Rozsdabarna télibagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Eupsilia transversa szócikkből átirányítva)
Rozsdabarna télibagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Eupsilia
Faj: E. transversa
Tudományos név
Eupsilia transversa
(Hufnagel, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rozsdabarna télibagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdabarna télibagoly témájú kategóriát.

A rozsdabarna télibagoly (Eupsilia transversa) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Nyugat-Európától Kelet-Ázsiáig (Japán) elterjedt faj, nagyon hidegtűrő, a különböző élőhelyekhez jól alkalmazkodik, az erdőtől alföldeken keresztül egészen a hegyekig, de a tundrán is előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága 40–48 mm, feltűnően nagy méretű. Az első szárnyak földszínűek, a világos vörösesbarnától a sötétszürke és sötétbarna árnyalatáig változhatnak. Keresztirányú hullámos vonalak és két sárga pötty díszíti. A hátsó szárnyak sötétbarna alapszínűek. A faj hibernálja magát és sötétbarna, innen származik a neve.
  • pete: lapított félgömb alakú, a külsején számos, kissé szabálytalan hosszanti vonalakkal.
  • hernyó: sötétbarna vagy fekete, gyakran egy lila árnyalattal

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy nemzedéke van évente, szeptembertől novemberig rajzik és hibernálja magát a következő évre. A lepkék a fanedvet szívják, de táplálékuk lehet a bomló gyümölcs és a levéltetvek váladéka is.
  • hernyók tápnövényei: Májusban és júniusban jelennek meg a hernyók, polifágok, lombhullató fák és cserjék leveleit fogyasztják főként éjjel, nappal elrejtőznek. A fiatal hernyók a lehullott leveleken is élhetnek és a levelek sodródnak. Tápnövények: Populus tremula, Salix caprea, Corylus avellana, Fagus sylvatica, Quercus robur, Ulmus minor, alma (Malus domestica), Crataegus sp., Rubus fruticosus agg., stb. Kannibalizmus és ragadozó = "gyilkos" táplálkozás is előfordulhat ennél a fajnál.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Satellit-Wintereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Eupsilia transversa
A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdabarna télibagoly témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]