Fügelevelű tök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fügelevelű tök
Termése és levelei
Termése és levelei
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Tökvirágúak (Cucurbitales)
Család: Tökfélék (Cucurbitaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Cucurbiteae
Nemzetség: Tök (Cucurbita)
L., 1753
Faj: C. ficifolia
Tudományos név
Cucurbita ficifolia
Bouché, 1837
Szinonimák
  • Cucurbita mexicana Dammann
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fügelevelű tök témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fügelevelű tök témájú kategóriát.

A fügelevelű tök (Cucurbita ficifolia) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, ezen belül a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A fügelevelű tök eredeti előfordulási területe a dél-amerikai Peruban és Bolíviában található. Eredetileg hegyvidéki növény, amely 2000 méteres tengerszint feletti magasságban is megél.

Mivel közkedvelt haszonnövény, az ember a világ számos tájára széthordta. Ez a tökféle a következő országokban és térségekben hozott létre vadonnövő állományokat: Argentína északnyugati része, az indiai Asszám, Észak-Chile, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Kalifornia, Kolumbia, Kuba, a Leeward-szigetek, Mexikó, Németország, Nicaragua, Panama, Salvador, Spanyolország, az Új-Zéland-i Északi-sziget és Venezuela.

Megjelenése[szerkesztés]

5-15 méter hosszúra is megnövő kúszónövény. A termesztésben csak egy évig hagyják, de szabadon több éves is lehet, ilyenkor a főszárának egy része elfásul. A kapaszkodásra számos indát hajt. A nagy levele a fügéére emlékeztet, innen a neve is. Ugyanannak a növénynek lehetnem hím- és nőivarú virágai is, azonban a virág nem lehet kétivarú. A virág színe a sárgától a narancssárgáig változik. A görögdinnyére (Citrullus lanatus) hasonlító termése, hosszúkás tojásdadalakú, amely 20 centiméter hosszú 5-6 kilogramm tömegű és körülbelül 500 darab mag van benne. Egy növény akár 50 termést is hozhat élete során. A termés színe változó; általában világos- vagy sötétzöld, illetve krémszínű.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Cucurbita ficifolia Bouché Plants of the World Online
  • Bouché 1837. Verh. Vereins Beförd. Gartenbaues Königl. Preuss. Staaten 12: 205.
  • Mansfeld's World Database of Agriculture and Horticultural Crops (1998-). IPK Gatersleben. 2010 Nov 11 [1].
  • Grubben, G.J.H. (2004). "Cucurbita ficifolia Bouché". In Grubben, G.J.H.; Denton, O.A. PROTA 2: Vegetables/Légumes. Wageningen, Netherlands: PROTA.
  • Saade, R. Lira; Hernández, S. Montes. "Cucurbits". Purdue Horticulture. Retrieved September 2, 2013.
  • Nee, Michael (1990). "The Domestication of Cucurbita (Cucurbitaceae)". Economic Botany. New York: New York Botanical Gardens Press. 44 (3, Supplement: New Perspectives on the Origin and Evolution of New World Domesticated Plants): 56–68. JSTOR 4255271.