Félmajmok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a félmajmok közé tartozik.

A félmajmok (Prosimii) fogalma a legősibb főemlősöket: az orrtükrösök (Strepsirrhini) alrendjét, valamint az orrtükör nélküliek (Haplorrhini) alrendjéből a koboldmaki-alkatúak (Tarsiiformes) alrendi ágát foglalja magában. Fejlődéstörténetüket tekintve a főemlősök fejlődésétől mintegy 55 millió évvel ezelőtt váltak le.

Jellemzőik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egész életüket a fák ágai között töltik. Mozgékony ujjaikkal, melyeken még karmok vannak, ügyesen kapaszkodnak, és segítségükkel szedik össze növényi hajtásokból, gyümölcsökből és rovarokból álló táplálékukat. Szőrös arcuk van és karmok a hátsó láb 2 ujján találhatók.Mindig van farkuk, amely hosszú. Fogképletük: 2133. Általában éjszakai életmódot folytatnak. Számos fajuknak nagy, kerek szeme és nagyra táguló pupillája van. Ázsiában és Afrikában fordulnak elő. Különösen sok képviselőjük maradt fenn Madagaszkár szigetén.

Korábban azt feltételezték a természettudósok, hogy a majmok intelligenciája magasabb, mint a félmajmoké. A Duke Egyetem Főemlős Központjában Elizabeth Brannon tanulmányozta a gyűrűsfarkú makit (Lemur catta) és a mongúz makit (Lemur mongoz). Az értelmi képességeik vizsgálata során, számítógépes feladványok megoldásában nagyon jól szerepeltek az állatok.

A vizsgálat megállapította, hogy a különbség a majmok és a félmajmok között csak a motivációban mutatkozik. A makik egy érintőképernyős monitoron egymás után különböző képeket láttak megjelenni és azt kellett később egy csoportba rendezniük a megjelenés szerinti sorrendbe. A feladatot ügyesen végrehajtották, de csak akkor, ha valamilyen édességet helyeztek kilátásba a jó megoldásért cserébe. A majmok ezt a feladatot szórakozásból is megteszik és nem várnak jutalmat. A makik viszont igen, sőt odáig mentek, hogy egymás orra elől happolták el a nyereményt. Ugyanis az a maki, amelyik hamarabb készen lett odament a társa számítógépéhez, és befejezte helyette is a megkezdett megoldást, azért hogy megszerezze az ő nyereményét.

Besorolásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendszertanilag az alábbiak szerint sorolhatóak be a félmajmok.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]