Fallout (játéksorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fallout-univerzum szócikkből átirányítva)
Fallout
Műfaj1997–2004:
Szerepjáték
2004–napjainkig:
Akció-szerepjáték
FejlesztőInterplay Entertainment
Black Isle Studios
Micro Forté
Bethesda Game Studios
Obsidian Entertainment
KiadóInterplay Entertainment (1997–2004)
14 Degrees East (2001)
Bethesda Softworks (2004–napjainkig)
TervezőTim Cain[1]
PlatformokDOS
Microsoft Windows
Mac OS
Mac OS X
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox
Xbox 360
Xbox One
Nintendo Switch
iOS
Android
Első játékFallout
(1997. október 10.)
Legutóbbi játékFallout 76
(2018. november 14.)

A Fallout szerepjáték-sorozat, melyet az Interplay és a Bethesda Softworks adott ki. A cselekmény a XXII. és XXIII. században játszódik, némi retró-beütéssel, ugyanis a hangulat az 1950-es évek atomháborús félelemmel átitatott légkörét idézi. Alapvetően a Wasteland című játék folytatásaként készült el az első rész, a névjogok viszont a korábbi játékot kiadó Electronic Arts kezében voltak, így lett az új cím Fallout. A szerepjátékokon kívül készült még a harcrendszert kihasználó taktikai játék is (Fallout Tactics), illetve konzolokra akciójáték (Fallout: Brotherhood of Steel). A hagyományos egyszemélyes szerepjátékok mellett Fallout 76 címmel egy MMORPG is megjelent. A játékok univerzumában játszódó televíziós sorozat 2024-ben debütál a Prime Videón.

Történet[szerkesztés]

Áttekintés[szerkesztés]

A Fallout-univerzum legfontosabb eseménye a Nagy Háború, mely mindössze két órán keresztül tartott, 2077. október 23-án. Hogy ki kezdte el az atomcsapást, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Kína, és a többi, nukleáris fegyverrel rendelkező ország kölcsönösen lebombázták egymást. A pusztítás ereje elsöprő volt: a felszabaduló energia nagyobb volt, mint az addigi háborúkban összesen. Amit a bombák nem semmisítettek meg, azzal a rettenetes hő, a lökéshullámok, vagy a radioaktivitás végzett.

Bő egy évszázaddal ezután kezdődik a Fallout-univerzum játékokban is látható története. Az emberiség megpróbálja újjáépíteni a világot, már amennyire ez lehetséges. Egyesek a felszínen élték túl a pusztítást, mások azonban elszenvedték a környezet átalakulását. Az amerikai kormány által épített Menedékekben is átvészelte a populáció egy része a háborút – ők teljesen elszigetelten éltek mindentől. Az általuk képviselt háború előtti technika azonban folyamatosan veszélyben van: gaz martalócok, mutánsok, megzavarodott robotok lesnek rájuk.

A játékok első két része Kaliforniában játszódik, a Tactics az amerikai Középnyugaton és Chicago környékén, a harmadik és negyedik epizód és a Fallout 76 a keleti partvidéken, a New Vegas pedig Las Vegas környékén.

Részletes történet[szerkesztés]

Az alábbiakban olvasható háttértörténetet a játékok egyik fejlesztője, Chris Avellone írta 2002-ben, amelyet a Black Isle weboldalán hozott nyilvánosságra több részletben, 2002-ben[2].

A háború előtt[szerkesztés]

A 21. századi világ az 1950-es évek paranoiás, hidegháborús állapotára emlékeztetett. Az Egyesült Államok kormánya egyre agresszívebbé és harciasabbá vált valós vagy vélt ellenségeivel szemben. Különösen kiélezte ezt a helyzetet az a tény, hogy a 2050-es évekre a Föld fosszilis energiahordozói elfogytak, az új, nukleáris alapú energia pedig még nem volt eléggé elterjedt, ami feszültségekhez vezetett. Az ENSZ 2052-ben megszűnt létezni, több kisebb állam pedig csődöt jelentett. Az Európai Unió és a közel-keleti államok hosszú és véres háborúba kezdtek az utolsó, még fellelhető olajtartalékokért.

2053 végén az Egyesült Államok lezárta határait egy új, félelmetes vírus pusztítása miatt. Ugyanebben az évben egy terrorista-támadás lerombolta Izraelben Tel-Aviv városát. A fokozódó nyomás hatására a kormány megbízást adott ki a Menedékház Terv kidolgozására. Az infláció és az általános politikai helyzet miatt nem volt egyszerű a finanszírozás, de a kormány eredeti terve az volt, hogy az újonnan felépítendő Menedékekben el tudják szállásolni az embereket, megvédve őket egy nukleáris csapástól vagy egy járványtól.

2060-ban a Közel-Kelet utolsó olajtartalékai is elfogytak. Ennek egyenes következménye lett az Európai Unió háborújának vége. Az államszövetség hamarosan szét is esett, egymással marakodó államokra, melyek az utolsó megmaradt energiahordozókért küzdöttek. 2066-ban Kína váratlan támadást intézett Alaszka ellen, ez a terület volt ugyanis az utolsó a Földön, ahol még található volt olaj. Az USA gyorsan reagált, de a háború így is közel tíz évig tartott. A háború következménye lett, hogy a két nagyhatalom annektálta szomszédait. Így került az USA fennhatósága alá Kanada 2076-ban. Az itt megtalálható nyersanyagok segítségével 2077 januárjában Alaszka felszabadult a kínai megszállás alól. Időközben a katonai gépezet folyamatosan újabb és újabb találmányokat hozott létre. Ezek egyike volt egy vírus (az F.E.V.), melyet eredetileg a hatalmas járvány megfékezésére fejlesztettek ki, de mutálódott változatával már katonai tervek is voltak. A hadsereg részére ekkoriban fejlesztették ki az erőpáncélokat, illetve kreáltak bizarr élőlényeket, kizárólag hadi célra.

2077. október 23-án, a kora reggeli órákban az Egyesült Államok területe felett atombombák jelentek meg, majd csapódtak be – s a viszontválasz azonnal megtörtént. Senki nem tudja pontosan, ki indította valójában az első csapást, de a következmények ismeretében teljesen mindegy is volt. Mindössze két órán keresztül tartott, s mindent elpusztított a Földön, ahogy az európai államok és a Szovjetunió is kilőtte saját rakétáit.

Mivel a megelőző hónapokban számos próbariadót tartottak, a lakosságnak csak kis hányada menekült le a föld alatt található Menedékekbe. Különösen igaz volt ez a nyugati partvidékre, amelyet először találtak el a bombák. Nagyon sok ember kint maradt a szabadban – túlnyomó részük azonnal meghalt. Az Egyesült Államok kormánya, amely magát ekkortól már Enklávénak nevezte, egy csendes-óceáni olajfúró toronyra költözött, hogy tovább folytassa világuralmi törekvéseit, ha eljön az idő.

A háború után[szerkesztés]

A bombázások hatására gyakorlatilag a Föld teljes felszíne radioaktív pusztasággá változott. Akik nem haltak meg a támadás következtében (ez az emberiség kevesebb mint felét jelentette), azok évtizedeken keresztül sötétségben, éhezésben és nyomorban éltek, köszönhetően annak, hogy a Föld élővilágának jelentős része kipusztult, a radioaktivitás pedig mindent felperzselt. A túlélők közül egyesek a háború után pár évvel mutálódni kezdtek. 2080 körül már különféle mutáns emberek, állatok, és növények jelentek meg a bolygón, gyakran egyetlen éjszaka leforgása alatt keletkeztek új fajok vagy tűntek el régiek. Közöttük ott voltak a radioaktivitástól eltorzult emberek, a ghoulok.

Körülbelül húsz évvel a háború után kinyíltak az első Menedékek, és hozzákezdtek a civilizáció újjáépítéséhez. Az USA délnyugati partvidékén élő emberek voltak a legelsők, akik ehhez a hosszú és nehéz folyamathoz hozzákezdtek. Még kétszáz évvel a háború után sem sikerült ez maradéktalanul. Bár a Nyersanyagháború hivatalosan nem ért véget (viszont a szemben álló felek teljesen megsemmisültek), az embereknek kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy ellenségeskedjenek más államokkal.

Élőlények[szerkesztés]

A radioaktív sugárzás hatására számos új faj jelent meg a Földön. Ezek egy jelentős része már korábban létezett fajok módosult, nagyobbra nőtt változata: sáskák, gekkók, húsevő növények, radskorpiók, brahminok (kétfejű tehenek) stb. Emellett az emberek mutálódott csoportja is horribilis átalakuláson ment keresztül: bőrük elszíneződött és már-már rothadásra hasonlító jeleket visel magán, hangjuk eltorzult, sterilek lettek, cserébe viszont extrém hosszú életűek. Ők a ghoulok.

A mutációk második csoportja emberkéz eredménye. Az amerikai hadsereg által létrehozott F.E.V. vírus egy bombatalálat miatt kikerült a légkörbe, és a radioaktivitás miatt mutálódva mindent megfertőzött, ami az útjába került. Ugyanakkor különféle kísérletek hatására szándékos fertőzés eredményeként is létrejöttek mutánsok. Az F.E.V. eredményei a lebegők, a kentaurok, a szupermutánsok, a wanamingók, és a halálkarmok.

Egy kaliforniai titkos katonai bázison végezték az F.E.V.-kísérleteket, és egy másik üzemben gyártották a vírust. A gyár bombatalálatot kapott, a kísérleti terep azonban átvészelte a pusztítást. Egy Richard Grey nevű illető így talált rá karavánjával évtizedekkel később. Egy baleset következtében a vírustároló tartályba zuhant, és megfertőződött. Az extrém dózis hatására teste horribilis változásokon ment keresztül, elméje azonban kifinomult és emberfeletti lett. Később Mesternek nevezte magát, és elhatározta, hogy az emberiség egészét át kell alakítania új, tökéletes formájába: szupermutánssá. Aki nem engedelmeskedik neki, az meghal. A próbálkozása kudarcot vallott, mikor kiderült, hogy az egyébként erős és biológiailag halhatatlan szupermutánsok sterilek.

Nuka-Cola[szerkesztés]

A Nuka-Cola a Fallout-univerzum ikonikus üdítője ami John-Caleb Bradberton fejéből pattant ki. 2044-ben kezdték el gyáratni és hamar elterjedt, és számos különféle ízvilágú variáció készt belőle. 2050-ben Boston környéken egy Nuka-Cola témájú vidámpark nyitotta meg kapuit: Nuka-World.

Menedékek[szerkesztés]

A Vault-Tec nevű cég 122, egyenként ezer ember befogadására képes óvóhelyet létesített. Ezek önfenntartó rendszerek, és képesek arra, hogy megvédjék az embereket egy esetleges nukleáris háborútól vagy járványtól. Emellett titokban kísérleti szerepet is betöltenek. Például volt, amelyikben csak férfiak éltek, volt, amelyik 15 év után már kinyílt, és volt, amelyik eleve hibás volt. Mindegyik óvóhely három szintes, kivéve a titkos Vault 0-t. Az óvóhelyekben a rendet a választott Felvigyázó tartotta fenn.

A Menedékek valódi célja azonban sohasem az volt, hogy minél több ember életét megmentsék, erre eleve alkalmatlanok is lettek volna, mert túl kevés volt belőlük. Tim Cain, a sorozat alkotója 2023-ban hosszasan mesélt különféle bennfenntes információkat a játékokról, és felfedte, hogy az Enklávé eredeti célja az volt, hogy az emberiség elhagyja a pusztasággá vált Földet és egy másik bolygóra költözzön. Az utazás viszontagságait azonban nem élhette volna túl akárki, ezért a Vault-Tec kísérleteinek az volt a fő célja, hogy kiderítse, kik azok, akik a mostoha körülmények ellenére is jól bírják a bezártságot és a megpróbáltatásokat - ők lettek volna a majdani űrutasok. Ez a koncepció a Fallout 2 korai terveiben még benne volt, Tim Cainék távozásával azonban kikerült a játékból[3].

A játékokban szereplő Menedékek[szerkesztés]

  • Bemutató óvóhely: Los Angeles alatt, Boneyard-ban épült, bemutató jelleggel. Később ez lett a Mester néven ismert főgonosz főhadiszállása. A Felvigyázó fülkéje elkülönítetten található meg, valamint titkos negyedik szintjén egy atombomba található.
  • VTU szimulációs menedék: Nyugat-Virginiában a Vault-Tec Egyetem alatti szimulátor Menedék, ahol a majdani Felvigyázókat tették ki különféle próbáknak.
  • Kongresszusi bunker: egy menedék, melyet az Enklávé részére építettek Appalachiában.
  • Vault 0: a Fallout Tactics végén láthatjuk meg. Célja, hogy a háború esetén újra egyesítse az óvóhelyek lakosságát. Egy szuperintelligens számítógép, a Calculator rejtőzik itt, aki robotok és kiborgok gyártásával arra törekszik, hogy elsöpörje az emberiséget (köszönhetően egy műszaki hibának).
  • Vault 3: Las Vegas mellett épült, azzal a céllal, hogy tíz év után kinyíljon, és lakói megkezdjék a Föld újjáépítését. Egy vízbetörés azonban megakadályozza őket ebben, később pedig egy rablóhorda végez az összes lakójával.
  • Vault 6: ez a Menedék naponta meghatározott időközönként nagyobb adag sugárzást kapott egy rejtett tárolóból, minek következtében lakói őrült ghoulokká változtak.
  • Vault 8: egyike azon kevés Menedékeknek, amelyek rendeltetésszerűen működtek: a megfelelő időben nyílt ki, lakói képesek voltak a túlélésre ezt követően is, és egy jól prosperáló közösséget hoztak létre: Menedékvárost.
  • Vault 11: Las Vegas közelében épült. A vezérlő számítógép azzal fenyegetőzött, hogy megöli az ott élő emberek egy bizonyos csoportját, ha időnként valaki nem áldozza fel magát, ezért aztán a lakók feladata volt áldozatot találni. Egy idő után kiderült, hogy a fenyegetés nem volt valós, csak egy próbatétel.
  • Vault 12: Bakersfield alatt található óvóhely. Úgy tervezték, hogy sose tudjon rendesen bezáródni az ajtaja. Emiatt a bent lakók a sugárzás hatására ghoulokká váltak, és a felszínre jőve megalapították Necropolis városát.
  • Vault 13: az első rész főhősének lakóhelye. Úgy tervezték, hogy a szokásos időtartam helyett csak 200 év után nyíljon ki. Másodlagos célja az volt, hogy a
  • Vault 15: közvetlenül a 13-as szomszédságában épült. Különböző vallási és etnikai csoportokat hoztak itt össze. Lakói elhagyták, és megalapították Shady Sands városát. Nyolcvan évvel később fosztogatók tanyája lesz, mígnem egy kis közösség az Új Kalifornia Köztársaság segítségével saját települést nem alapít itt.
  • Vault 17: egy kaliforniai Menedék, titkos kísérlete nem ismert, de több lakójával találkozunk a Fallout: New Vegasban.
  • Vault 19: két szemben álló csoport harcára épült az egész Menedék.
  • Vault 21: az egész menedék a szerencsejátékra épült, beleértve a konfliktusok megoldását.
  • Vault 22: genetikailag módosított növényekkel folytatott kísérletek miatt dzsungellé változott.
  • Vault 27: ebben a Menedékben a maximális kapacitásnál kétszer több embert helyeztek el, hogy a túlzsúfoltság hatásait vizsgálják.
  • Vault 29: itt kizárólag gyermekek kaptak menedéket a Nagy Háború előtt, akikre egy mesterséges intelligencia felügyelt. Harold is innen származik.
  • Vault 34: a Menedéket telerakták fegyverekkel, amiket nem zártak el az emberek elől.
  • Vault 36: az ételt előállító berendezések csak egy híg, ragacsos masszát tudtak készíteni.
  • Vault 39: különféle kísérletek miatt az egész egy hatalmas földalatti dzsungellé változott.
  • Vault 42: a beépített izzók egyike sem világított 40 wattnál nagyobb teljesítménnyel.
  • Vault 43: ezt a Menedéket mindössze 20 férfi, 10 nő, és egy párduc lakták.
  • Vault 51: Nyugat-Virginiában található. Lakóiról nem tudni semmit, funkciója ismeretlen. A Fallout 76 "Nuclear Winter" kiegészítőjének a fő helyszíne.
  • Vault 53: az itt üzemelő berendezések rendszeresen elromlottak, állandó javításra szorultak.
  • Vault 55: ezen a helyen egyetlen olyan filmet sem helyeztek el ami egy kicsi mértékben is szórakoztató lenne.
  • Vault 56: ezen a helyen sincs egy szórakoztató film sem, egyet kivéve, de abban egy ripacs alakítja a főszerepet
  • Vault 63: Nyugat-Virginiában található. A Menedékben vélhetően lázadás, reaktorleállás vagy reaktortűz történhetett.
  • Vault 68: ezer lakójából mindössze egy volt nő.
  • Vault 69: ezer lakójából mindössze egy volt férfi.
  • Vault 70: a Menedék ruhagyártó gépei hamar tönkrementek, így később a lakóknak nem volt mit felvenniük. Legtöbb lakója mormon volt.
  • Vault 74: kísérlete nem tisztázott, kivágott játéktartalom, a Fallout: New Vegasban konzolból lehet csak elérni, így nem a történet része.
  • Vault 75: ebben a Menedékben a gyerekek különválasztva élnek a családjuktól, és különféle emberkísérletekkel szelektálták ki a túlélésre leginkább alkalmas személyeket.
  • Vault 76: Nyugat-Virginiában található és egyike a normálisan működő Menedékeknek. 25 évvel az atomcsapás után kinyílt. A Fallout 76 kezdő helyszíne.
  • Vault 77: a teljes elszigeteltségben lévő Menedékben egyetlen ember élt csak, akinek egy csomó zoknibábfigura állt a rendelkezésére.
  • Vault 81: lakóin különféle orvosi kísérleteket folytattak volna: fertőző betegségeket és sugárfertőzést gyógyítottak volna, ha a Felvigyázó nem gondolta volna meg magát és tiltotta volna ki a kutatócsoportot.
  • Vault 84: lakói bizonyos időközönként tartott szavazásokkal száműztek egy-egy embert.
  • Vault 87: a lakókon FEV-vírussal folytattak kísérleteket.
  • Vault 88: félkész maradt, a Fallout 4-ben a Menedék felvigyázójának szánt ghoullal közösen a játékos építheti fel.
  • Vault 92: zenészeket költöztettek be ide, akik a háttérben sugárzott folyamatos, monoton hang miatt szép lassan megőrültek.
  • Vault 94: Nyugat-Virginiában található, egy évvel és egy nappal a bombázások után kinyitották, közösségüket a Pásztor vezeti, a hit, az erőszakmentesség, és a természettel való harmónia jegyében.
  • Vault 95: a Nemzetközösségben, azon belül is a Ragyogó Tenger szélén található. Függőségben szenvedőket költöztettek ide, hogy az elvonási tüneteket vizsgálhassák a lakókon.
  • Vault 96: Nyugat-Virginiában található, az építését a 114-es Menedékhez hasonlóan nem tudták befejezni.
  • Vault 101: Washington városa alatt található, és úgy tervezték, hogy sose nyíljon ki. A Fallout 3 itt indul, és hamar kiderül, hogy a főhős és az apja kintről jöttek be ide.
  • Vault 106: a 101-es mellett található. Beindulása után nem sokkal pszichoaktív drog került a szellőzőrendszerbe.
  • Vault 108: Egy Gary nevű férfinak a klónjai vették át az irányítást.
  • Vault 109: az itt lakók a legdrágább luxuscikkek adta fényűzésben élhettek, míg ismeretlen okból radioaktív nem lett az egész Menedék.
  • Vault 111: a Sanctuary Hills melletti Menedékben néhány évvel a háború után egy ismeretlen esemény következtében egyetlen, hibernációban lévő lakó kivételével mindenki meghalt. A Fallout 4 ebben a menedékben kezdődik.
  • Vault 112: az itt lakók egy virtuális valóságban élnek, mely a háború előtti világot idézi.
  • Vault 114: Boston leggazdagabb polgárai voltak a lakói, akiken azt próbálták ki, hogy bírják a szegénységet és a nélkülözést. A Menedék sosem készült el teljesen.
  • Vault 117: kivágott tartalom a Fallout 4-ből.
  • Vault 118: két különböző szárnyát tervezték, az egyikben gazdagok, a másikban átlagemberek éltek volna, de csak félig lett kész. Bezáródása után az itt élők tudatát Robobrain-ekbe költöztették.
  • Vault 121: kivágott helyszín a Fallout 4-ből, a 95-ös helyén volt található egyes korai térképeken.

Helyszínek[szerkesztés]

Központi Régió (Core Region)[szerkesztés]

Ez a terület az első két játék színhelye. Kiterjedése Los Angeles városától fel északra egészen Arroyo falujáig terjed. Az Egyesült Államok kaliforniai területének jelentős részét magában foglalja, de Nevada és Oregon területéből is tartalmaz egy kicsit. Jelentős részében lakatlan terület, az itt élők ugyanis inkább a nagyobb városokba húzódtak vissza, és a terület klímája egyébként is száraz. Hamarosan kisebb csoportok kezdtek el kialakulni, akik kisajátították maguknak az egyes településeket, így váltak egész városok etnikailag homogénné.

A ghoulok eredetileg Bakersfield városának romjai közt éltek, de később menekülni kényszerültek, és Gecko, valamint Broken Hills városába költöztek. A szupermutánsok eredetileg a mariposai katonai bázis körül hemzsegtek, de a Mester legyőzése után szétszéledtek a nagyvilágban. Az emberek pedig létrehozták új településeiket: Hub, Csonttelep, Új Kaliforniai Köztársaság, Menedékváros, New Reno, és San Francisco. Emellett itt működik a technokrata békefenntartó közösség, az Acél Testvérisége.

Mojave sivatag (Mojave Wasteland)[szerkesztés]

A Fallout: New Vegasban megismerhető terület, mely az USA második legnagyobb sivataga. Helyileg Kalifornia, Nevada, Utah és Arizona területét foglalja magában. A háború előtt Las Vegas volt a terület központja, és a helyén felépült New Vegas próbálja ezt a színvonalat fenntartani. A terület tulajdonosa, Mr. House a háború előtt rakéta-elhárító rendszert vetett be, így a városra és a környékére ledobott 77 atomrakétából mindössze 7 tudott becsapódni. Ennek köszönhetően a terület gyakorlatilag radioaktivitástól mentes, s kevesebb a mutáns is. A területet az Új Kaliforniai Köztársaság, Caesar Légiója, Utobitha szupermutánsai, és kisebb maffiák próbálják uralni. Egy kisebb bunkerben maga az Acél Testvérisége is felbukkan.

Fővárosi Pusztaság (Capital Wasteland)[szerkesztés]

Washington városainak romjai között 2277-ben ádáz harc dúl az emberek és a mutánsok között, akik az FEV-vírussal folytatott kísérlet következtében jöttek létre, bár eltérnek nyugati parti társaiktól. Az itteni települések gyakran minőségben is eltérnek a megszokottól: Rivet City, a környék központja például egy régi anyahajón jött létre. Kisebb települések: Little Lamplight, Megaton, Paradise Falls, és Big Town is kialakultak. A Pentagon maradványai közt az Acél Testvérisége vert tanyát. A romok között a közlekedés gyakran a metróalagutakra korlátozódik.

Nemzetközösség (Commonwealth)[szerkesztés]

Az egykori Massachusetts állam területét hívják így a Fallout 4-ben, amely a játék alternatív univerzuma szerint a Nagy Háború előtti Egyesült Államok idején is egy önálló területet alkotott. Ugyanis a második világháborút követően itt nem 50 állam létezett, hanem 13 Nemzetközösség, a játékban szereplő terület volt a New England Commonwealth. A terület Bostont és környékét foglalja magába.

Appalachia[szerkesztés]

A valóságban Nyugat-Virginia területén található zóna a Fallout 76 helyszíne. Felépítése, külsőségei, és az azt működtető frakciók a keleti partvidékiekkel megegyezőek.

Frakciók[szerkesztés]

Nyugati partvidék[szerkesztés]

Az itteni szerveződések közül nagyon kevés korlátozódik egy vagy két településre, jellemzően nagyobb kiterjedésűek. A pozitív oldalon állók közül kiemelkedő az Új Kaliforniai Köztársaság (NCR), amely egész Kaliforniát megpróbálja egy egységes, demokratikus állammá kovácsolni. Lényegesen eltér tőlük a technokrata Acél Testvérisége. Erőpáncéljaik, lézerfegyvereik szinte legyőzhetetlenné teszik őket. Fő céljuk azonban a háború előtti technológia megőrzése és begyűjtése, nem pedig a hódítás.

A gonosz oldalon két jelentősebb csoportosulás áll. Az első a Katedrális Gyermekei néven ismert egyház, mely valójában csak egy fedőszervezete a Mester világuralmi terveinek és a szupermutánsokból álló hadseregnek. Később az egész csoport megsemmisül. Vele ellentétben az Enklávé nem más, mint az Egyesült Államok valamikor egy olajfúró toronyra menekült kormánya, amely továbbra is világuralmi terveket szövöget. Bár sikerült őket kisöpörni a területről, bázisuk átköltözött a keleti partvidékre.

Keleti partvidék[szerkesztés]

Washington belvárosát és a környékét szupermutánsok tartják az uralmuk alatt, akik mások, mint nyugati társaik. Velük és egymással is harcolnak különféle szervezetek: az egészen idáig kimerészkedő Acél Testvérisége, a tőlük kivált Testvériségi Kitaszítottak, valamint az Enklávé seregei. A terület egyébként számos kisebb frakciónak ad otthont. Boston környékén a rejtélyes Intézet is befolyásos szerveződés, amely az androidok gyártásában ért el eredményeket.

Epizódok[szerkesztés]

Fallout[szerkesztés]

A Wasteland szellemi örököse, mely 1997-ben jelent meg. A játék főhőse a 13-as Menedék egyik lakója (Vault Dweller), akit 2161-ben azzal a feladattal küldenek ki óvóhelyéről, hogy találjon egy működőképes víztisztító chipet, különben az egész kolónia szomjan hal. A posztnukleáris Dél-Kaliforniában kalandozva számtalan élményben lehet része a játékosnak. Itt mutatkozott be az ötvenes éveket és a modern technológiát ötvöző kitalált világ, valamint a SPECIAL nevű karakterfejlesztő rendszer.

Fallout 2[szerkesztés]

A második rész 1998-ban érkezett, és lényegében megegyezett mindenben az előző epizóddal. Nyolcvan évvel az első rész eseményei után járunk, az első rész főhősének leszármazottja a karakterünk. A Kiválasztottnak (Chosen One) ezúttal az éhezéstől kellett megmentenie faluját: találnia kellett egy G.E.C.K.-et. Ennek a résznek a sajátossága volt a csapattagok rendszerének jelentős továbbfejlesztése, valamint a burleszkszerű humor-elemek sztoriba csempészése.

Fallout Tactics[szerkesztés]

A szerepjátékok egyik nagy erősségének tartották a körökre osztott harcrendszert. 2001-ben érkezett egy játék, mely erre építkezve taktikai stratégiaként jelent meg. A Tactics valamikor a 2180-as évek végén játszódik, főként közép-amerikai területeken, és csak nagy vonalakban kapcsolódik a története az előző epizódokéhoz.

Van Buren (Fallout 3)[szerkesztés]

A harmadik rész első változata sohasem jelent meg, a fejlesztésről csak kevés információ maradt fent. Az elképzelés szerint pár évvel jártunk volna a második rész történései után, ahol egy teljesen új sztorisávot ismerhettünk volna meg, egy börtönből szabadult rab szemszögéből. Ezt a játékot 2003-ban végleg törölték, csak egy játszható alfa maradt fenn belőle.

Fallout: Brotherhood of Steel[szerkesztés]

Konzolokra készült egy játék 2004-ben, mely csak nevében kötődik a legendás sorozathoz. Egy akció-RPG-t kapunk kézhez, melyben a főhős az Acél Testvériségének egy újonca, aki azt az öngyilkos küldetést kapja, hogy derítse ki, mi történt egy eltűnt Paladin-osztaggal.

Fallout 3[szerkesztés]

A valódi harmadik rész 2008-ban érkezett el a játékosokhoz. A korábbi felülnézetes, izometrikus kétdimenziós nézetet felváltotta az első személyű háromdimenziós nézet, de minden más elem, kisebb módosításokkal, a régi maradt. A sztori átkerült az USA keleti partvidékére, a 2277-es évbe. Főhősünk, a 101-es Menedékben nevelkedett Magányos Vándor (Lone Wanderer) egy nap útra kel, hogy megkeresse rejtélyes körülmények közt eltűnt apját a nagyvilágban. Akaratán kívül azonban grandiózus tervek megvalósításába folyik bele.

Fallout: New Vegas[szerkesztés]

A főhős egy futár (The Courier), akit 2281-ben tisztázatlan körülmények között lelőnek útközben és elveszik tőle a nála lévő platinazsetont. Egy robot segítségével azonban helyrehozzák, s így neki kell vágnia megkeresni merénylőjét. Természetesen később kiderül, hogy magasabb rendű érdekek mozgatták a háttérből a szálakat, nem egy piti bűnöző, s mindennek köze van ahhoz a bizonyos platinazsetonhoz.

Project V13[szerkesztés]

Az Interplay, új életre kelve, bár eladta a Fallout egyjátékos módjának jogait, hogy kikerüljön a pénzügyi gödörből, talpra állva nekilátott egy MMORPG fejlesztésének. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, de az időből kicsúszva 2012-ben elvesztették a névjogokat.

Fallout Shelter[szerkesztés]

A 2015-ben okostelefonokra megjelent játék egyszerű, de szórakoztató: egy saját Menedéket kell létrehoznunk benne, és menedzselnünk az ott élők életét, figyelemmel a problémáikra, valamint a kívülről érkező támadásokra is.

Fallout 4[szerkesztés]

A játék 2287-ben játszódik a főhőse az Egyedüli Túlélő (Sole Survivor), aki a bombák becsapódása után a 111-es Menedékben talált otthonra. Miután hibernációban töltött 210 évet, ébredésekor döbbenten látja, hogy mindenki meghalt körülötte, így csak magára számíthat a vad és veszélyes világ megismerése során. Ebben az epizódban Boston és környéke kerül felderítésre.

Fallout 76[szerkesztés]

Ez az MMORPG 2018-ban jelent meg. 2102-ben játszódik Nyugat-Virginia területén, ahol a 76-os Menedéket elhagyó túlélők a világ benépesítésén és újjáépítésén munkálkodnak.

Fallout (televíziós sorozat)[szerkesztés]

A 2024-ben bemutatott sorozat a nyugati partvidéken játszódik, a Fallout első részéből megismert Los Angeles városában, 2296-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2018. október 3.) „The History of Fallout”. Retro Gamer (186), 21. o.  
  2. Fallout Bible (angol nyelven). Fallout Wiki. (Hozzáférés: 2024. április 2.)
  3. The True Purpose of Vaults in Fallout” (hu-HU nyelven).