Famotidin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Famotidin
IUPAC-név
3-{[2-(diaminometilénamino)tiazol-4-il]metiltio}-N′-szulfamoilpropánimidamid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 76824-35-6
PubChem 3325
ChemSpider 3208
DrugBank APRD00296
ATC kód A02BA03
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C8H15N7O2S3
Moláris tömeg 337,449 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 20–66%
Metabolizmus májban (kevesebb, mint 30%)
Biológiai
felezési idő
2,5–4 óra (klinikai felezési idő 8–12 óra)
Fehérjekötés 10–28%
Kiválasztás Alapvetően változatlan formában ürül a vizelettel
Terápiás előírások
Licenc adat Famotidine (USA)
Jogi státusz S3/S4 (Au), POM/OTC (UK),
OTC/℞-only (U.S.) (HU)
Terhességi kategória B1 (Au), B (U.S.)
Alkalmazás orális, intravénás

A famotidin (INN: famotidine) a H2-hisztamin-receptorokat gátló guanidiltiazol-származék, amely csökkenti a gyomorsav elválasztását, és ezt gyakran használják peptikus fekélybetegség és a gastrooesophagealis refluxbetegség (gyomorsav visszafolyás a gyomorból a nyelőcsőbe) kezelésére. Ellentétben a cimetidinnel (amely az első H2-antagonista volt), a famotidin nem befolyásolja a máj citokróm P450 enzimrendszerét, és nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Famotidinum néven hivatalos.

Farmakológia[szerkesztés]

A famotidin a hisztamin H2-receptorok kompetitív inhibitora. Legjelentősebb farmakológiai hatása a gyomornedv termelésének gátlása. Csökkenti a gyomornedv sósav- és pepszintartalmát, a gyomornedv mennyiségét, a bazális, az éjszakai, ill. a stimulált elválasztás tekintetében egyaránt. A famotidin a sav koncentrációját, valamint a savelválasztás volumenét is csökkenti, míg a pepszinelválasztásban beállt változások arányosak a savelválasztás volumenével. Az ajánlott adagolás mellett a famotidin hosszú ideig hat, és relatíve alacsony vérkoncentráció mellett is kifejti hatását. Szájon át alkalmazva hatása 1 órán belül jelentkezik, a hatás erőssége dózisfüggő. A savelválasztás gátlásának időtartama 10–12 óra.

Klinikai felhasználás[szerkesztés]

Famotidint adnak műtét előtt a beavatkozás utáni hányinger megelőzésére, és az aspirációs tüdőgyulladás kockázatának csökkentése érdekében.

A klinikai vizsgálatok során nem számoltak be a famotidinnek a központi idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzőrendszerre és az endokrin rendszerre gyakorolt szisztémás hatásairól. Az állatkísérletek és a humán vizsgálatok során nem figyeltek meg antiandrogén hatást. A famotidinkezelést követően nem tapasztaltak eltérést a szérum hormonszintekben, beleértve a prolaktint, kortizolt, tiroxint és tesztoszteront. A klinikai vizsgálatok eredményei alapján a famotidinkezelés ideje alatt alkoholt fogyasztó betegeknél magasabb véralkoholszint mérhető. Egészséges önkénteseknél és fokozott savtermelésben szenvedő betegeknél a famotidin ugyanúgy csökkenti a bazális és az éjjeli savelválasztást.

Készítmények[szerkesztés]

  • APO-FAMOTIDIN
  • FAMOTIDIN 1A PHARMA
  • FAMOTIDIN HEXAL
  • MOTIDIN
  • PEPTIGAL
  • Quamatel (Richter)
  • Quamatel Mini (Richter)
  • SERVIPEP

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Famotidine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]