F. L. Wallace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
F. L. Wallace
Született1915[1][2][3]
Rock Island
Elhunyt2004 (88-89 évesen)[1][2][3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • regényíró
  • sci-fi író
IskoláiIowai Egyetem
SablonWikidataSegítség

F. L. Wallace, Floyd Wallace néven is alkotott (Rock Island, Rock Island megye, Illinois, 1915. február 16.Tustin, Orange megye, Kalifornia, 2004. november 26.) amerikai tudományos-fantasztikus író és krimiszerző.

Élete[szerkesztés]

Az Iowa Állami Egyetemen és a Kaliforniai Egyetemen tanult, ezután mint mérnök és író tevékenykedett. Csaknem egész életében Kaliforniában élt. Első, Hideaway című elbeszélése az Astounding hasábjain jelent meg.[4] A Galaxy Science Fiction és más lapok közölték további novelláit, például a Student Body, a Delay in Transit, a Bolden's Pets és a Tangle Hold címűeket.

Bűnügyi tárgyú elbeszélései, köztük a Driving Lesson az Ellery Queen's Mystery Magazine tizenkettedik éves novellapályázatán második díjat nyert. Address: Centauri című regényét a Gnome Press jelentette meg 1955-ben. Munkáit számos nyelvre fordították le, novellái mind a mai napig világszerte megjelennek különböző antológiákban.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • A kísérleti bolygó (novella, Galaktika 38., 1980)
  • Világ vége (novella, Galaktika 134., 1991)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Project Gutenberg (több nyelv nyelven). Project Gutenberg Literary Archive Foundation. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b The Encyclopedia of Science Fiction (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Tuck, Donald H.. The Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy. Chicago: Advent, 443. o. (1978). ISBN 0-911682-22-8 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a F. L. Wallace című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.