FASat–B

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

FASat–B (Fuerza Aérea Satélite) a második chilei földmegfigyelő teszt mikroműhold.

Jellemzői[szerkesztés]

Célja, hogy tudományos és technológiai tapasztalatokat szolgáltasson, elősegítve a további fejlesztéseket. További feladata elősegíteni a gazdasági (földtani szerkezet), katasztrófavédelmi, mezőgazdasági (belvíz, hóállapot, jég), halászati tevékenységet.

Küldetés[szerkesztés]

Építette a Surrey Satellite Technology Ltd. (SST) (angol – ötödik generációs platform, üzemeltette a Mission Control Station (ECM). Tulajdonos a Fuerza Aérea de Chile (Air Force). Társműholdja a Szics–1 (ukrán), az űreszközök egybeépítettek. Társműholdjai: Resurs–O1 4 (orosz); TMSat–1 (angol); Gurwin Techsat 1B (izraeli); Westpac (ausztrál); Safir–2 (német).

Megnevezései: FASat–Bravo; COSPAR: 1998-043B; SATCAT kódja: 25395.

1998. július 10-én a Bajkonuri űrrepülőtérről, az LC45–1 (LC–Launch Complex) jelű indítóállványról egy Zenyit–2 hordozórakétával állították alacsony Föld körüli pályára (LEO = Low-Earth Orbit). Az orbitális pályája 101,25 perces, 98,803° hajlásszögű, a geocentrikus pálya perigeuma 816 kilométer, az apogeuma 819 km volt.

Forgás stabilitása a Föld gravitációs irányára beállított. A stabilitást egy 12 milliméter átmérőjű, 4 kilogrammos rúd segítette. Felépítése, programja megegyezett a FASat–A mikróműholddal. Tömege 50 kilogramm, alakja négyszögletes hasáb, méretei 70 x 36 x 36 centiméter. Szolgálati idejét 6 évre tervezték. Az űreszköz felületét napelemek borították, éjszakai (földárnyék) energia ellátását újratölthető kémiai akkumulátorok biztosították.

Feladata

  • kamera: a Chile feletti ózonréteg ellenőrzése,
  • négy fotodióda végezte az ózonréteg sugárzásának mérését,
  • a két kamera (egy WAC széles- és egy NAC keskeny látószögű kamera) felvételeit a telemetriai rendszerén keresztül elektronikusan tömörített állapotban továbbította (DTE) a földi vevőállomásokra,
  • GPS (Global Positioning System) helymeghatározó segítségével követték pályáját,
  • oktatási segítség biztosítása a távoli intézmények részére,

2001 júniusában az akkumulátorok technikai hibája miatt befejezte szolgálatát.

Források[szerkesztés]

  • FASat–B. lib.cas.cz. [2013. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 17.)
  • FASat–B. nasa.gov. (Hozzáférés: 2014. május 17.)
  • FASat–B. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. május 17.)
  • FASat–B. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. május 17.)
  • FASat–B. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. május 17.)

Elődje:
FASat–A

FASat-program
1995–

Utódja:
FASat–C