Fürdőruhagyártás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varroda

A fürdőruhagyártás első lépése az alapanyagok kiválasztása, ami már ősszel megkezdődik. A fürdőruhaanyag-gyártók ősszel mutatják be az anyagokat a fürdőruhákhoz, amelyek két évvel azután kerülnek a boltokba. Minden novemberben megrendezik Európa vezető alapanyag bemutatóját Cannesban (Mare di Moda Cannes). Ez után kerül sor a fürdőruhák megtervezésére, a mintakollekció legyártására. Minden év szeptemberében megrendezik a világ egyik legismertebb fürdőruha-kiállítását a Lyon Mode City-t. A fürdőruhákat általában szeptembertől februárig, márciusig varrják. A termékek tavasszal kerülnek a boltokba. A sportos fürdőruhákból az új kollekció ősztől kapható az üzletekben. Ezeknél a fürdőruháknál fontos szempont az anyag klórállósága.

Alapanyagok[szerkesztés]

A fürdőruhákhoz használt speciális rugalmas kelmék tradicionálisan poliamid elasztán összetételűek, a modernebbek mikroszálas poliamid vagy poliészter és elasztán fonalakból készülnek. (Az elasztán fonalak legismertebb márkája a Lycra.) A klórállóság érdekében klórálló Lycrát használnak, vagy elasztánmentes poliészter PBT-t. Versenyúszók gyakran igénylik a kis ellenállású, vízlepergető fürdőruhákat. Ennek érdekében teflon bevonatú anyagot is használnak.

Gépek[szerkesztés]

  • Tervezés: CAD - (számítógéppel segített)
  • Szabászgép: kézi vagy lézeres
  • Varrógépek: interlock, fedőző, gyorsvarró, flatlock, reteszelő, gumizóautomata, gomblyukazó (úszónadrágok derékpántjának gomblyukazásához)

Szabás[szerkesztés]

Az első lépés az alapméret megrajzolása kézzel vagy a szoftver segítségével, majd a mintát a kívánt méretekre szériázzák. Ezt követi a terítékrajz összeállítása különböző méretű szabásmintákból A terítékrajzot a kívánt lapszámú alapanyag tetejére helyezik, és szabászgéppel körbevágják a szabásmintákat. A méretenként összeválogatott alkatrészek egybekötve, majd a megfelelő műveleti sorral és mérettáblázattal kerülnek a varrodába.

Varrás[szerkesztés]

A műveleti sor az adott fazontól függ. Minden modell esetén összeállítással kezdődik, amit interlockkal végeznek. A derékkört, lábszárat sportos fazonoknál a nyakkört és a karöltőt interlockkal gumizzák, majd a gumizott részt fedőzővel visszatűzik.

Szivacskosaras bikini:

A kosár borítóján a mell-szűkítőt interlockkal összeállítják, gyors varróval legömbölyík, majd az anyagot a kosárra rögzítik szintén interlockkal.

Pántok:

Rolnipánt: 3 cm-es, félbehajtott pánt , amelybe 8 mm-es nyers gumit fűznek, fedőző géppel bevarrják, szaknyelven rolnizzák. Rolnizás után a pántokat a megadott méretre vágják. A kapcsokat a nyaki pánton és a felsőrész hátán gyorsvarróval rögzítik. A varratok végét biztonsági varratokkal látják el, azaz reteszelik.

Spagettipánt: speciális interlockkal előre elkészítik. A pántba nyers gumit vezetnek, egy erre alkalmas készülékkel, amit külön szerelnek a varrógépre. Az interlock a gumit tartalmazó pántot összevarrja, a készülék a kész pántot kifordítja. A végeredmény egy 0,5 cm-es átmérőjű henger lesz. Az így elkészült pántot méretre vágják és a kosár csúcsához gyors varróval rögzítik a borító felvarrása előtt.

Csomagolás előtt ellenőrzik a kész fürdőruhák minőségét, levágják a fölösleges cérnaszálakat.

Források[szerkesztés]

  • TextilForum, szaklap