Ugrás a tartalomhoz

Esti iskola (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esti iskola
(Night School)
2018-as amerikai film

RendezőMalcolm D. Lee[1]
Producer
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneDavid Newman
OperatőrGreg Gardiner
VágóPaul Millspaugh
Gyártás
GyártóWill Packer Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő111 perc
Költségvetés29 millió amerikai dollár (becsült)[4]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
BemutatóUSA 2018. szeptember 28.
Magyarország DVD-n
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel103 millió amerikai dollár[5]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Esti iskola (eredeti cím: Night School) 2018-ban bemutatott amerikai vígjáték, melyet Malcolm D. Lee rendezett. A főbb szerepekben Kevin Hart, Tiffany Haddish, Rob Riggle, Romany Malco, Taran Killam, Megalyn Echikunwoke, Al Madrigal, Mary Lynn Rajskub, Keith David, Anne Winters, Fat Joe, Ben Schwartz, Yvonne Orji és Bresha Webb látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. szeptember 28-án mutatta be az Universal Pictures.

A film negatív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése, mely 43 véleményen alapul, 30% a 100-ból.[6] A Rotten Tomatoeson az Esti iskola 28%-os minősítést kapott, 127 értékelés alapján,[7] és világszerte több mint 129 millió dolláros bevételt gyűjtött, ami a 29 milliós költségvetésével szemben jó eredmény.

A film forgatása 2017 szeptemberében kezdődött Atlantában (Georgia).[8]

Cselekmény[szerkesztés]

2001-ben Teddy Walker (Kevin Hart) középiskolás diák elhagyja az iskolát, amikor egy sorsdöntő teszt során nem tud koncentrálni.

Évekkel később 2018-ban, barbecue grill-eladóként keresi kenyerét, miközben a Lisa nevű gazdag barátnője ellen gondos pénzügyi stratégiát dolgoz ki, amely lehetővé teszi számára, hogy eltartsa. Az élete azonban szétesik, amikor megtudja, hogy az aktuális menedzsere visszavonulásakor örökölni fogja a bolt irányítását. Hamarosan megkéri barátnője kezét a boltban, ám Teddy véletlenül felrobbantja az áruházat, amikor egy pezsgő kinyitása során a parafadugó kinyit egy gáztartályt.

Teddy munkanélkülivé válik, ezért legjobb barátjához, Marvinhoz fordul segítségért, aki elméletileg munkát tud neki adni, mint pénzügyi befektetési vállalkozó, azonban ahhoz szükséges egy érettségi. Teddy elmegy a régi középiskolájába azzal a meggyőződéssel, hogy az új igazgatót el tudja bűvölni és meg tudja neki adni a megfelelő képesítést, de ez a terv a kezdetektől fogva meghiúsul, mivel az igazgató a régi osztálytársa, akit mindig szívatott: Stewart.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[9] Leírás
Teddy Walker Kevin Hart Csőre Gábor Denise testvére, Gerald és Gladys fia, aki a Christian Chicken étterem kabalájaként dolgozik és koncentrációs problémái vannak.
Carrie Tiffany Haddish Pikali Gerda Teddy liberális tanára.
Stewart Taran Killam Takátsy Péter Az iskola szigorú igazgatója, aki régebben az iskola majma volt, mert Teddy mindig megfélemlítette.
Marvin Ben Schwartz Varju Kálmán Teddy legjobb barátja és egy befektetési tanácsadó, aki munkát akar adni Teddynek, de addig nem teheti, míg nincs meg az érettségi.
Mackenzie Rob Riggle Sarádi Zsolt Teddy egyik osztálytársa.
Theresa Mary Lynn Rajskub Bertalan Ágnes Randy felesége, több gyerekes szorgalmas anya, aki terhes lett a középiskolában és most próbál érettségit szerezni.
Jaylen Romany Malco Zöld Csaba Teddy másik osztálytársa.
Luis Al Madrigal Rajkai Zoltán Pincér, akit kirúgtak a munkahelyéről Teddy hamisan leadott reakciói miatt, és mostanra az osztálytársa lett.
Mila Anne Winters Martinovics Dorina Egy gazdag családból származó tinédzser, akit a szülei arra kényszerítenek, hogy végezze el az érettségit.
Bobby Fat Joe Maday Gábor Börtönben lévő fogvatartott, Teddy osztálytársa a skype-on keresztül.
Lisa Megalyn Echikunwoke Kis-Kovács Luca Teddy menyasszonya, aki először nem tudta, hogy a vőlegénye beiratkozott az esti iskolába.
Gerald Walker Keith David Dézsy Szabó Gábor Denise és Teddy apja, Gladys férje.
Gladys Walker Donna Biscoe Andresz Kati Denise és Teddy anyja, Gerald felesége.
Maya Yvonne Orji Solecki Janka Lisa barátja.
Denise Walker Bresha Webb Pap Katalin Teddy húga, Gerald és Gladys lánya.
Isaac Jeff Rose Holl Nándor Teddy főnöke a keresztény csirkénél.
Randy Owen Harn Schneider Zoltán Theresa férje.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fleming, Mike: Malcolm D. Lee To Direct Kevin Hart In Universal Comedy ‘Night School’. Deadline Hollywood , 2017. június 29. (Hozzáférés: 2017. szeptember 16.)
  2. Dave McNary: Kevin to Star in Comedy 'Night School'. Variety, 2017. április 13. (Hozzáférés: 2017. május 21.)
  3. Justin Kroll: Rob Riggle Joins Kevin Hart in Universal's 'Night School'. Variety, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 16.)
  4. Night School. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 12.)
  5. Night School. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. február 12.)
  6. Night School. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)
  7. Night School. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. február 12.)
  8. Jennifer Brett September 14, 2017 celebrities.: Kevin Hart’s movie is filming a fancy scene today | Atlanta Buzz with Jennifer Brett. Buzz.blog.ajc.com , 2016. szeptember 15. [2018. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 16.)
  9. ISzDb – Esti iskola (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 28.)

További információk[szerkesztés]