Eszelős szívatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eszelős szívatás
(Nothing but Trouble)
1991-es amerikai film
RendezőDan Aykroyd
ProducerRobert K. Weiss
Műfaj
ForgatókönyvíróDan Aykroyd
Főszerepben
ZeneMichael Kamen
OperatőrDean Cundey
VágóMalcolm Campbell
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő94 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1991
BevételUSA 8,4 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Eszelős szívatás (eredeti cím: Nothing but Trouble) 1991-ben bemutatott sötét humorú amerikai horror-filmvígjáték. A filmet Dan Aykroyd írta és rendezte (rendezői debütálásaként), testvére, Peter Aykroyd története alapján. A főbb szerepekben Chevy Chase, Dan Aykroyd, John Candy és Demi Moore látható. Tupac Shakur mellékszerepben tűnik fel a Digital Underground együttes tagjaként, a rappernek ez volt az első filmszerepe.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1991. február 15-én bemutatott film anyagi és kritikai szempontból is megbukott.[2] Aykroyd a 12. Arany Málna-gálán – több egyéb kategóriában való jelölés mellett – megnyerte a legrosszabb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

Cselekmény[szerkesztés]

Manhattani lakásában tartott partiján Chris Thorne, a dúsgazdag és népszerű pénzügyi újságíró megismerkedik Diane Lightson ügyvédnővel és beleegyezik, hogy másnap autóján elviszi a nőt Atlantic Citybe egy üzleti megbeszélésre. Thorne ügyfelei, a harsány és szintén tehetős brazil testvérpár, Fausto és Renalda Squiriniszu meghívatják magukat az útra. Chris letér a főútról és egy Valkenvania nevű elhagyatott faluban kötnek ki. Egy stoptábla figyelmen kívül hagyása miatt Dennis Valkenheiser rendőr üldözőbe veszi autójukat. A rendőrség elfogja a menekülő autó utasait és Dennis a 106 éves nagyapja, Alvin Valkenheiser bíró elé viszi őket. Chris megsérti a különc férfit, ezért társaival együtt egy csapóajtón át egy szobába zárják őket, hogy másnap folytassák a tárgyalást. Fültanúi lesznek, ahogyan a bíró halálra ítél egy drogdílerekből álló társaságot és egy Kicsontozó Úr névre hallgató, bizarr hullámvasúttal végre is hajtja az ítéletet. Chris, Diane és a brazil testvérpár elfogadja a bíró vacsorameghívását: megtudják, hogy a bíró azóta neheztel minden bankárra, amióta egy balul sikerült szénbányász üzlet miatt tönkrement a családjuk. A csapat szökni próbál, de Alvin néma és túlsúlyos unokája, Eldona elfogja Christ és Diane-t. A brazilok, nyomukban Dennis fegyvermániás unokanővérével, Miss Purdahhal, meg tudják vesztegetni Dennist és elszöknek a faluból.

Chris és Diane is kiszabadul, ezután a labirintusszerű, csapdákkal teli épületben menekülve különválnak útjaik. A roncsautókkal zsúfolt udvaron Diane megismerkedik és összebarátkozik a bíró súlyosan eltorzult külsejű és a házból kitiltott unokáival, Bobóval és Lil' Debbull-lal. A bíró ismét elcsípi Christ és csak akkor nem bünteti meg a lehető legsúlyosabb módon, ha a férfi feleségül veszi Eldonát. A bíróságon gyorshajtás miatt a Digital Underground együttes tagjai is tárgyalásukra várnak, de rögtönzött koncertjükkel lenyűgözik a bírót és szabadon távozhatnak. Az esküvőn tanúként még részt vesznek, Chris ugyan végigcsinálja a szertartást, de aztán könyörögni kezd a zenészeknek, hogy mentsék meg szorult helyzetéből. A banda tagjai nem értik a problémáját és nevetve faképnél hagyják.

A bíró Kicsontozó Úr általi halálra ítéli az unokáját vérig sértő Christ. A szerkezet az utolsó pillanatban tönkremegy, Chris épségben kiszabadul és megmenti Diane-t, akit a bíró egy nyaktilóhoz hasonló eszközzel kísérel meg kivégezni. A páros elmenekül és éppen csak sikerül felugraniuk egy New York-i tehervonatra. A rendőrségre mennek és elmesélik menekülésük történetét, majd elkísérik a felfegyverzett rendőröket a bíró házához. Itt azonban kiderül, a rendőrök nem csupán ismerik a bíró tevékenységét, de a szövetségesei is. Ekkor a föld alatt lángoló szénbánya hatalmas földrengést okoz, elpusztítva a települést és lehetővé téve Chris és Diane szökését.

New Yorkban Chris a televízióban látja a városka pusztulásának hírét, ezután a képernyőn megjelenik a bíró, kezében Chris elkobozott jogosítványával és bejelenti: családjával együtt New Yorkba fog költözni, unokája férjéhez, vagyis Chrishez. Chris a lakása falait áttörve, pánikszerűen menekülni kezd.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Chevy Chase Chris Thorne Kovács István
Dan Aykroyd Alvin "J.P" Valkenheiser bíró Koroknay Géza
Bobo Kránitz Lajos
John Candy Dennis Valkenheiser rendőr Vajda László
Eldona Valkenheiser néma szerep
Demi Moore Diane Lightson Tóth Enikő
Valri Bromfield Miss Purdah Menszátor Magdolna
Taylor Negron Fausto Squiriniszu Varga Tamás
Bertila Damas Renalda Squiriniszu Orosz Helga
Raymond J. Barry Mark FBI-ügynök Pathó István
Brian Doyle-Murray Brian FBI-ügynök Kardos Gábor
John Wesley Sam
Daniel Baldwin díler Csuja Imre

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A 40 millió dolláros költségvetésből készült film a bemutató hétvégéjén 1671 amerikai moziban került műsorra és 3 966 240 dollár bevételt ért el (ezzel a 8. helyezést szerezve meg olyan filmek mögött, mint A bárányok hallgatnak vagy az Egy ágyban az ellenséggel).

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen 8 479 793 dollárt termelt.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon 24 kritikus véleménye alapján a film 13%-os értékelést kapott. Az oldal összefoglalója szerint „…groteszk vígjáték, amely nagyobb valószínűséggel tölti el undorral a közönséget, mintsem megnevettetné őket”.[2]

Évekkel később a főszereplő Chevy Chase is kifejezte nemtetszését a film iránt. A színész azt állította, csak az Aykroydhoz fűződő barátsága miatt vállalta el annak idején Chris Thorne szerepét.[4]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Az elsőfilmes rendező Dan Aykroyd négy kategóriában kapott Arany Málna-jelölést, ebből egyet vehetett át

A filmet hat kategóriában jelölték a 12. Arany Málna-gálán, ebből egy díjat vehetett át.

Díj Kategória Jelölt Eredmény
Arany Málna díj legrosszabb film Robert K. Weiss Jelölve
legrosszabb női főszereplő Demi Moore (Csere-bere páros című filmmel megosztva) Jelölve
legrosszabb férfi mellékszereplő Dan Aykroyd Elnyerte
legrosszabb női mellékszereplő Dan Aykroyd (nőnek öltözve) Jelölve
legrosszabb rendező Dan Aykroyd Jelölve
legrosszabb forgatókönyv Dan Aykroyd & Peter Aykroyd Jelölve
Szaturnusz-díj legjobb smink David B. Miller Jelölve
The Stinkers Bad Movie Awards legrosszabb film Robert K. Weiss Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Nothing But Trouble (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. január 16.)
  2. a b Nothing but Trouble (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. január 13.) „There's nothing good in Nothing But Trouble, a grotesque comedy that is more likely to make audiences ill than make them laugh.
  3. Eszelős szívatás - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. január 16.)
  4. Fruchter, Rena. I'm Chevy Chase and You're Not. London: Virgin Books Ltd., 2007, p. 158.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nothing but Trouble (1991 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]