Fa, ami önmaga tulajdona (Georgia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fa, ami önmaga tulajdona
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésAthens
Elhelyezkedése
Fa, ami önmaga tulajdona (USA)
Fa, ami önmaga tulajdona
Fa, ami önmaga tulajdona
Pozíció az USA térképén
é. sz. 33° 57′ 18″, ny. h. 83° 22′ 57″Koordináták: é. sz. 33° 57′ 18″, ny. h. 83° 22′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fa, ami önmaga tulajdona témájú médiaállományokat.
Az Ifjabb fa, ami önmaga tulajdona, 2005-ben

A fa, ami önmaga tulajdona egy fehér tölgy Athens városban, USA Georgia államában. A legenda szerint maga a fa és 8 lábnyi területe (2,4 méter sugarú kör) tulajdonjogot élvez önmaga felett. Az eredeti fa egy 1942-es viharban kidőlt, jelenleg egy sarja foglalja el a helyet. A fa helyi nevezetesség és számos publikáció foglalkozik a történetével. 1975-ben felvették az USA történelmi helyeinek nemzeti nyilvántartásába.[1]

Története[szerkesztés]

Az első fennmaradt említése 1890. augusztus 12-ről való, amikor a helyi hetilap az Athens Weekly Banner a címlapon számolt be az esetről. A fa William Henry Jackson területén állt egykor, aki kedves gyermekkori emlékei miatt feltehetően 1820-1832. között rendelkezett a fa önállóságáról, így sérthetetlenségéről. William H. Jackson a feljegyzések szerint az utca másik oldalán lakott. Egyedül a cikk írója állítja, hogy látta az eredeti rendelkezést, melynek egyéb korábbi nyoma nincs. Emellett a helyiek mindig is tényként kezelték a fa önállóságát. 1942-ben egy erős vihar kidöntötte az eredeti fát, és pontosan a helyére a saját makk terméséből fakadó sarjat ültettek, tehát jelenleg az Ifjabb fa, ami önmaga tulajdona a pontos elnevezése. A helyhatóságok elismerik a fa kivételes státuszát, és helyi kertészkör gondoskodik a fa gondozásáról.

A fa 1910 telén.

Az eredeti fa az 1550-es és 1770-es évek között hajthatott ki. 1906-ban az erősödő talajeróziót talaj ráhordásával, és a terület elkerítésével próbálták megakadályozni. 1907-ben egy jégeső megtépázta a fát, ami után már nem tudott helyreállni, tartósan korhadásnak indult. A környéken több magot is elvetettek, hogy a fát pótolni tudják. Amikor a fa végül 1942-ben kidőlt, 30 méter magasságot ért el, az évgyűrűket ismeretlen okból nem számolták meg.

Az ifjabb fa 1946. december 4-én lett felavatva, és felmenője jogaiba helyezve. A 90 centisre visszavágott fácska kedvelte a helyét, 2006-ra 15 méteresre nőtt. 2006-ban a 60. születésnapjáról ünnepélyes keretek között emlékeztek meg.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az Amerikai Egyesült Államokban nem ez az egyetlen fa, ami önállósággal bír, ugyanis 1935-ben Eufaula városban, Barbour megyében, Alabama államban is meghatároztak egyet.
  • A fa tövében két emlékkő is található. Az egyiken az "eredeti adományozás" szövege, a másikon az 1946-os újraültetés feljegyzése.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Register of Historic Places

Források[szerkesztés]