Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ismert angol rövidítése EYOF, Európa egyetlen, az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye. Az Európai Olimpiai Bizottság által két évente szervezett, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott, nemzetközi multisportjáték. Használhatja az Olimpiai mozgalom minden jelképét és szimbólumát: (olimpiai ötkarika, olimpiai láng stb.).

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál[szerkesztés]

Az ifjúsági sportolók számára rendezett versenyen az EOB 48 tagállamából a nyári játékokon 9 sportágban (atlétika, kerékpározás, torna, cselgáncs, úszás, tenisz, kosárlabda, kézilabda, röplabda) 3000-3200, a téli játékokon 8 sportágban (alpesisí, biatlon, gyorskorcsolya, jégkorong, műkorcsolya, sífutás, síugrás, hódeszka) 1600-1800 ifjúsági sportoló vesz részt. Az első Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 1991-ben Brüsszelben rendezték, az első Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra két évvel később Aostában került sor. A 2017-es játékokat Győr a Magyar Olimpiai Bizottsággal karöltve közösen rendezték meg.[1] A győri EYOF-on tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14 és 18 év közötti fiatalok. Az eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett. A magyar színeket 152 versenyző képviselte.

Nyári játékok:

Téli játékok:

Magyarország részvétele[szerkesztés]

A magyar ifjúsági sportolók eddig az Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokon 136 érmet szereztek és ezzel minden idők éremtáblázatán a 7. helyet foglalják el. Az éremtáblázatot Oroszország vezeti (317) Anglia (250) és Franciaország (173) előtt.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál témájú médiaállományokat.