Fészek Galéria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vállaljuk a fiatal, még csak most kezdő, de igényesen és magas színvonalon dolgozó „ismeretlen” művészek bemutatását éppúgy, mint a már ismertebb és érettebb, jelentős alkotói tapasztalatokkal és életúttal rendelkező alkotók legfrissebb művészi problémáinak nyilvánosságra hozását. Minden törekvés és minden hiteles egyéni út felé a teljes nyitottság, bizalom, megértés és érdeklődés álláspontját szeretnénk képviselni – egyetlen kritérium a művek színvonala.
– Részlet a bemutatkozásából

A Fészek Galéria 1965 óta működő, önálló helyiséggel rendelkező budapesti kiállítóhely Erzsébetvárosban, a Fészek Művészklub Kertész utca 36. szám alatti épületében.

Története[szerkesztés]

A Fészek Művészklubban 1965 óta önálló helyiségben rendeznek kiállításokat kortárs képzőművészek alkotásaiból. A Fészek Galéria[1] nevet 1981-ben vette fel, amikor új kiállítóhelyiséget nyitottak meg; a korábbi helyiséget Herman Lipótról Herman-teremnek nevezték el.

A kísérletező szellemű, új jelenségeket és új stílusokat bemutató modern művészet kiállítóterme a Fészek Galéria, melynek vezetője Molnár Éva volt több mint fél évszázadon át. 2018 februárjától Jerger Krisztina művészettörténész vette át a helyét, 2021-től pedig Fitz Péter. Számos jelenleg és a közeli múltban híres festő és grafikus alkotásait mutatták be e galériában, köztük Andy Warhol (2000), El Kazovszkij (2007) műveit.

Források[szerkesztés]

  • Kortárs magyar művészeti lexikon I. (A–G). Főszerk. Fitz Péter. Budapest: Enciklopédia. 1999. 615. o. ISBN 963-8477-44-X

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A közbeszédben nem vert gyökeret a Fészek Galéria elnevezés, gyakran csak azt mondják, sőt írják is, hogy X. Y. kiállított a Fészek Klubban.

További információk[szerkesztés]

Folyóiratcikkek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]