FK Lucs-Enyergija Vlagyivosztok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FK Lucs-Energija Vlagyivosztok szócikkből átirányítva)
Lucs-Enyergija Vlagyivosztok
Csapatadatok
Teljes csapatnévFutbolnij Klub Lucs-Enyergija
Vlagyivosztok
SzékhelyVlagyivosztok, Oroszország
Alapítva1958.
StadionGyinamo Stadion
Vezetőedzőhorvát Zoran Vulić
Elnökorosz Viktor Mjasznyik
BajnokságPremjer-Liga
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

Az FK Lucs-Enyergija Vlagyivosztok (oroszul: Футбольный клуб "Луч-Энергия" Владивосток, magyar átírásban: Futbolnij Klub Lucs-Enyergija Vlagyivosztok) egy orosz labdarúgócsapat Vlagyivosztokban, Oroszországban. Jelenleg az orosz élvonalban szerepel.

A csapat legfőbb érdekessége, hogy az UEFA-tagszövetségek legkeletibb labdarúgócsapata, Vlagyivosztok Moszkvától megközelítőleg 15 ezer kilométerre keletre található.

Korábbi csapatnevek[szerkesztés]

  • Gyinamo Vlagyivosztok (1958)
  • Lucs Vlagyivosztok (19592003)

Története[szerkesztés]

A Gyinamo Vlagyivosztok 1958-ban kezdte meg szereplését a szovjet távol-keleti regionális labdarúgó-bajnokságban. A B osztályos csapatokat felvonultató pontvadászatot 1965-ben már Lucs Vlagyivosztok néven nyerte meg. Az A osztályban 1972-ig, a szovjet labdarúgó-bajnokság újraszervezéséig szerepelt.

A Lucs 1972-től 1991-ig a szovjet harmadosztály keleti csoportjában szerepelt, ahol 1984-ben érte el legjobb eredményét egy második hellyel.

A Szovjetunió 1992-es felbomlását követően az orosz labdarúgó-bajnokság másodosztályának keleti csoportjába sorolták. A pontvadászat élén végzett, így 1993-ban történelme során először indulhatott élvonalbeli csapatként. Újonc első osztályú csapatként a 15. helyen zárt, így előbb osztályozóra kényszerült, majd a sikertelen tornát követően kiesett a másodosztályba.

A Lucs három szezont követően 1997-ben kiesett az orosz harmadosztályba, ahol a keleti csoport 2003-as bajnoki címéig szerepelt. A másodosztályt 2005-ben megnyerte, így 13 év után ismét az orosz élvonalban játszhatott, amelynek mindmáig stabil tagja maradt.


Vezetőedzők 2003 óta[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]