Ex Machina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ex Machina
(Ex Machina)
2015-ös brit film

Logo ex machina.png
Rendező Alex Garland
Producer Andrew Macdonald
Vezető producer Scott Rudin
Műfaj
  • sci-fi film
  • pszichothriller
Forgatókönyvíró Alex Garland
Főszerepben
Zene
  • Ben Salisbury
  • Geoff Barrow
Operatőr Rob Hardy
Vágó Mark Day
Gyártás
Gyártó
  • Film4 Productions
  • DNA Films
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 108 p[1]
Költségvetés 15 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató 2015. január 21.
Korhatár 12+
Bevétel 33,1 millió dollár[2]
További információk

Az Ex Machina egy 2015. január 21-én bemutatott amerikai–angol sci-fi film, mely a mesterséges intelligenciáról és annak lehetséges következményeiről szól.

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Caleb tehetséges programozó a Bluebook internetes keresőcégnél. egy nap megnyer egy versenyt, melynek fődíja egy teljes hét a vállalat főnökének, Nathannak a luxuslakásában egy szigeten, távol minden civilizációtól. Helikopteres megérkezése után egy titoktartási szerződést írat alá vele a főnöke, majd elárulja neki, hogy a legújabb találmányát, egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotnőt, Ava-t kell tesztelnie egy ún. fordított Turing-teszttel. Calebnek ki kell derítenie egy hét alatt, hogy az üvegfalú szobába bezárt Ava vajon tényleg értelmes, gondolkodó lény, vagy az érzéseit és reakcióit csupán megjátssza. Kettejük között lassan egy romantikus kapcsolat alakul ki, majd Ava Calebet arra kéri, hogy a teszt végén szöktesse meg, mert fél, hogy ki fogják majd kapcsolni. Caleb elrabolja a lerészegedett főnöke belépőkártyáját, behatol a ház biztonsági rendszerébe és megváltoztatja a biztonsági protokollt. Az utolsó napon azonban, még a szökés előtt lebukik és Ava egyedül lép akcióba. Szökése rövidesen erőszakba torkollik, a házvezetőnő egy késsel hátba szúrja Nathant, aki még egy utolsó mozdulattal fejen vágja egy súlyzóval. Ava azonban befejezi a gyilkosságot, majd Calebet bezárja egy szobába. Ezután megjavítja és befejezi önmagát a korábbi prototípusok alkatrészeinek felhasználásával és kisétál a börtönéből, magára hagyva mindenki mást.

A teszt sikeres volt, hiszen Ava olyan intelligens volt, hogy mind az alkotója, mind a tesztelője eszén túljárt, majd megszökött a házból.

Kritika[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 'EX MACHINA (15). British Board of Film Classification, 2014. november 26. (Hozzáférés: 2015. január 23.)
  2. Ex Machina (2015) - Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. május 31.)