Ugrás a tartalomhoz

Európai Gyógyszerügynökség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency)

Alapítva1995
SzékhelyAmszterdam (2019–, é. sz. 52° 20′ 14″, k. h. 4° 53′ 07″, Domenico Scarlattilaan)
Ügyvezető igazgatóEmer Cooke[1]
Működési régióEurópai Gazdasági Térség[1]
Dolgozók száma897[1]
EMA (Amszterdam)
EMA
EMA
Pozíció Amszterdam térképén
é. sz. 52° 20′ 14″, k. h. 4° 53′ 07″Koordináták: é. sz. 52° 20′ 14″, k. h. 4° 53′ 07″
Az Európai Gyógyszerügynökség weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Gyógyszerügynökség témájú médiaállományokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (angolul: European Medicines Agency, rövidítve: EMA) az Európai Unió egyik ügynöksége. 1995-ben alapították. Ügyvezető igazgatója Emer Cooke. Munkatársainak száma 897.

Székhelye[szerkesztés]

Székhelye 1995 és 2019 között Londonban volt; a Brexit óta Amszterdamban van a központja. (A döntés a székhely áthelyezéséről 2017-ben született meg.)[2]

Feladatai[szerkesztés]

Az Európai Gazdasági Térség területén az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek tudományos kiértékelését, felügyeletét végzi, továbbá figyelemmel kíséri a biztonságosságukat.

Fő feladata az egészség védelme és előmozdítása a köz- és állategészségügy területén az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek értékelése és felügyelete által. Az Ügynökség gyógyszerkészítményekre vonatkozó európai forgalomba hozatali engedély-kérelmek tudományos értékelését látja el (centralizált eljárás). A centralizált eljárás alkalmazása esetén a vállalatok egyetlen egyesített forgalomba hozatali engedély-kérelmet nyújtanak be az Európai Gyógyszerügynökséghez.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek engedélyezésére és felügyeletére vonatkozó közösségi eljárások meghatározásáról és az Európai Gyógyszerügynökség létrehozásáról szóló 726/2004/EK rendelet, a gyermekgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerkészítményekről szóló 1901/2006/EK rendelet