Eszperantó Enciklopédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eszperantó Enciklopédia
Szerző Ivan Gennagyjevics Sirjajev
Főszerkesztő Kökény Lajos, Bleier Vilmos, Kalocsay Kálmán
Eredeti cím Enciklopedio de Esperanto
Nyelv eszperantó
Műfaj enciklopédia
Kiadás
Kiadó Literatura Mondo
Kiadás dátuma 1933
Borítógrafika nem készült

Eszperantó Enciklopédia /EE/ az eszperantó mozgalomról szóló enciklopédia (eszperantóul: Enciklopedio de Esperanto /röv.: EdE/),(Budapest - 1933). Ivan Gennagyjevics Sirjajev kezdeményezte, aki kétezer feljegyzést készített. 1933-ban bekövetkezett halála után a projekt Kökény Lajos és Bleier Vilmos szerkesztésében és számos munkatárs segítségével folytatódott, valósult meg. Kétkötetes kiadásban (A–J, K–Z) jelent meg Budapesten a Literatura Mondo kiadónál 1933 második felében. Az enciklopédia mintegy 2500 cikket tartalmazott.

Magyarországon a Magyar Eszperantó Szövetség 1979-ben és 1986-ban egy kötetben, fotók nélküli újranyomtatásban ismét kiadta.

2001 óta a Wikipédia vette át az Eszperantó Enciklopédia szerepét.

Az előszó[szerkesztés]

Az előszó szerint az enciklopédiát Ivan Gennagyjevics Sirjajev kezdeményezte, aki 1931-ben hét kicsi és egy nagy, kézzel írott füzetben küldte el művét a Literatura Mondonak. Arra törekedett, hogy a lehető legtöbb információt örökítse meg azokról az emberekről, akik a nemzetközi nyelvért dolgoztak. Sajnos nem élte meg elképzelésének megvalósítását, de a Literatura Mondo-nak sikerült annyi munkatársat toboroznia, hogy három év elteltével 640 oldalnyi szöveget és 300 oldalnyi képet lehetett átadni a kiadónak (1931-ben még a felét sem remélték). A szerkesztők több ezer levelet kaptak, amelyekre postai úton nem tudtak válaszolni, de felhasználták őket a műben. Az egyes közreműködők változó hosszúságú cikkeket írtak, melyeknek semmi közük nem volt az adott téma fontosságához. Néhány cikk talán felesleges is volt, míg mások hiányoztak. A szerkesztők tiszteletben tartották az együttműködők véleményét, még akkor is, ha ők maguk nem azonosultak vele.

A legátfogóbb cikkek az egyes országok tevékenységeire vonatkoztak. Csak azokat a részleteket távolították el a cikkekből, amelyek megbízhatóságában a szerkesztők kételkedtek. Kerülték a neologizmusokat és a kezdők számára is az egyértelműségre törekedtek.

Végül a szerkesztők köszönetet mondanak minden közreműködőnek, olvasónak és a kiadónak munkájáért, mely addig a legnagyobb kiadói tevékenység volt Esperanto-országban (Esperantujo).[1]

Szerkesztők[szerkesztés]

Ivan Sirjajev a kezdeményező, Kökény Lajos és Bleier Vilmos főszerkesztők, Kalocsay Kálmán nyelvi lektor. Sokan hozzájárultak az EdE megjelenéséhez, amelyek közül az enciklopédia bevezetőjében 57 közreműködő és 50 cikkszerkesztő vagy tanácsadó szerepel.

Újbóli kiadása[szerkesztés]

Az EdE új kiadását az 1970-es és 1980-as évekre tervezték. Az Esperanto en Perspektivo de 1974 írás a 677. oldalon jelezte, hogy a munka kielégítően halad. A kiadás azonban nem történt meg. Az enciklopédia szerepét 2001 óta nagyrészt a Wikipédia vette át.

Magyar nyelvű változata[szerkesztés]

Az EdE enciklopédiának nem készült magyar nyelvű fordítása. A Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) 2010 óta próbálja, az Eszperantó Világszövetség mintájára, a Wikipédia olvasó-közösségének, minél szélesebb körben történő, az eszperantó nyelvvel kapcsolatos, magyar nyelvű információ ellátását megvalósítani. A MESZ készít beszámolókat, szócikkeket az eszperantó Wikipédiára is.

Az enciklopédia elérése a magyar Wikipédián: a webes Eszperantó Enciklopédia elemei
(2021. május 11-én elkészült a 200. kategorizált szócikk.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Enciklopedio de Esperanto című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Enkonduko. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021. máj. 15.) „Manko en nia literaturo de informlibro, kie Esperantistoj, precipe kursgvidantoj kaj kursanoj, povus senpene kaj rapide trovi koncizajn kaj ĝustajn sciigojn, necesajn al ili pri kio ajn rilatanta al la Esperanto-movado, kie estus koncentrigitaj kaj eternigitaj biografiaj notoj pri kiel eble plej multaj memorindaj agantoj de la movado, kaj cet., igis min entrepreni tiun ĉi malfacilan taskon, al kies plenumo mi dediĉis tutajn jarojn da laborado.”

Források[szerkesztés]

  • Léon Courtinat: Historio de Esperanto III, Bellerive-sur-Allier, paĝo 850

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]