Fakóróka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fakóróka
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. pallida
Tudományos név
Vulpes pallida
(Cretzschmar, 1827)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fakóróka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fakóróka témájú kategóriát.

A fakóróka (Vulpes pallida) az afrikai Száhel-övezetben élő, visszahúzódó életmódú rókafaj.

Külseje[szerkesztés]

Az általánosan ismert vörös rókához képest a fakóróka kisebb termetű, lábai hosszabbak, fülei pedig nagyobbak. Pofája keskeny, a felnőtt állatok szeme feketével van keretezve. Testhossza 38–45 cm, amihez még hozzáadódik 28–29 cm-nyi farokhossza. Marmagassága 25 cm, testtömege 1,5-3,6 kg. Bundája fakó vörös- vagy sárgásbarna, homokszínű; bozontos farka vörösbarna, a végén fekete színű. Gerincén sötétebb sáv húzódik végig. Hasa, pofája és füleinek belső része világos, majdnem fehér szőrű. Öt alfaja ismert:

Vulpes pallida cyrenaica

Vulpes pallida edwardsi

Vulpes pallida harterti

Vulpes pallida oertzeni

Vulpes pallida pallida

Elterjedése[szerkesztés]

A fakóróka a Szaharától délre eső Száhel-övezet lakója az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig. Elsősorban a kősivatagokban és félsivatagokban vadászik, de időnként a déli szavannára is elmerészkedik.

Életmódja és viselkedése[szerkesztés]

A fakóróka életmódja - távoli lakóhelye és visszahúzódó természete miatt - csak kevéssé ismert. Kisebb csoportokban él, melyek a szülőkből és kölykeikből állnak. Nappalra kiterjedt alagútrendszerű üregeikbe húzódnak, amik akár 15 m hosszúak és 2 m mélyek is lehetnek. A nappali forróság elmúltával, alkonyatkor indulnak táplálékuk keresésére.

A többi rókafajhoz képest a fakóróka több növényi táplálékot fogyaszt. Étrendjében a füvek, bogyók és gyümölcsök mellett rágcsálók, gyíkok és rovarok szerepelnek. Sivatagi állatként vízszükségletének döntő részét a táplálékából fedezi.

A nőstények 7-8 hetes vemhesség után hozzák világra 3-4 kölyküket, melyeknek születési súlya 50-100 g körül van. A kisrókák gyorsan növekednek és másfél-két hónapos korukban szakadnak el a szüleiktől.

A fakóróka természetes ellenségei nem ismertek. A települések környékén irtják, mert néha megtámadhatja a háziszárnyasokat. Élettartama fogságban három év, de feltételezhető, hogy a vadon élő példányok kétszer tovább is élhetnek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Африканская лисица című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.