Férfibecsület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Férfibecsület
(Men of Honor)
2000-es amerikai film

RendezőGeorge Tillman Jr.
ProducerRobert Teitel
Vezető producerBill Cosby
Műfaj
Főszerepben
ZeneMark Isham
OperatőrAnthony B. Richmond
VágóJohn Carter
Gyártás
Gyártó20th Century Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvspanyol
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő123 perc
Költségvetés32 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000. november 10. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2001. május 10. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/1902/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Férfibecsület (eredeti címe: Men of Honor) egy 2000-es amerikai filmdráma George Tillman Jr. rendezésében. A produkció főszerepében Robert De Niro, Cuba Gooding Jr. és Charlize Theron.

A film premierje 2000. szeptember 14-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, majd november 1-jétől kezdték vetíteni Amerikában.[2] Magyarországon 2001. március 22-től futott a mozikban.[2]

A Férfibecsület zenéjét két Grammy-díjra jelölték a 44. Grammy-gálán.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Carl Brashear 1949-ben elhagyja szülőföldjét, Kentuckyt és a földműves életet, és belép az Egyesült Államok haditengerészetébe. A USS Hoist nevű mentőhajó legénységének tagjaként, ahol a konyhára osztják be, az egyik búvár, "Billy" Sunday altiszt bátorsága inspirálja. Brashear elhatározza, hogy legyőzi a rasszizmust, és ő lesz az első fekete amerikai haditengerészeti búvár, sőt kijelenti, hogy mesterbúvár lesz. Végül kiválasztják a New Jersey állambeli Bayonne-ban működő búvár- és mentőiskolába, ahová másodosztályú hajóskapitányként érkezik. Rájön, hogy Sunday törzsőrmester a vezető altiszt és vezető oktató, aki az iskola különc, bigott parancsnokától azt a parancsot kapja, hogy gondoskodjon arról, hogy Brashear megbukjon.

Brashear igyekszik leküzdeni tanulmányi hiányosságait, amelyek abból erednek, hogy hetedik osztályban otthagyta az iskolát, hogy a családja csődbe jutott farmján dolgozhasson. Tanulmányi segítséget kap későbbi feleségétől, egy orvostanhallgatótól, aki részmunkaidőben a New York-i Közkönyvtárban dolgozik Harlemben. Brashear búvárként is bizonyít, amikor megmenti egy diáktársát, akit búvártársa elhagy egy mentési értékelés során. Sajnos a parancsnok rasszizmusa miatt a gyáva diáktárs kap kitüntetést Brashear hősies tettéért. Hasonlóképpen, egy víz alatti összeszerelési feladat során, ahol minden tanulónak egy karimát kell összeszerelnie a víz alatt egy szerszámokkal teli táska segítségével, Brashear táskáját szándékosan felvágják. Brashear ennek ellenére befejezi az összeszerelést és elvégzi a búváriskolát, kivívva Sunday és búvártársai csendes csodálatát. Sunday-t később a parancsnok lefokozza rangidős főnökké, amiért kiállt Brashear mellett, és lehetővé tette, hogy átmenjen a vizsgán.

Brashear és Sunday útja és karrierje elválik egymástól. Brashear gyorsan emelkedik a ranglétrán, sőt, az 1966-os Palomares-i incidens során nemzeti hőssé válik, mivel megtalált egy eltűnt hidrogénbombát, és megmentette a haditengerészet legénységének tagjainak életét. Sunday folyamatosan elveszíti a nyugalmát a tisztek előtt, akik nem tisztelik az eredményeit, míg végül altisztnek minősítik, és alantas feladatokra ítélik. A lealacsonyított rangja miatt elégedetlen alkoholistává válik.

Végül a két férfi újra találkozik, miután Brashear bal lábát a palomares-i incidens során annyira megcsonkították, hogy úgy érzi, az egyetlen esélye az aktív szolgálatba való visszatérésre és egy viszonylag normális életre az, ha amputálják a lábát, és protézissel helyettesítik. Eddig az időpontig egyetlen haditengerész sem tért vissza teljes aktív szolgálatba protézissel. Sunday ismét kiképzi Brasheart, és segíti őt a haditengerészeti bürokráciával és egy ellenséges tengerészkapitánnyal folytatott harcában, hogy visszatérhessen a teljes aktív szolgálatba, és beteljesítse álmát, hogy mesterbúvár legyen. Brasheart próba elé állítják, amit a férfi sikerrel kiáll, és elérik, hogy Brasheart visszahelyezzék a szolgálatba.

Az epilógusból kiderül hogy két évvel később Brashearból mesterbúvár lesz, és még kilenc évig haditengerészetnél szolgál, majd nyugdíjba vonul.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Billy Sunday Robert De Niro Reviczky Gábor
Carl Brashear Cuba Gooding Jr. Kálloy Molnár Péter
Gwen Charlize Theron Orosz Anna
Jo Aunjanue Ellis Majsai-Nyilas Tünde
Mr. Papus Hal Holbrook Makay Sándor
Snowhill Michael Rapaport Rajkai Zoltán
Pullman kapitány Powers Boothe Jakab Csaba
Hartigan kapitány David Keith Bede-Fazekas Szabolcs
Rourke Holt McCallany Holl Nándor
Hanks David Conrad Széles Tamás
Isert Joshua Leonard Fekete Zoltán
Mac, Carl apja Carl Lumbly Lázár Sándor
Ella, Carl anyja Lonette McKee Koffler Gizella
Floyd Glynn Turman Tóth Zoltán

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikát kapott. A Rotten Tomatoeson 42%-os minősítést kapott 106 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „De Niro és Goodings Jr. alakítása teszi nézhetővé ezt a sablonos filmet.”[4]

A MetaCriticen 56 pontot ért el a százból 30 vélemény alapján.[5] Andy Klein a Dallas Observertől azt írta: „Ha nem nézzük túl analitikusan, a Férfibecsület szinte több felemelő érzést nyújt, mint amennyit egy test elbír.”[5] Lou Lumenick a New York Posttól azt írta: „De Niro és Gooding Jr. mélyreható alakításai adják az oxigént ehhez a rendkívül hajós életrajzi filmhez.”[5] Rene Rodriguez a Miami Heraldtól azt írta: „Azzal az igyekezettel, hogy Brashear életéből egy életen túli prédikációt csináljon, a Férfibecsület majdnem eléri, hogy az egészet túlzónak érezzük.”[5]

A produkció a kritikák ellenére nyereséges volt. A Box Office Mojo szerint 32 millió dolláros költségvetéssel 82 milliós bevételt ért el a Férfibecsület.[6]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Eredmény
44. Grammy-gála Grammy-díj a legjobb eredeti filmzenéért Jelölve
Grammy-díj a legjobb vizuális média számára írt dalnak – "Win" dal Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. a b c Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. Rotten Tomatoes
  5. a b c d MetaCritic
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]