Fakóróka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fakóróka
Keulemans pale fox.png
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. pallida
Tudományos név
Vulpes pallida
(Cretzschmar, 1827)
Elterjedés
Pale Fox area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fakóróka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fakóróka témájú kategóriát.

A fakóróka (Vulpes pallida) az afrikai Száhel-övezetben élő, visszahúzódó életmódú rókafaj.

Külseje[szerkesztés]

Az általánosan ismert vörös rókához képest a fakóróka kisebb termetű, lábai hosszabbak, fülei pedig nagyobbak. Pofája keskeny, a felnőtt állatok szeme feketével van keretezve. Testhossza 38–45 cm, amihez még hozzáadódik 28–29 cm-nyi farokhossza. Marmagassága 25 cm, testtömege 1,5-3,6 kg. Bundája fakó vörös- vagy sárgásbarna, homokszínű; bozontos farka vörösbarna, a végén fekete színű. Gerincén sötétebb sáv húzódik végig. Hasa, pofája és füleinek belső része világos, majdnem fehér szőrű. Öt alfaja ismert:

Vulpes pallida cyrenaica

Vulpes pallida edwardsi

Vulpes pallida harterti

Vulpes pallida oertzeni

Vulpes pallida pallida

Elterjedése[szerkesztés]

A fakóróka a Szaharától délre eső Száhel-övezet lakója az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig. Elsősorban a kősivatagokban és félsivatagokban vadászik, de időnként a déli szavannára is elmerészkedik.

Életmódja és viselkedése[szerkesztés]

A fakóróka életmódja - távoli lakóhelye és visszahúzódó természete miatt - csak kevéssé ismert. Kisebb csoportokban él, melyek a szülőkből és kölykeikből állnak. Nappalra kiterjedt alagútrendszerű üregeikbe húzódnak, amik akár 15 m hosszúak és 2 m mélyek is lehetnek. A nappali forróság elmúltával, alkonyatkor indulnak táplálékuk keresésére.

A többi rókafajhoz képest a fakóróka több növényi táplálékot fogyaszt. Étrendjében a füvek, bogyók és gyümölcsök mellett rágcsálók, gyíkok és rovarok szerepelnek. Sivatagi állatként vízszükségletének döntő részét a táplálékából fedezi.

A nőstények 7-8 hetes vemhesség után hozzák világra 3-4 kölyküket, melyeknek születési súlya 50-100 g körül van. A kisrókák gyorsan növekednek és másfél-két hónapos korukban szakadnak el a szüleiktől.

A fakóróka természetes ellenségei nem ismertek. A települések környékén irtják, mert néha megtámadhatja a háziszárnyasokat. Élettartama fogságban három év, de feltételezhető, hogy a vadon élő példányok kétszer tovább is élhetnek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Африканская лисица című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.