Ezüstgammás aranybagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Ezüstgammás aranybagoly
Autographa.gamma.6902.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Plusiinae
Nem: Autographa
Faj: A. gamma
Tudományos név
Autographa gamma
Linnaeus, 1758
Szinonimák
  • Phytometra gamma[1]
  • Plusia gamma
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ezüstgammás aranybagoly témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ezüstgammás aranybagoly témájú médiaállományokat és Ezüstgammás aranybagoly témájú kategóriát.

Az ezüstgammás aranybagoly (gamma-bagolylepke, Autographa gamma) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Egész Európában elterjedt nyílt erdőkben, cserjésekben, a kertekben és a parkokban is, a lepkék nem specializálódtak különleges élőhelyekre, csak a zárt erdős területeket kerülik el. Észak-Afrikában és Eurázsiában (kivéve a trópusi övezet) is bevándoroltak, valamint a szubarktikus Ázsia egyes részein, Skandináviában , Izlandon és Grönlandon is megfigyelték.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 35-40 mm, a lepke nevét a felső szárnyain lévő jellegzetes görög gammához hasonlító mintáról kapta. A nektár növényei egyszikűek növények, Juncus effusus , Colchicum autumnale , Iris germanica hibrid, Tilia cordata ), valamint a különböző cserjék és a lágyszárú növények.
  • hernyó: 25 milliméter, színe változó. A sárgászöldtől a kékes-zöldig, a sötét zöldes szürke színen át bármilyen lehet.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy nemzedékes faj, májustól augusztusig rajzik.
  • hernyók tápnövényei: a hernyók polifágok, a csalán (Urtica sp.), gyermekláncfű (Taraxacum sp.) fejes saláta (Lactuca sativa) a leggyakoribb tápnövények.
A lepke hernyója
A lepke megfelelő környezetben jól képes magát álcázni

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gammaeule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Manfred Koch, Wolfgang Heinicke: Wir bestimmen Schmetterlinge. Tagfalter, Eulen, Schwärmer, Spinner, Spanner. Neumann Verlag Radebeul 1991, ISBN 3-7402-0092-8