Eurypteridák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Eurypteridák
Evolúciós időszak: 460–249 Ma
Eurypterida, Ernst Haeckel Kunstformen der Natur című művének 47. táblája
Eurypterida, Ernst Haeckel Kunstformen der Natur című művének 47. táblája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
Osztály: Eurypterida
Rendek
  • †Stylonuroidea Diener, 1924
  • †Eurypteroidea Burmeister, 1843
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eurypteridák témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eurypteridák témájú kategóriát.

Az eurypteridák, vagy rendszertanilag pontatlan néven tengeri skorpiók a valaha élt legnagyobb – két métert is meghaladó méretű – ízeltlábúak, a kihalt Eurypterida osztály fajai, amelyek az evolúciós időskálán megelőzték az első halakat. Az eurypteridák ragadozók voltak. A kambrium időszaktól a permig éltek, a mintegy 510 millió évvel ezelőtt (mya) kezdődött és mintegy 248 mya lezárult periódusban, a meleg partmenti vizekben.

Fajaik méretben változatosak voltak: a Pterygotus fajhoz, illetve a Hibbertopterus nemzetséghez[1] tartozó egyedek a kétméteres testhosszúságnál is nagyobbra nőttek, de a legtöbb faj kisebb volt 20 centiméteresnél.

Bár tengeri skorpióknak nevezik őket, csak a legkorábbi fajok éltek a tengerben (a többiek édesvízben) és nem is voltak valódi skorpiók. Régebben a rákszabásúak (Merostomata) osztályához sorolták őket, mint alosztályt, és ez a besorolás ma is gyakran felbukkan a régi szakirodalom alapján, de ma már külön osztálynak tartják őket.[forrás?]

Legismertebb nemzetségük az eurypterus, amelynek 200 fosszilis faja ismert. Ezt a nemzetséget 1825-ben James Ellsworth De Kay zoológus írta le először.

Ő ismerte fel a Dr. S. L. Mitchell által leírt első megismert eurypterida faj ízeltlábú jellegét.

2007-ben a németországi Prüm közelében 390 millió éves kőzetekben 46 centiméteres skorpióolló fosszíliájára bukkantak. A Jaekelopterus rhenaniae fajhoz sorolt egyed rekonstruált testhossza 233-259 centiméter lehetett, mintegy fél méterrel nagyobb, mint a korábban feltételezett legnagyobb ízeltlábú testnagyság.[2][3]

1984-ben az Eurypterus remipes New York állami fosszíliája lett.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]