Fácánok szigete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fácánok szigete (Isla de los Faisanes, Île des Faisans)
Közigazgatás
Ország Spanyolország
 Franciaország
Spanyol autonóm közösségBaszkföld
Francia megyePyrénées-Atlantiques
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
FekvéseBidasoa (Bidassoa) folyó
Terület0,00682 km²
Hosszúság0,21 km
Szélesség0,04 km

Fél évente cserélődik, hogy Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz tartozik
Elhelyezkedése
Fácánok szigete (Spanyolország)
Fácánok szigete
Fácánok szigete
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 43° 20′ 34″, ny. h. 1° 45′ 56″Koordináták: é. sz. 43° 20′ 34″, ny. h. 1° 45′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fácánok szigete témájú médiaállományokat.

A Fácánok szigete (vagy Fácán-sziget; spanyolul: Isla de los Faisanes, franciául: Île des Faisans) egy kis területű, lakatlan sziget a Spanyolország és Franciaország határát képező Bidasoa (Bidassoa) folyóban. Ez a világ legrégebb óta fennálló és egyben legkisebb területű kondomíniuma, vagyis olyan területe, amely egyszerre több országhoz is tartozik. Ma ezt a közös fennhatóságot a gyakorlatban úgy oldják meg, hogy minden februártól júliusig Spanyolország, augusztustól januárig Franciaország igazgatja.

Történetének legfontosabb eseménye, hogy itt írták alá 1659. november 7-én a francia–spanyol háborút lezáró pireneusi békeszerződést.

Története[szerkesztés]

Bár a sziget létezését már a római korból származó források is említik, jelentősége csak 1512-től kezdve növekedett meg, amikor Kasztília megszállta a Navarrai Királyságot.[1]

1618-ban kitört az Európa jó részét érintő harmincéves háború, amelyet 1648-ban lezárt ugyan a vesztfáliai béke, a spanyolok és a franciák még ezek után is folytatták a maguk háborúját. Ezt végül a pireneusi béke zárta le: a békekötés pedig itt történt a Fácánok-szigetén, 1659. november 7-én,[2] miután Luis de Haro márki és Jules Mazarin bíboros-főminiszter mintegy húsz tárgyalási alkalom után megállapodott a feltételekben.[1] 1660 júniusában szintén itt találkozott egymással IV. Fülöp spanyol és XIV. Lajos francia király: előbbi leányával, Mária Terézia infánsnővel együtt érkezve, hogy bemutassák a menyasszonyt leendő férjének, a francia uralkodónak.

Leírás[szerkesztés]

Az alig 2000 m²-es, nagyjából nyugat–keleti irányban elnyúló sziget a Spanyolország és Franciaország határán húzódó Bidasoa (franciául: Bidassoa) folyó közepén fekszik. Amikor éppen Spanyolországé (februártól júliusig), akkor közigazgatásilag Baszkföld Guipúzcoa tartományához, azon belül is Irún községhez tartozik, amikor Franciaországé (az év többi részében), akkor Aquitania régió Pyrénées-Atlantiques megyéjének Hendaye településéhez.

A sziget közepén állították fel 1856-ban az itt aláírt pireneusi békeszerződésre emlékező emlékművet: ennek Spanyolország felé néző oldalán spanyol, Franciaország felé néző oldalán francia felirat olvasható.[1]

A Fácánok szigetére nem vezet híd, és turisták sem látogathatják.[2]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c La isla de los Faisanes: el pequeño territorio vasco que deja de ser español cada seis meses (spanyol nyelven). El Español, 2019. július 31. (Hozzáférés: 2021. augusztus 2.)
  2. a b Irún – Fácánok szigete. Hetedhétország. (Hozzáférés: 2021. augusztus 2.)