Eszkimópóling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Eszkimópóling
Eskimo Curlew.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Szalonkafélék (Scolopacidae)
Alcsalád: Numeniinae
Nem: Numenius
Faj: N. borealis
Tudományos név
Numenius borealis
(Froster, 1772)
Elterjedés
Numenius borealis breed map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Eszkimópóling témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Eszkimópóling témájú médiaállományokat és Eszkimópóling témájú kategóriát.

Az eszkimópóling (Numenius borealis) a madarak osztályának lilealakúak rendjébe és a szalonkafélék családjába tartozó faj. Hajdan az amerikai kontinens leggyakoribb partimadár-fajai közé tartozott, de a tömeges vadászat és élőhelyeinek átalakulása miatt már a XIX. század végére a kihalás szélére sodródott, mára pedig szinte biztosan ki is pusztult.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj fészkelőterülete Alaszka és Kanada tundraövezeteire terjedt ki, telelni Dél-Amerika déli felébe, leginkább chilei, argentínai és uruguayi élőhelyekre vonultak. Tavaszi vunulásuk fő iránya a Mississippi és a Missouri folyóvölgyeit követte, nyár végén ezzel szemben jellemzően az Atlanti-óceán partvidékét követve jutottak el a telelőhelyeikre.

Egykor, a legújabb kor kezdetéig tömegesen előforduló madárfajnak számított, számuk milliós nagyságrendben volt mérhető. Jellemzően nagy csapatokban mozogva könnyű prédái voltak a vadászoknak, így a XIX. században kereskedelmi mennyiségben pusztították. Részben az intenzív vadászat, részben az élőhelyeik fokozatos mezőgazdasági célú átalakítása, a fő táplálékául szolgáló sáskák megritkulása miatt a század végére összeomlott a faj világállománya.

Barbadostól a Virgin-szigetekig kipusztult. Argentínától az Egyesült Államokig lehet, hogy még van élő példánya, de valószínűbb hogy kihalt. Az eddigi utolsó, hitelesített fotó a fajról 1962-ben készült Galvestonban, az utolsó hitelesített megfigyelés pedig egy évvel később, 1963-ban történt, amikor egy magányos példányt ejtettek el Barbadoson. Azóta is akadt néhány feltételezett észlelése, de egyiket sem hitelesítették, a megfigyelők ez esetekben feltehetőleg fiatal kis pólingokat láthattak.

Annak ellenére, hogy a faj minden bizonnyal kipusztult, a kanadai madárvédelmi szervezetek 2020-ra egy újabb felmérésre készülnek az egykori, illetve feltételezhető előfordulási helyein.

Megjelenése[szerkesztés]

Csőre hosszú, vékony, tollazata piszkos-sárga vagy sárga, és barna pöttyös.

A faj a szépirodalomban[szerkesztés]

  • A szerző által elképzelt utolsó eszkimópólingról szól Fred Bodsworth Last of the Curlews című, 1954-ben megjelent könyve. [A cím magyar fordítása kb. Az utolsó a pólingok közül lehetne.]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Numenius borealis
A Wikimédia Commons tartalmaz Eszkimópóling témájú médiaállományokat.