Félix-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Félix-díj (Félix Award)
Szervezet neve Association du disque, de l'industrie du spectacle québécois (ADISQ)
Első díjátadás 1979. szeptember 23.
Legutóbbi díjátadás 2011. október 30.
Hivatalos weboldal
http://www.adisq.com/

A Félix-díj egy évente átadásra kerülő zenei díj Québec művészei számára. Nem tévesztendő össze az Európai Filmdíj korábbi elnevezésével, ami Felix-díj volt.

Jellemzői[szerkesztés]

Az első átadó rendezvény 1979. szeptember 23-án történt az Association du disque, de l'industrie du spectacle québécois (ADISQ) szervezésében. A díj nevét Félix Leclerc québeci dalszerzőről kapta. A kiosztott trófeát 1979-ben készítette Marc-André Parisé Saguenay–Lac-Saint-Jean-i szobrász. A jelölteket és nyerteseket az ADISQ tagjai választják.

A díjátadást többször követte vita. 1983-ban Luc Plamondon váltott ki ellenérzéseket, amikor köszönőbeszédében a jogvédelmi törvényt kritizálta. 1990-ben pedig Céline Dion visszautasította a részére az év angol nyelvű művésze kategóriában átadni kívánt díjat Unison című albumáért, mert nem tartotta magát angol nyelvű művésznek.[1][2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Félix Award című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Céline Dion, the ADISQ Controversy, and the Anglophone Press in Canada. Canadian Journal of Communication, 1999. (Hozzáférés: 2012. február 8.)
  2. Céline Dion refuse un trophée à l'ADISQ (1990). youtube.com. (Hozzáférés: 2012. február 9.)

További információk[szerkesztés]