Ezra Koenig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ezra Koenig
Koenig 2014-ben, San Franciscóban
Koenig 2014-ben, San Franciscóban
Életrajzi adatok
Születési névEzra Michael Koenig
Született1984április 8. (40 éves)
USA New York City, New York
ÉlettársRashida Jones (2015–)
Iskolái
Pályafutás
Műfajok
Aktív évek2006-napjainkig
EgyüttesVampire Weekend (2006-napjainkig)
Kapcsolódó előadó(k)
Hangszer
Tevékenység
Kiadók

Ezra Koenig weboldala
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ezra Koenig témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ezra Michael Koenig (1984. április 8. –)[1][2] magyar származású, kétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes, dalszerző, producer, multi-instrumentalista, rapper, drámaíró és rádiós személyiség. A Vampire Weekend énekeseként, gitárosaként és dalszerzőjeként ismert. A Neo Yokio animációs Netflix-sorozat készítője és az Apple Music rádió Time Crisis with Ezra Koenig műsorának műsorvezetője. A műsor hetedik évadában jár.

Koenig sok díjat elnyert, többek között öt Grammy-díj jelölést a Vampire Weekenddel végzett munkájáért 2010-ben, 2013-ban és 2019-ben, amelyből kettőt nyert el a Legjobb alternatív zenei album kategóriában (2013, 2019). 2016-ban jelölve volt az Év albuma díjra is produceri munkájáért Beyoncé Lemonade albumán.[3]

Korai évek[szerkesztés]

Ezra Michael Koenig 1984. április 8-án született New Yorkban Bobby Bass és Robin Koenig gyermekeként.[4] Zsidó származású, családja Magyarországról és Romániából érkezett az Egyesült Államokban.[5][6][7][8] Szülei Manhattanben laktak, mielőtt Glen Ridge-be költöztek volna, nem sokkal Ezra megszületése után. A Glen Ridge Középiskolában végezte tanulmányait. Egy húga van, Emma Koenig (1988–), aki többek között a F*CK! i'm in my twenties és a Moan könyvek szerzője.[4] Ezra 10 éves korában kezdett el zenével foglalkozni, az első dalának címe Bad Birthday Party volt.

Mikor a Columbia Egyetemen tanult volt egy blogja Internet Vibes címen, amelyen divatról, egzisztencializmusról, személyes identitástól és modern kultúráról írt.[9][10] Miután befejezte tanulmányait, angoltanárként dolgozott a Junior High School 258-ben Brooklynban. Tanítványai emlékei szerint Koenig gyakran magával hozta gitárját tanórákra, annak ellenére, hogy megpróbálta elrejteni zenei karrierjét. Laza tanárként volt ismert, akinek jó kapcsolata volt tanítványaival.[11] 2007-ben az XL Recordings-zal kötött szerződése miatt félbeszakadt tanári karrierje.

Iskolai évei során gyakran dolgozott együtt gyerekkori barátjával, Wes Milesszal (jelenleg a Ra Ra Riot frontembere).[12] Koenig és Miles együtt alapította a The Sophisticuffs együttest.[13] 2004-ben megalapította a L'Homme Run rap-együttest Andrew Kalaidjiannal és Chris Tomsonnal.[14]

Karrier[szerkesztés]

Vampire Weekend (2006–)[szerkesztés]

2005-ben Ezra megalapította az indie rock együttest, a Vampire Weekendet. Az együttes neve egy filmből jön, amelyet Koenig és barátai készítettek. A filmben Koenig volt a főszereplő, Walcott, aki Cape Codból menekül, mert azt hiszi, hogy vámpírok fogják megtámadni. Az együttes debütáló albumában sok hivatkozás van a filmre.[15]

Koenig a Vampire Weekenddel, 2014-ben

Ezra 2003-ban találkozott az együttes tagjaival a Columbia Egyetemen.[16] Chris Tomsont már korábban is ismerte Koenig, majd Rostam Batmanglij-val egy buliban ismerkedett meg és lettek jóban. Az utolsó tag, akit megismertek Chris Baio volt, aki Koeniggel lakott egy lakásban második egyetemi évében és mindketten kedvelték a Destiny's Child-ot. A csoport azonnal zenélni kezdett, 2006-ban játszották első koncertjüket az egyetemen. Mikor demófelvételeik felkerültek az internetre, olyan oldalak, mint a Pitchfork és a Stereogum is írt róluk. Anélkül, hogy kiadtak volna egy stúdióalbumot, teltházas koncerteket adtak és a Spin magazin címlapján szerepeltek.[17]

A debütáló albumuk 2008. január 29-én jelent meg és az év végére felléptek a Saturday Night Live-ban, a Glastonbury Fesztiválon[18] és eladtak több, mint fél millió albumot. Ezt követően az együttes három albumot adott ki: a Contra (2010), a Modern Vampires of the City (2013), és a Father of the Bride (2019).[19]

Az együttes több Grammy-díj-jelölést is kapott. 2011-ben a Contrát jelölték a Legjobb alternatív zenei album díjra, de alulmaradt a The Black Keys Brothers albumával szemben. 2014-ben jelölték a Modern Vampires of the City-t a díjra, amelyet ezúttal meg is nyert a Vampire Weekend.[20] 2020-ban a Father of the Bride ismét elnyerte a Legjobb alternatív zenei album díjat és nevezték az Év albuma kategóriában is.[21] A Harmony Hall-t jelölték a Legjobb rockdal díjra is.[21]

Time Crisis (2015–)[szerkesztés]

2015-ben Koenig elindította a saját rádióját az Apple Music műsorában.

A Time Crisis műsorvezetője Koenig és Jake Longstreth (amerikai festő, zenész). Minden epizód két óra hosszú, amely időben többek között rajongói levelekre is válaszolnak. A részek végén Koenig és Longstreth az azon hét Apple Music Top 5 dalairól beszélgetnek.[22]

A műsorban szerepelt többek között Jonah Hill, Rashida Jones, Mark Ronson, Florence Welch, Jamie Foxx, Tim Heidecker, James Corden[23] és Emma Koenig.

A műsor a hetedik évadában jár, két hetente jelennek meg új részei.[24]

Neo Yokio (2017–2018)[szerkesztés]

Mikor Koenig és a Vampire Weekend hiátuson voltak, Koenig írt és producere volt egy animált sorozatot egy depressziós, démonokkal küzdő fiúról, akinek szinkronhangja Jaden Smith volt. A sorozat, a Neo Yokio 2017 szeptemberében debütált a Netflixen. Koenig 2015-ben írta meg és 2016-ra be is fejezték, de a Fox csatornával való félreértések miatt elhalasztották, míg a Netflix át nem vette.

A Neo Yokio egy anime stílusában van animálva, de Koenig elmondása szerint nem hagyományos anime, csak inspirálta a stílus.

Kiadásakor a műsor negatív és pozitív kritikákat is kapott, a Rotten Tomatoes weboldalon 54%-os értékelést kapott. Shannon Liao (The Verge) kritizálta a szinkronszínészi teljesítményt és a sorozat történetét. A The New York Times optimistább reakciót adott rá.

A Time Crisis egy 2018-as epizódjában Koenig azt mondta, hogy "Neo nem halott". Ennek ellenére a Netflix a következő hónapban törölte a műsort.

Egyéb projektek[szerkesztés]

2009-ben énekelt a Discovery debütáló albumán, a Carby dalon. Ugyanebben az évben szerepelt a The Very Best, Warm Heart of Africa című dalán, a Theophilus London, Pyromiltia dalán, a Chromeo, I Could Be Wrong dalán és Abd al Malik, Dynamo című számán.

2012-ben Koenig előadta az I Think Ur a Contra dalt Angélique Kidjóval. A Duck Sauce Barbra Streisand című dalának videóklipjében énekelt. Max Winkler Mögöttes szándék című filmjében szerepelt Koenig feldolgozása a Papa Hobo dalból (eredetileg: Paul Simon).

2013-ban közreműködött Major Lazerrel a Jessica című számon.

2014-ben Koenig dolgozott a Chromeo, Ezra's Interlude című dalán, illetve a SBTRKT New Dorp, New York számán. Szerepelt a Csajok HBO-sorozatban,[25] illetve a Haim és A$AP Ferg, My Song 5 című dalának videóklipjében. A 86. Oscar-díjátadón fellépett Karen O-val.

2016-ban szerzője és producere volt Beyoncé Hold Up című számának,[26] amelynek következtében jelölve volt az Év albuma díjra. 2016 januárjában és áprilisában Koenig fellépett Bernie Sanders egyik kampányeseményén.[27]

2017-ben Koenig szerepelt a Charli XCX Boys című videóklipjéban.

2018-ban producere és dalszerzője volt James Corden, I Promise You kislemezén a Nyúl Péter filmből, amelyben gyakran szerepeltek Vampire Weekend dalok is.[28][29]

2020 februárjában a Vampire Weekend fellépett Bernie Sanders elnökjelölt kampányeseményén.[30][31]

Befolyások[szerkesztés]

Koenig 9 éves korától a zene rajongója volt. Egy 2014-ben készített interjúban elmondta, hogy "Az apám nagy zenerajongó, szóval már csak az, hogy abban a házban nőttem fel, mindig vette az új menő zenét. Nagyon jól ismertem a Ramonest, a Run DMC-t, a Blondiet – tipikus New York-i zenét." Középiskolai éveiben megváltozott zenei ízlése: "Voltak idősebb barátaim, akik teljesen odavoltak a hiphopért, mint a De La Soul, a Tribe Called Quest."[32]

Koenig rajongója olyan együtteseknek, mint a The Grateful Dead és a Sublime.[33]

Magánélete[szerkesztés]

2018 augusztusában született meg Koenig és Rashida Jones első gyermeke.[34]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezra Koenig az Instagramon: „April 8, 1994 🎂” (magyar nyelven). Instagram. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  2. Today in Entertainment History. AP NEWS. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  3. Strauss, Matthew: Vampire Weekend Reveal New Album Title Father of the Bride, Share New Songs: Listen (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  4. a b Green, Penelope. „Wash That Blog Out With Soap (Published 2012)”, The New York Times, 2012. július 25. (Hozzáférés: 2021. március 8.) (amerikai angol nyelvű) 
  5. Vampire Weekend interview (brit angol nyelven). The Telegraph. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  6. Vampire Weekend Interview - An Interview with Ezra Koenig of Vampire Weekend. web.archive.org, 2011. július 16. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  7. Vampire Weekend: Don't call us white. www.thejc.com. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  8. Vampire Weekend: 'They're attacking a version of us that doesn't exist' (angol nyelven). the Guardian, 2010. január 7. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  9. Internet Vibes (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  10. Ezra Koenig's Pre-Vampire Weekend Blog is Full of Vibes (angol nyelven). www.vice.com. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  11. Archive-Nicole-Guanlao: Vampire Weekend Frontman Ezra Koenig's Students Recall Playing Pranks On The Future Rock Star (angol nyelven). MTV News. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  12. Roberts, Michael: Q&A With Wes Miles of Ra Ra Riot. Westword, 2008. június 11. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  13. Look at me, I made a blog: "Reginald's Lament" - The Sophisticuffs. web.archive.org, 2012. március 4. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  14. Video Hits Interview Vampire Weekend. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  15. Vampire Weekend by Vampire Weekend (angol nyelven). Genius. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  16. Vampire Weekend Strives for a Cohesive Sound. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  17. Eells, Josh: The Semi-Charmed Life of Vampire Weekend (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2010. február 4. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  18. Vampire Weekend play to huge Glastonbury crowd (brit angol nyelven). NME, 2008. június 27. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  19. Vampire Weekend discography (angol nyelven). Spotify. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  20. Vampire Weekend Win Best Alternative Music Album (angol nyelven). GRAMMY.com, 2014. március 3. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  21. a b Vampire Weekend (angol nyelven). GRAMMY.com, 2020. december 15. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  22. Minsker, Evan: Vampire Weekend's Ezra Koenig Gets Beats 1 Show (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  23. Minsker, Evan: Watch James Corden Crash Ezra Koenig’s “Time Crisis” (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  24. Time Crisis on Apple Music (ausztrál angol nyelven). Apple Music. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  25. Minsker, Evan: Watch: Vampire Weekend's Ezra Koenig Made a Cameo on "Girls" (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  26. Yoo, Noah: Beyoncé Releases New Album Lemonade Featuring Kendrick Lamar, Jack White, the Weeknd, James Blake (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  27. Vampire Weekend frontman on the 'end of the road' for Bernie Sanders (angol nyelven). the Guardian, 2016. június 20. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  28. Ezra Koenig — “I Promise You”. Spin, 2018. február 16. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  29. Peter Rabbit (2018) - IMDb”.  
  30. Ezra Koenig az Instagramon: „this picture (and caption) are from February 2016 when we played our first-ever Bernie rally in Iowa City. we’re doing it again February 1,…” (magyar nyelven). Instagram. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  31. Hussey, Allison: Vampire Weekend Perform at Bernie Sanders Rally: Watch (amerikai angol nyelven). Pitchfork. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  32. Vampire Weekend’s Ezra Koenig on His Early Influences, the Continued Oxford Comma Debate, and the Most Important Hometown Shows (amerikai angol nyelven). Vulture. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  33. Sublime Goldfish on Apple Music (ausztrál angol nyelven). Apple Music. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  34. It's a Boy! Rashida Jones, 42, and Vampire Weekend's Ezra Koenig Welcome Son Isaiah (angol nyelven). PEOPLE.com. (Hozzáférés: 2021. március 8.)