Fanny Adams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fanny Adams
Született1859. április 30.
Alton
Elhunyt1867. augusztus 24. (8 évesen)
Állampolgárságabrit
SablonWikidataSegítség

Fanny Adams (Alton, 1859. április 30. – ?, 1867. augusztus 24.) nyolcéves angol lány volt, akit Frederick Baker ügyvédi hivatalnok ölt meg Altonban, Hampshire-ben 1867. augusztus 24-én. Maga a gyilkosság rendkívül brutális volt, és országos felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban. Fannyt Baker elrabolta, és az otthonához közeli komlókertbe vitte, ahol brutálisan meggyilkolták és feldarabolták; egyes testrészei sosem kerültek elő. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy két kis kést használtak a gyilkossághoz, de később úgy ítélték meg, hogy ezek nem lettek volna elegendőek a bűncselekmény végrehajtásához, és egy másik fegyver lehetett a gyilkos eszköz.

A teljes állásidő vagy tétlenség kifejezésére használt „édes Fanny Adams” katonai, kézi kereskedelem és öltözői beszéd kifejezés legalább a 20. század közepe óta használatos, egy erősebb kifejezéssel versengve. Szokatlan módon ez a kifejezés nem bowdlerizálás. A "Fanny Adams" az 1860-as évek haditengerészeti szlengjébe érkezett, hogy leírja a kétes eredetű új húskonzervet. Kiszélesedett, hogy bármit is jelentsen, ami nagyon alulmaradt, majd tovább, hogy összeolvadjon a kezdőbetűinek megosztásával, hogy egyáltalán semmit se jelentsen. A kifejezés ma "édes FA"-ként is megjelenik.

Háttér[szerkesztés]

Fanny Adams és családja az angliai Hampshire-i mezővárosi ranggal rendelkező Alton északi oldalán élt. [1].[2] Az 1861-es népszámlálás szerint Fanny apjával és öt testvérével élt. A család láthatóan helyi gyökerű volt; a szomszédban lakott George Adams és felesége, Ann, akikről úgy tartják, hogy Fanny nagyszülei voltak.[1] [3]

Fannyt "magas, kedves és intelligens lánynak" nevezték. Idősebbnek tűnt valódi nyolcéves koránál, és helyileg élénk és vidám kedélyéről ismerték. Fanny legjobb barátja, Minnie Warner ugyanennyi idős volt, és a szomszédban lakott, csak a Tanhouse Lane-en.[1] Alton városa bőséges komlókínálatáról volt híres, ami számos sörfőzde megnyitásához vezetett a városban, és a komlószedést a XX. század közepéig a gazdaság szerves részévé tette.[1] A Tanhouse Lane északi végén fekszik a Flood Meadow és a környező Wey folyó,[2] amely heves esőzések idején néha elöntötte a területet. A rét mellett nagy komlókert kapott helyet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Cansfield 2004.
  2. a b Flood Meadow and the surrounding area. OpenStreetMap. (Hozzáférés: 2017. augusztus 13.)
  3. Cansfield 2004, 16-17. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fanny Adams című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.