitker rendezésében. Míg az Endlich Urlaub! és az Am Ende der Sonne stúdióalbumokat legnagyobb részt saját maga játszotta fel, a harmadik szólóalbum, a Die Wahrheit übers Lügen rögzítése az addig kizárólag élőben fellépő Farin Urlaub Racing Team segítségével történt.[13]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

  • 2001: Endlich Urlaub!
  • 2005: Am Ende der Sonne
  • 2006: Livealbum Of Death (Farin Urlaub Racing Team)
  • 2008: Die Wahrheit Übers Lügen

Maxik[szerkesztés]

  • Glücklich (2001)
  • Sumisu (2001)
  • OK (2002)
  • Phänomenal egal (2002)
  • Dusche (2005)
  • Porzellan (2005)
  • Sonne (2005)
  • Zehn (Farin Urlaub Racing Team;2006)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karg 71. o.
  2. Karg 70. o.
  3. Karg 70. o.
  4. Karg 71. o.
  5. Karg 74. o.
  6. Farin Urlaub weboldal FAQ szekció
  7. Karg 70. o.
  8. Karg 72. o.
  9. Karg 4-5. o.
  10. Farin Urlaub weboldal FAQ szekció
  11. Karg 84. o.
  12. Motor Music
  13. Saskia Weneit

Források[szerkesztés]