Faluház (Óbuda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Faluház
Becenév: "Völgyzárógát"
TelepülésBudapest
CímSzőlő u. 66–94., 1032 Budapest
Építési adatok
Építés éve1970
Rekonstrukciók évei2003 és 2009
Építési stílusPanelos lakóépület, szovjet mintájú panelos házgyár magyar továbbfejlesztéssel
Felhasznált anyagokElőregyártott vasbeton panel
Építész(ek)Mező Lajos építész
Kivitelező43. sz. Állami Építőipari Vállalat
Hasznosítása
Felhasználási területlakóépület
Alapadatok
Tszf. magasság105Bf m
Hosszúsága338 m
Szélessége18 m
Egyéb jellemzők
Emeletek számaF+gépészeti szint+10
Liftek száma15
KülönlegességekBudapest leghosszabb panelos lakóépülete
Elhelyezkedése
Faluház (Budapest)
Faluház
Faluház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 29″, k. h. 19° 02′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 29″, k. h. 19° 02′ 15″
Térkép
Faluház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Faluház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Faluház egy lakóépület Budapest III. kerületében. A panelépület 884 lakóegységgel és több mint 3000 lakosával Magyarország legnagyobb lakóépülete. Kialakítását tekintve szalagház.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Faluház Budapesten, azon belül is Óbuda belvárosában, a Flórián tér nyugati oldalán, az Árpád hídtól alig egy kilométerre található. Különálló háztömböt alkot, amelyet keletről a Szőlő utca, nyugatról a Solymár utca, délről a Kiscelli utca, északról a Vörösvári út határol. A főbejáratok és a parkoló is a Szőlő utca mentén találhatók.

Leírása[szerkesztés]

Az épület 315 méter hosszú, 15 lépcsőházas, mindegyik saját házszámmal rendelkezik. A földszint felett tíz emeletes, összesen 43 500 m² lakóterületű.[1][2]

A kialakítását tekintve tipikus panelházban a földszinten garázsok mellett kisvállalkozások, üzletek találhatóak, melyeket oszlopok és keskeny folyosó választ el az utcától. Felettük, az összes többi szinten lakások vannak. Erkélyek helyett loggiákat alakítottak ki a lakásoknak, amivel az épület homlokzata teljesen sík lett. Ez csak a Szőlő utca 74-nél törik meg, ahol az épület egy panelnyivel elmozdul a Flórián tér irányába, hogy követni tudja az utca vonalát.

Az épület földszintjén a lépcsőházaknál keresztben szabad átjárás van a keleti és a nyugati oldal között. Ez részben a gyalogos közlekedést, másrészt a hosszú épület két oldala közötti szélnyomás kiegyenlítéssel a közvetlen parkosított környezet átszellőztetését is szolgálja.

Története[szerkesztés]

A Faluház egy 1970-ben épült panelház.[1] Ebben az időszakban Óbuda alapvető változáson ment keresztül. Rengeteg régi, elavult, jellemzően komfort nélküli földszintes kis házat bontottak el, hogy a helyükre lakótelepeket létesítsenek. Hajógyári és textilipari munkások voltak az első beköltözők között 1971-ben.

Előtérben a bontás alatt álló régi épületek, háttérben az új Faluház 1972-ben

Az eredetileg 50-60 évnyi hasznos élettartamra tervezett épületet a 2000-es évek elején kezdték el felújítani és korszerűsíteni, hogy élettartamát meghosszabbítsák.

(Az épület tervezett élethossza nem a tartószerkezet tönkremenetelét, fizikai teljes fizikai elavulását, hanem a felülvizsgálati és felújítási ciklust jelenti - jellemzően az épületgépészeti rendszerek, tetőszigetelés, nyílászárók, homlokzati javítások és hőszigetelés)

2003-ban történt az első komolyabb felújítás, melynek eredményeképp a lakások hőmérséklete egyedileg szabályozható lett. Hat évvel később az addig szürke színű épületet egy mintaprojekt[3] keretében 2009 júliusa és decembere között kívül és belül is energetikailag korszerűsítették. Ennek részeként modern, tíz centiméter vastag külső hőszigetelést kapott, elavult nyílászáróit kicserélték, a homlokzatot borító új külső szigetelést pedig pixeles mintázatban fehérre, zöldre és kékre festették. A színezéshez az ihletet állítólag egy szőlőről készült fénykép adta. Az épület tetejére összesen 1138 megawattóra teljesítményű napelemparkot szereltek fel, mintegy 1500 négyzetméteren, amivel a ház meleg víz előállításához szükséges energiaigényét teljes egészében kiváltották az elektromos hálózatból. Az 1,2 milliárd forintos felújítási költségből a lakossági önrész 27% volt, a fennmaradó hányadot 40%-ban a III. kerületi önkormányzat, illetve 33%-ban a panelprogram (vagyis a Magyar Állam) finanszírozta meg.[3] Ehhez az Európai Uniótól is nyertek még egymillió eurós támogatást. A fűtési költségek a felére, a melegvíz-előállítás költsége pedig a kétharmadára csökkent. A beruházás a lakók szempontjából mintegy három év alatt megtérült.[4][5]

Ugyan voltak felvetések nagyobb szalagházak építésére is a korban,[6] azok végül a szakmai viták lezárulta után a tervezőasztalon maradtak. A 884 lakást tartalmazó Faluház 1970-es megépítése óta Magyarország legnagyobb lakóépülete, nevét a benne élő "egy falunyi" (több, mint 3000) ember után kapta. Különleges mivoltából adódóan egyike azon kevés nem újépítésű társasháznak, amelynek saját honlapja is van, elsősorban a lakók kényelmére, társasházi ügyeik intézésére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A Faluház. Faluház mintaprojekt, 2011. november 7. [2012. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 20.)
  2. Az ország legnagyobb lakóházában annyian élnek, mint egy kisebb településen: az óbudai Faluház története, 2022. április 21. (Hozzáférés: 2022. július 20.)
  3. a b Faluház projekt Óbudán. Hivatalos projektismertető kiadvány, faluhaz.eu (tolsó hozzáférés: 2022. július 20.) (PDF; 2,8 MB).
  4. Magyarósi Csaba - Felújították Magyarország legnagyobb lakóházát (Index.hu, 2009.12.15.)
  5. Papp Géza - Az ország legnagyobb lakóházában jártunk Archiválva 2020. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben (hg.hu, 2010.06.04.)
  6. Százezren laktak volna Békásmegyer egyetlen óriásházában, a négy kilométer hosszú szalagházban, telex.hu, 2021. szeptember 12. (hozzáférés: 2022. július 20.)

Források[szerkesztés]