Fényi Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fényi Gyula
Emléktáblája szülőházán
Emléktáblája szülőházán
Született 1845. január 8.
Sopron
Elhunyt 1927. december 21. (82 évesen)
Kalocsa
Állampolgársága osztrák–magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szerzetes, pedagógus, csillagász
Iskolái Innsbrucki Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Fényi Gyula témájú médiaállományokat.

Fényi Gyula (eredetileg Fink István; Sopron, 1845. január 8.Kalocsa, 1927. december 21.) jezsuita szerzetes, tanár, csillagász.

Élete[szerkesztés]

Fényi Gyula Fink István néven született, a család több tagja ma is ezt a nevet használja – nevét belügyminisztériumi engedéllyel magyarosította Fényire, a Gyulát (mint Julius) a jezsuita rendbe való belépésekor vette fel.

A bencés rend soproni gimnáziumának diákja volt. Matematika és fizika iránti természettudományos érdeklődése már korán megmutatkozott. 1864-ben jelentkezett a jezsuita rendbe. Nagyszombatban filozófiát, klasszika-filológiát, matematikát és fizikát tanult, 1871 és 1874 között a jezsuita rend kalocsai gimnáziumában tanított fizikát. 1874-től 1878-ig Innsbruckban teológiai tanulmányokat folytatott. 1877-ben szentelték pappá.

1878 és 1882 között a neves jezsuita csillagász, Karl Braun tanítványaként, majd asszisztenseként a kalocsai Haynald Obszervatóriumban dolgozott. Ezután 1885-ig Pozsonyban tanárkodott és átvette a kalocsai obszervatórium igazgatását, a feladatot egészen nyugdíjba vonulásáig, 1913-ig látta el. Elsősorban a Nap, és ezen belül a protuberanciák megfigyelésével foglalkozott, e téren nemzetközi hírnevet is szerzett. Megfigyeléseit többnyire a Haynald Obszervatórium publikációiban, és számos szakfolyóiratban adta ki.

1916-tól – több más, külföldi tudós társaság mellett, mint például az Instituto Solare International vagy az Astronomische Gesellschaft – a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

1927. december 21-én, pár nappal 83. születésnapja előtt hunyt el Kalocsán.

Nevét egy kráter őrzi a Holdon, továbbá a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium és az ez előtti tér. 2010-ben a Nemzetközi Csillagászati Unió róla nevezte el a 115254 Fényi kisbolygót. Soproni szülőházán emléktábla áll, Kalocsán pedig mellszobra van. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban egy csillagda is működik az emlékére, valamint az iskola portáján látható a legendás Merz-féle 190/2220-as refraktor, amellyel még Kalocsán dolgozott Fényi Gyula.[1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bemutatkozás - Fényi Gyula Csillagda. [2016. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 22.)