Eurotamandua

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Eurotamanduidae szócikkből átirányítva)
Eurotamandua
Evolúciós időszak: Korai és középső eocén
Eurotamandua joresi
Eurotamandua joresi
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Család: Eurotamanduidae
Nem: Eurotamandua
Storch, 1981
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eurotamandua témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eurotamandua témájú kategóriát.

Az Eurotamandua az emlősök (Mammalia) osztályába és a fosszilis Eurotamanduidae családjába tartozó egyetlen nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Eurotamandua (magyarul: „európai hangyász”), egy fosszilis emlős, amely körülbelül 47-50 millió évvel élt ezelőtt, a korai és középső eocén korszakok idején. A fajból csak egyetlen kövület került elő, a maradványt a Messel lelőhelyen találták meg. Az állat körülbelül 90 centiméter hosszú volt. Amikor felfedezték, a tudósok azt hitték, hogy egy hangyászról van szó, mert hiányzott róla a tobzoskákra jellemző pikkely páncél. Aztán később áthelyezték a tobzoskákhoz, mert hiányoztak nála a vendégízületek, ami a hangyászoknál elmaradhatatlan. A legújabb rendszerezés szerint, az állatot rokonságba állítják a vendégízületesekkel, de más rendbe helyezik (Afredentata). 2005-ben, Horovitz szerint, az Eomanis sem tartózik a tobzoskákhoz, hanem az Eurotamanduával az Afredentata rendet alkotják.

Az Eurotamanduának megvan az összes, hangyákkal táplálkozó állatokra jellemző „kelléke”: hosszú karmok, egy erős, hosszú orr és csakolyan hosszú, ragacsos nyelv. Az állat valószínűleg hangyákkal és termeszekkel táplálkozott.

Az Eurotamandua a tudományos nevét a hangyászok egyik nemének (Tamandua) a nevéről kapta. Mindkét nem fajai a fákon élnek és fogófarokkal rendelkeznek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi faj tartozik:

  • Eurotamandua joresi Storch, 1981

Források[szerkesztés]

  • Horovitz, Ines et al. 2005. Ankle structure in Eocene pholidotan mammal Eomanis krebsi and its taxonomic implications. Acta Palaeontol. Pol. 50 (3): 545–548
  • Hunter, John P. and Janis, Christine M. 2006. Spiny Norman in the Garden of Eden? Dispersal and early biogeography of Placentalia. J Mammal Evol 13:89–123
  • Palmer, D., ed. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. p. 209. ISBN 1-84028-152-9.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eurotamandua című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]