Esterházy Madonna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Esterházy Madonna
Madone Esterházy Raffael.jpg
MűvészRaffaello Sanzio (1508)
Típus olaj, fatábla festmény
Műfaj szakrális művészet
Mozgalom érett reneszánsz
Magasság29 cm
Szélesség21,5 cm
Múzeum Szépművészeti Múzeum
Gyűjtemény Reneszánsz képtár
Település Budapest
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Esterházy Madonna témájú médiaállományokat.

Az Eszterházy Madonna Raffaello Sanzio egy 1508-ra datált olajfestménye, a budapesti Szépművészeti Múzeum kincse.

Története[szerkesztés]

Raffaello Firenzében tervvázlatot készített róla (az Uffiziben őrzik), majd Rómába érkezése után ott festette meg, 1508-ban. A festmény a művész egyik jelentős alkotása, amelyet nem fejezett be teljesen. Csak a Madonna alakját dolgozta ki. A kép elkészülte után 200 évig Itáliában, többek között XI. Kelemen pápa tulajdonában volt. Az egyházfő – a kép hátoldalán lévő feljegyzés szerint – 1720-ban odaajándékozta III. Károly magyar királynak és feleségének, Erzsébet Krisztina magyar királynénak. A királyi családtól később Mária Terézia magyar királynő kancellárjához, Wenzel Anton Eusebius von Kaunitzhoz került a mű, akitől Esterházy Miklós József vásárolta meg, még 1813 előtt. A kép az Esterházy-gyűjtemény részeként 1865-ben került Pestre. Először a Magyar Tudományos Akadémia épületében, majd a Szépművészeti Múzeumban talált otthonra.

1983. november 5-én, szombaton éjszaka Raffaello egyéb és Giorgione, Tintoretto, valamint Tiepolo műveivel együtt ellopták. Később olasz csendőrök a görögországi Aigio (Eghjon) közelében lévő Panagia Trypiti kolostorban találták meg.

Leírás és stílus[szerkesztés]

A festmény tervvázlata

A kép az egész alakos Madonnát ábrázolja a sziklán ülő gyermek Jézussal, a kép bal oldalán lévő, egy fóliáns jelentését kutató, gyermek Keresztelő János felé fordulva. A háttérben látható tájban a Vespasianus római császár Forum Romanumon lévő templomára emlékeztető romok vannak. Ezek azonban még nincsenek rajta a firenzei Uffizi-beli vázlaton, amiből arra lehet következtetni, hogy a kép alapötlete már otthon, Firenzében megfogalmazódott Raffaello fejében, amit rögtön Rómába érkezése után fatáblára festett. A képet és hordozólapját az értékes kerettel együtt többször is kellett restaurálni.

Érdekesség[szerkesztés]

A képet 2014-ben már kiállították Milánóban, 2018. február 15. és április 8. között pedig a római Palazzo Barberini mutatja be, amit a Szépművészeti Múzeum felújítása alatti zárva tartása tett lehetővé.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Pierluigi De Vecchi, Raffaello, Rizzoli, Milánó, 1975
  • Paolo Franzese, Raffaello, Mondadori Arte, Milánó, 2008 ISBN 978-88-370-6437-2
  • Comando Carabinieri - TPC, Anno Operativo 2001, Edizioni De Luca, Róma, 2001

Belső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Madonna Esterhazy című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.