FOK-GYEM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FOK-Gyem szócikkből átirányítva)
FOK-GYEM
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1951
Megszűnt2004
SzékhelyBudapest
Iparágjárműipar
Termékektömegközlekedési járművek elektronikus kijelzői

Magyar cégjegyzékszám01-02-052314
SablonWikidataSegítség

A FOK-GYEM egy tulajdonnévi betűszó. Egykori gazdálkodó szervezetek neveinek rövidítéséből állt össze. A vállalat mérőműszerek, labortápegységek, majd különféle kijelzők gyártására szakosodott. A cég által egykor gyártott kijelzőket tömegközlekedési járműveken, nagyobb állomásokon, valamint több egyéb területen is használják és szakzsargonként FOK-GYEM néven emlegetik.

Története[szerkesztés]

A FOK–GYEM története 1951-ben, a Finommechanikai és Orvosi Műszereket Gyártó Ktsz. (rövidítve: FOK) megalakulásával kezdődött. Ez a Ktsz. 1964-ben egyesült a Gyengeáramú Műszerjavító Szövetkezettel (rövidítve: GYEM). Közben egyesültek több, kisebb szövetkezettel, fuzionáltak, ipartelepet létesítettek Salgótarjánban. Az 1960-as évek végén a lőrinci Műanyagipari Szövetkezet csatlakozása újabb profilbővítést hozott.

Főbb termékei[szerkesztés]

A Visinform[szerkesztés]

A nagy áttörés az 1970-es évek közepéig váratott magára. A FOK-Gyem új marketingfogása lett a Visinform nevű univerzális kijelző, amit közlekedési eszközök végállomásaira és nagyobb forgalmú megállóiba szántak. a Budapesti Közlekedési Vállalatot is komolyabban elkezdte érdekelni a dolog és egy próba-kijelzőt állítottak fel a Baross téren, a mai 30-as buszcsalád egykori végállomásán. A kijelző beváltotta a hozzá fűzött reményeket és több helyen szereltek fel ilyen kijelzőket. Például ilyen kijelzőt állítottak fel a szentendrei (ma: H5-ös jelzésű) HÉV Batthyány téri végállomásán. Később az állomás 2005-ös felújításakor ezt elbontották.

A Mobilinform[szerkesztés]

Az 1980-as évek közepén fejlesztették ki a Mobilinform nevű kijelzőcsaládot. A Mobilinform kijelzőket tömegközlekedési járművekbe szánták. Az évtized végére a FOK-Gyem szoros kapcsolatot hozott létre az Ikarus-szal. A gyár kapuján kigördülő autóbuszok kijelzőit a későbbiekben a megrendelő igénye szerint, tetszőlegesen lehetett konfigurálni. A rendszerhez hanglejátszót is lehetett társítani. A BKV Rt. utasai 1994-ben utazhattak először FOK-Gyem kijelzővel ellátott járművön. Ekkor jöttek ki a gyárból az első BKV számára készült Ikarus 435-ösök, illetve a garanciális javításukon átesett Ikarus 415-ösök többsége is kapott ilyen kijelzőket. BKV-nak megtetszettek a kijelzők és továbbiakat rendeltek, így jutott belőlük az Ikarus 260 és 280-as buszokba is.

Sajnos, ahogy terjedtek a kijelzők úgy jött elő egyre inkább a konstrukció hibája, ugyanis a FOK-Gyem kijelzők nem bírják a rossz minőségű utak által keltett rezgéseket amik miatt a billenősapkák beragadtak, így értelmetlenné téve létezésüket. A cég 2004-ben csődbe ment és megszűnt. Utolsó vásárlóként a BKV még megvásárolta a cég félkész kijelzőit, hogy a saját kijelzőit javítani tudja.

A FOK-Gyem utáni űrt a szintén magyar Vultron nevű informatikai cég töltötte be. Ők a cseh Buse nevű cég kijelzőit választották rendszereik mellé. Ilyen rendszer került a BKV Volvo 7700A típusú buszaiba is

2013-ban a BKK a FUTÁR projekt keretében megjavíttatta a járművekre szerelt kijelzők egy részét. A korábbi vezérlőegységeket érintőképernyős IVU.box terminálokra, a kijelzők egy részét pedig LED-es kijelzőkre, illetve TFT monitorokra cserélték.

Előfordulása a BKV járművein 2013 előtt[szerkesztés]

Típus Kijelzők Bemondás
Autóbusz
Ikarus 260
(néhány felújított példányon)
homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben Igen
Ikarus 280
(néhány felújított példányon)
homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben
(Az 1998-ban felújított "7-173 Gyors" festésű 280.40A típusú buszok piros kijelzőket kaptak, amik nehezen voltak olvashatók)
Igen
Ikarus 405
(néhány felújított példányon)
homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben
Ikarus 412 homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben (nagyobb homlokfali kijelzők) Igen
Ikarus 415
(első típus; néhány felújított példány)
homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben
Ikarus 435 homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben
(a prototípusra nem szerelték fel)
Trolibusz
Ikarus 280T
(felújított példányok)
homlokfalon, jobb oldalt, hátul, utastérben Igen
Ikarus 411T
Ikarus 412T Igen
Ikarus 435T Igen
Villamos
ČKD Tatra T5C5
(néhány felújított példányon)
csak utastérben
ČKD–BKV Tatra T5C5K homlokfal és utastér Igen
Ganz KCSV–7 csak utastérben Igen
Metró
EvA
(Barbi)
homlokfal és utastér Igen
81-7172M
(Vizipók)
Igen

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Figyelő, 1971. július-december (15. évfolyam, 27-52. szám) 1971-10-13 / 41. szám