Fűrész X.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fűrész X.
(Saw X)
2023-as amerikai–mexikói filmprojekt

Rendező Kevin Greutert
Producer
 • Mark Burg
 • Oren Koules
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • Josh Stolberg
 • Pete Goldfinger
Főszerepben
Zene Charlie Clouser
Operatőr Nick Matthews
Vágó Kevin Greutert
Gyártás
Gyártó Twisted Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok[1]
Nyelv angol
Játékidő 118 perc[2]
Költségvetés 13 000 000 dollár[3]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKizárólag felnőttek számára ajánlott
Bevétel 29 600 000 dollár[4]
Kronológia
ElőzőSpirál: Fűrész hagyatéka
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

A Fűrész X. (eredeti cím: Saw X) 2023-as amerikai horrorfilm, melyet Peter Goldfinger és Josh Stolberg forgatókönyvéből Kevin Greutert rendezett. A Fűrész-filmsorozat tizedik része, valamint a Fűrész (2004) közvetlen folytatása és a Fűrész II. (2005) előzményfilmje. A főbb szerepekben Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Michael Beach és Renata Vaca látható.

Amerikai Egyesült Államokban 2023. szeptember 29-én, Magyarországon 2023. október 5-én mutatták be a mozikban.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

John Kramerrel közlik, hogy előrehaladott agydaganata miatt már csak hónapjai vannak hátra. Részt vesz egy rákosokat támogató találkozón, ahol találkozik Henry Kesslerrel, aki azt állítja, hogy szintén halálos diagnózist kapott. A fizikailag elszegényedett John később találkozik a látszólag egészséges Henryvel, aki azt állítja, hogy a Dr. Pederson csoportja által végzett kísérleti norvég rákkezeléssel meggyógyult. A kétségbeesett John kapcsolatba lép az orvos lányával, Cecilia Pedersonnal, aki a mexikóvárosi klinikára irányítja őt.

Johnt Diego viszi a klinikára, ahol találkozik Ceciliával és csapatával - Mateóval, Valentinával és Dr. Cortezzel -, valamint egy Gabriela nevű fiatal nővel, aki azt állítja, hogy Cecilia meggyógyította, és egy másik beteggel, Parker Searsszel, akit éppen most műtöttek meg. John megismerkedik Carlosszal, egy fiatal fiúval is, aki a közelben lakik, és a két fiú között baráti kapcsolat alakul ki, amikor John megjavítja a biciklijét. Johnt megműtik, és arra ébred, hogy Cecilia közli vele, hogy most már rákmentes. Az új életre kelve John ajándékot vásárol Gabriela számára; azonban a klinikára visszatérve elhagyatottan találja a klinikát, és rájön, hogy az egész műtét átverés volt.

Mivel John kitalálta, hogy "Dr. Cortez" álruhában Diego, elrabolja őt, és csapdába ejti, ahol a húsán keresztülvágva kell eltávolítania a karjára erősített robbanóanyagot. Diego túléli a csapdát, és átadja az átverésben részt vevő összes érintett adatait. Kirakós tanítványa, Amanda Young ezután elrabolja Ceciliát és csapatát; négyen a klinikán ébrednek fel, ahol John és Amanda Kirakós legújabb játékának alanyaiként üdvözli őket.

Valentinának az a feladata, hogy egy Gigli-fűrésszel levágja a lábát, és annyi csontvelőt vegyen ki belőle, amennyi a kulcs felszabadításához és a kiszabaduláshoz szükséges. Bár sikerül eltávolítania a lábát, az ideje lejár, és lefejezik. Cecilia képes segítséget hívni, de Amanda sokkolja és elkobozza a telefont. Parker betör a klinikára, azt állítva, hogy vissza akarja kapni a pénzét. Amanda lefogja Parkert, miközben Mateo kénytelen a saját koponyájába fúrni és eltávolítani az agyszövetének egy részét, hogy egy másik kulcshoz jusson. Miután túl sokáig tart, egy felhevített maszk záródik az arcára, és megöli. Gabriela következik, akit csuklójára és bokájára erősített bilincsekkel lógatnak fel, miközben ionizáló sugárzásnak teszik ki, és egy kalapáccsal kell eltörnie a bilincselt végtagjait, hogy megszökhessen. Sikerül neki, és John utasítja Amandát, hogy vigye kórházba. Mielőtt azonban ez megtörténhetne, az immár szabaddá vált Parker fegyverrel kényszeríti őket, hogy kiszabadítsák Ceciliát.

Cecilia kitöri Gabriela nyakát, és elárulja, hogy ő hívta fel Parkert, aki részt vesz az átverésben, hogy kiszabadítsa őt. Arra kényszeríti Johnt, hogy beleláncolja magát a csapdájába. Meghallja Carlost a létesítményen kívül, és miután észreveszi, hogy John összebarátkozik a fiúval, Johnnal szemben egy hintaszerű csapdába láncolja, amely vérrel locsolja őket. Parker és Cecilia elmennek, hogy visszaszerezzék az ellopott pénzzel teli táskát John vezérlőszobájából; azonban működésbe lép egy drótakadály, amely bezárja Parkert és Ceciliát a szobába, és kiszabadítja Johnt és Carlost. John felfedi, hogy Diego feladta Parkert, mint az egyik csalót, és becsapta Ceciliát, hogy a létesítménybe csalogassa. Halálos vegyi gáz kezdi betölteni a szobát. Cecilia halálra szúrja Parkert, de csak nézni tudja, ahogy John, Amanda és Carlos (akinek John a pénzt adta) elhagyja a létesítményt, míg ő fogva marad.

Nem sokkal később Henry egy lepukkant fürdőszobában ébred fel egy új csapdával a hasára szíjazva, amelyet John és Mark Hoffman felügyel.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
John Kramer / Kirakós Tobin Bell Fodor Tamás
Amanda Young Shawnee Smith Solecki Janka
Dr. Cecilia Pederson Synnøve Macody Lund Kovács Patrícia
Parker Sears Steven Brand Koncz István
Gabriela Renata Vaca Tamási Nikolett
Diego Joshua Okamoto Gacsal Ádám
Mateo Octavio Hinojosa Kis Horváth Zoltán
Valentina Paulette Hernandez Tornyi Ildikó
Carlos Jorge Briseño Nagy Krisztofer
Mark Hoffman Costas Mandylor Németh Gábor
Henry Kessler Michael Beach Papucsek Vilmos
Doktor David Alfano Egressy G. Tamás

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkron a Dub 4 Studiosban készült el.

A film készítése[szerkesztés]

2021 áprilisában jelentették be, hogy a Fűrész-franchise tizedik része, Fűrész X. címmel a Twisted Pictures fejlesztésében fog megjelenni.[6] Josh Stolberg és Peter Goldfinger, a sorozat előző két részének, a Fűrész – Újra játékban és a Spirál: Fűrész hagyatéka írói megerősítették, hogy a forgatókönyv 2021 decemberében elkészült.[7]

2022 októberében megerősítették, hogy Tobin Bell újra eljátssza John Kramer / Kirakós szerepét.[8] 2022 decemberében Synnøve Macody Lund, Steven Brand és Michael Beach csatlakozott a szereplőgárdához, nem ismertetett szerepekben.[9] Shawnee Smith megismétli Amanda Young szerepét. Ugyanebben a hónapban Renata Vaca, Paulette Hernandez, Joshua Okamoto és Octavio Hinojosa csatlakozott a stábhoz.[10]

A forgatás 2022. október végétől 2023 februárjáig zajlott Mexikóvárosban.[9][11][12]

Források[szerkesztés]

 1. Saw X (2023). AllMovie . [2023. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 3.)
 2. SAW X (18). British Board of Film Classification , 2023. szeptember 14. [2023. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 3.)
 3. Rubin, Rebecca: Box Office: PAW Patrol and Saw X to Battle for No. 1 in Crowded Weekend. Variety , 2023. szeptember 27. [2023. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 3.)
 4. Saw X (2023) - Financial Information. The Numbers . (Hozzáférés: 2023. október 3.)
 5. Vlessing, Etan. „Tobin Bell Becomes Desperate Jigsaw Killer in Saw X First-Look Image”, The Hollywood Reporter, 2023. július 20.. [2023. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2023. október 3.) 
 6. Miska, Brad: 'Saw' Franchise Targets Milestone Tenth Film as Development is Underway. Bloody Disgusting , 2021. április 8. [2021. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 8.)
 7. Squires, Josh: 'Spiral' Writer Josh Stolberg Says the Next 'Saw' Movie Will "Make John Kramer Fans Very Happy". Bloody Disgusting , 2021. december 15. [2022. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
 8. Vlessing, Etan. Tobin Bell Returning for Next 'Saw' Film (2022. október 24.) 
 9. a b Grobar, Matt: 'Saw' Alum Shawnee Smith Circling 10th Installment As Synnøve Macody Lund, Steven Brand & Michael Beach Sign On. Deadline Hollywood , 2022. december 8. [2022. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
 10. Grobar, Matt: 'Saw': Renata Vaca & Three Others Join Tenth Installment. Deadline Hollywood , 2022. december 14. [2022. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 14.)
 11. Rajput, Priyanca: 2022 film and high-end TV productions shooting globally: latest updates. KFTV.com , 2022. november 4. [2022. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 10.)
 12. Navarro, Meagan: 'Saw 10' – Filming Has Wrapped on the Latest Installment!. Bloody Disgusting , 2023. február 10. [2023. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 11.)

További információk[szerkesztés]