Esterházy Madonna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
  • Madonna Esterházy, Szene: Maria mit Christuskind und Johannes dem Täufer
  • Madonna and Child with the Infant Saint John
Raffaello Santi - Madonna and Child with the Infant Saint John - Google Art Project.jpg
MűvészRaffaello Sanzio (1508)
Típus olaj, fatábla festmény
Műfaj szakrális művészet
Mozgalom érett reneszánsz
Magasság29 cm
Szélesség21,5 cm
Múzeum Szépművészeti Múzeum
Gyűjtemény Reneszánsz képtár
Település Budapest
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Esterházy Madonna témájú médiaállományokat.

Az Eszterházy Madonna Raffaello Sanzio egy 1508-ra datált olajfestménye, a budapesti Szépművészeti Múzeum kincse.

Története[szerkesztés]

Raffaello Firenzében tervvázlatot készített róla (az Uffiziben őrzik), majd Rómába érkezése után ott festette meg, 1508-ban. A festmény a művész egyik jelentős alkotása, amelyet nem fejezett be teljesen. Csak a Madonna alakját dolgozta ki. A kép elkészülte után 200 évig Itáliában, többek között XI. Kelemen pápa tulajdonában volt. Az egyházfő – a kép hátoldalán lévő feljegyzés szerint – 1720-ban odaajándékozta III. Károly magyar királynak és feleségének, Erzsébet Krisztina magyar királynénak. A királyi családtól később Mária Terézia magyar királynő kancellárjához, Wenzel Anton Eusebius von Kaunitzhoz került a mű, akitől Esterházy Miklós József vásárolta meg, még 1813 előtt. A kép az Esterházy-gyűjtemény részeként 1865-ben került Pestre. Először a Magyar Tudományos Akadémia épületében, majd a Szépművészeti Múzeumban talált otthonra.

1983. november 5-én, szombaton éjszaka Raffaello egyéb és Giorgione, Tintoretto, valamint Tiepolo műveivel együtt ellopták. Később olasz csendőrök a görögországi Aigio (Eghjon) közelében lévő Panagia Trypiti kolostorban találták meg.

Leírás és stílus[szerkesztés]

A festmény tervvázlata

A kép az egész alakos Madonnát ábrázolja a sziklán ülő gyermek Jézussal, a kép bal oldalán lévő, egy fóliáns jelentését kutató, gyermek Keresztelő János felé fordulva. A háttérben látható tájban a Vespasianus római császár Forum Romanumon lévő templomára emlékeztető romok vannak. Ezek azonban még nincsenek rajta a firenzei Uffizi-beli vázlaton, amiből arra lehet következtetni, hogy a kép alapötlete már otthon, Firenzében megfogalmazódott Raffaello fejében, amit rögtön Rómába érkezése után fatáblára festett. A képet és hordozólapját az értékes kerettel együtt többször is kellett restaurálni.

Érdekesség[szerkesztés]

A képet 2014-ben már kiállították Milánóban, 2018. február 15. és április 8. között pedig a római Palazzo Barberini mutatja be, amit a Szépművészeti Múzeum felújítása alatti zárva tartása tett lehetővé.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Pierluigi De Vecchi, Raffaello, Rizzoli, Milánó, 1975
  • Paolo Franzese, Raffaello, Mondadori Arte, Milánó, 2008 ISBN 978-88-370-6437-2
  • Comando Carabinieri - TPC, Anno Operativo 2001, Edizioni De Luca, Róma, 2001

Belső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Madonna Esterhazy című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.