Fanservice

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trópusi fürdőzés, mint fanservice Wikipe-tan szereplésével

A fanservice (kiejtése: [fænsɝvɪs], szó szerint fordítva „rajongói szolgáltatás”) egy kifejezés, amit főleg a japán animében és különböző filmekben használnak, a történet olyan elemeire, amik a cselekmény szempontjából nélkülözhetők, de mégis megjelennek, hogy szórakoztassák vagy izgalomba hozzák a közönséget.[1] A meghatározást alkalmazhatják olyasmire is, amit egyedül a rajongók kedvéért tettek a filmbe.

Típusai[szerkesztés]

Animében[szerkesztés]

A legjellemzőbb fanservice a szexuális tartalmú feltüzelő jelenet. Az öncélú meztelenkedés, általában női, néha férfi szereplővel zajlik.

  • 1980 és 1990 között készült animékben közös jellemző volt a fürdőjelenet, az utóbbi időkben azonban inkább a meleg vízű forrásokat használják fel háttérként.
  • A kötelező „a szereplő szabadságra megy” epizódok helyszíne gyakran lesz strand, vagy trópusi sziget, aminek az a célja, hogy bemutathassák a karaktert fürdőruhában.
  • Animékben közhelyszerűen visszatérő jelenség a kivillanó bugyik és az ugráló nagy mellek látványa.
  • Itt említhetők meg a szereplők olyan mágikus alakváltásai (hensin (變身; Hepburn: henshin?)), amelynek egy fázisában meztelenül jelennek meg, míg magukra öltik az új identitásukat.
  • A homoszexuális, vagy a leszbikus tevékenység egy hasonló fanservice.

Példákat az anime-történet egészéből fel lehet vonultatni, de kirívó precedensek találhatók a Bleach című sorozatban (elsősorban a dús keblű Orihime személyében). Az egyik leggyakrabban idézett jelenet a Street Fighter II: The Animated Movie zuhanyzó jelenete, ahol Chun-Li fürdőt vesz, mielőtt megküzdene Balroggal. Amerikában vágott, cenzúrázott verzió került forgalomba.

Filmben[szerkesztés]

Az elterjedtebb, közismertebb verzió a filmes fanservice, amikor populárisan népszerű filmek jellemzően sok évvel, vagy akár évtizeddel későbbi folytatásaiban/újrafeldolgozásában (reboot, vagy még inkább legacy sequel) bukkan fel valamilyen utalás a korábbi filmre, ez lehet valamely eredeti szereplő, karakter, ahhoz köthető jellegzetes tulajdonság (idézet, szóhasználat, gesztus, attitűd stb.) vagy tárgy (autó, ruha, fegyver stb.), akár eredeti filmbéli jelenet, dramaturgia; még akár az eredeti szereplő(k) is feltűnhet(nek). Az ilyenfajta fanservice főleg az ezredforduló után terjedt el, amikor nagyon megszaporodtak olyan korábbi sikeres franchise-ok folytatásai és rebootjai, mint Indiana Jones, Alien, Predator, Terminátor, Jurassic Park, Star Wars vagy olyan képregények filmváltozatai, mint a Marvel Comics vagy a DC Comics, jóllehet az ezredforduló előtt is voltak esetek, mikor egy filmben egy korábbi, előzményként tekinthető történet valamely jellemző szereplőjét vagy momentumát idézték meg. Az ilyen utalásokkal alapvetően nem szokott probléma lenni, kivéve, ha ezek az adott film cselekményét akadályozzák, vagy túlontúl rátelepednek a filmre, esetleg funkciótlanok.[2][3]

Példák:

Léteznek még a paródiák is, de ezeknek a filmeknek szükségszerűen közismert történetek vagy franchise-ok kifigurázása a célja, így itt a fanservice gyakran „alapkövetelmény”.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. anime glossary. [2009. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. október 29.)
  2. VÉLEMÉNY: Ezért kezd fárasztó lenni a sok popkulturális utalás és cameo a filmekben IGN, 2021. április 27.
  3. Ami csak a pofátlan fanservice csövén kifér Filmtett, 2019. december 18.

További információk[szerkesztés]