Falklandi tokoscsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Falklandi tokoscsőrűmadár
Chionis blanc - Pale-faced Sheathbill.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Tokoscsőrűfélék (Chionididae)
Nem: Tokoscsőrű (Chionis)
Faj: Falklandi tokoscsőrű (C. alba)
Tudományos név
Chionis alba
(Gmelin, 1789)
Szinonimák
  • Fehér tokoscsőrűmadár
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Falklandi tokoscsőrűmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Falklandi tokoscsőrűmadár témájú médiaállományokat és Falklandi tokoscsőrűmadár témájú kategóriát.

A falklandi tokoscsőrű vagy fehér tokoscsőrű madár (Chionis alba) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe és a tokoscsőrűfélék (Chionididae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Antarktisz partjain és a környező szigeteken költ. A telet a Falkland-szigeteken és Argentína déli részén tölti. A sziklás tengerpartok lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 40 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-80 centiméter. Rövid csőre oldalt erősen összenyomott, a hegyéig hajlott, orma hátul duzzadt. A felső káva tövén szarutok van, mely az orrlyukakat is eltakarja. Tollazata tiszta fehér. Csupasz arcát és szemhéját bibircsek borítják. Szeme szennyesvörös, csűdjét elől-hátul hosszúkás pikkelyek borítják, lába sötét kékesszürke.

Életmódja[szerkesztés]

A fóka, pingvin, kormorán és más madárkolóniák tojás- és fészekrablója, de megeszi a dögöket és a hulladékot is. Hosszabb távon felhúzott lábakkal repül, de rövidtávon nem húzza fel a lábát, így rosszul repül, ezért inkább a földön szalad.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyévesen éri el. A költési időszak december–január között van. Sziklarepedésekben, vagy sziklapárkányra készíti kagylókból, kavicsokból és kövekből álló fészkét. A fészekalj 2-4 szürke és fekete mintázatú, fehér tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő 28-32 napig kotlik. A fiatal madarak 50-60 nap után repülnek ki. Általában csak két fióka marad meg.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]