Ugrás a tartalomhoz

Estació de França

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Estació de França
(Barcelona-Estación de Francia)
Barcelona Estació de França
(Barcelona Estación de Francia)
A pályaudvar madártávlatból
A pályaudvar madártávlatból
Cím
OrszágSpanyolország
HelyBarcelona  Spanyolország
NévadóFranciaország
Állomáskód79400
UIC állomáskód7179400
IBNR állomáskód7100067
Műemlékvédelmi besorolás
 • Cultural Asset of Local Interest
 • Bé amb protecció urbanística
Építési adatok
Megnyitás1848
Építési stílus
Építész(ek)
 • Pedro Muguruza
 • Raimon Duran i Reynals
Felhasználási területvasúti pályaudvar
TulajdonosADIF
ÜzemeltetőRenfe Operadora
Része ennek
Szomszédos állomásokPasseig de Gràcia (Estació de Sant Vicenç de Calders, líne R2 sud)
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Szolgáltatások
 • parkoló
 • nyilvános WC
 • kerékpármegosztó rendszer (Bicing)
 • Vonatok
  Átszállási lehetőségekBarceloneta
  Elhelyezkedése
  Estació de França (Barcelona-Estación de Francia) (Spanyolország)
  Estació de França (Barcelona-Estación de Francia)
  Estació de França
  (Barcelona-Estación de Francia)
  Pozíció Spanyolország térképén
  é. sz. 41° 23′ 02″, k. h. 2° 11′ 10″41.384000°N 2.186000°EKoordináták: é. sz. 41° 23′ 02″, k. h. 2° 11′ 10″41.384000°N 2.186000°E
  Térkép
  SablonWikidataSegítség

  Az Estació de França (Francia pályaudvar) egy vasúti pályaudvar a spanyolországi (katalóniai) Barcelonában. Nevét Franciaországról kapta, mivel innen indultak korábban a vonatok Franciaország felé.

  Az Estació de França Barcelona második legforgalmasabb vasútállomása a Barcelona-Sants után a regionális és a távolsági utazásokat tekintve. Ezt a státust azonban elveszítheti az AVE nagysebességű vonatainak Santsba irányítása és a 2021-ben befejezésre kerülő Estació de Sagrera-TAV megépítése után, amely a forgalom nagy részét kezelni fogja.

  Története[szerkesztés]

  A 19. században épült itt először vasútállomás, amely a Franciaországból érkező vonatok fő végállomása volt (ahogy a neve is mutatja), de az Északkelet-Katalóniába és a Costa Bravára közlekedő járatok is innen indultak.

  Az állomást alkotó két monumentális épületet Pedro Muguruza építész tervezte, és XIII. Alfonz király avatta fel, az 1929-es nemzetközi kiállításra építették át és nyitották meg újra. Az épületek "U" alakban veszik körül a vasúti síneket. Az állomás épülete összesen 29 m magas és 195 m hosszú. Az állomás 1988 és 1992 között felújítás miatt zárva volt, majd az 1992-es olimpiai játékokra nyitott meg újra.[1]

  Építészet[szerkesztés]

  Általában a város legszebb állomásaként tartják számon. A klasszikus és a modernebb stílus visszafogott keveréke miatt önmagában is érdemes megnézni, amely márványból, bronzból és kristályból készült díszítéssel, valamint modernista és art déco motívumokkal egészül ki. Az elmúlt három évtizedben Barcelona főpályaudvaraként háttérbe szorult a Sants földalatti továbbfejlesztése miatt. Valóban, Barcelona legtöbb más állomása legalább részben a föld alatt található.

  A pályaudvar a Franciaországból érkező és Franciaországon áthaladó nemzetközi vonatok végállomásaként betöltött státusza a 2013-ban megszűnt éjszakai "trenhotel" járatok megszüntetésével ért véget, ami egybeesett a Párizsba, Toulouse-ba, Lyonba és Marseille-be közlekedő új, nagysebességű, nappali TGV-járatok bevezetésével, amelyek mindegyike Santsba érkezik vagy onnan indul.

  Az eredeti épület egy része ma a Pompeu Fabra Egyetemhez tartozik, és annak "França épületeként" szolgál.[2]

  Elhelyezkedése[szerkesztés]

  Az állomás a város keleti részén található, lent a dokkok és az állatkert között. Bár saját metróállomással nem rendelkezik, könnyen megközelíthető: közvetlenül a Barcelona belvárosán (Sants és Passeig de Gràcia) áthaladó R10-es vonalon, valamint a barcelonai metró 4-es vonalának Barceloneta állomásától jó öt perc sétára található.

  Vonalak[szerkesztés]

  Az állomás tizenkét vágányt és hét peront foglal magába. Számos RENFE-járat végállomása:

  • Rodalies Barcelona: R10 - a félóránként közlekedő barcelonai nemzetközi repülőtéri vonat Barcelona központján keresztül (Passeig de Gràcia vasútállomás és Sants), de az AVE munkálatai miatt szünetel, helyette ideiglenesen az R2 SUD járat közlekedik Barcelona (Passeig de Gràcia vasútállomás és Sants), Viladecans, Gavà, Castelldefels, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Calafell és Sant Vicenç de Calders központjába.
  • Közepes távolság (Renfe Media Distancia): Ca1, Ca3, Ca4, Ca6

  Az állomást gyakran használják tartalék végállomásként is, amikor a vasúthálózat egyes részein karbantartást végeznek; az állomáson 2008 telén az Aragó-alagút korszerűsítése során sokféle járat közlekedett.

  Az állomásról az alábbi vonalak indulnak ki:

  Képgaléria[szerkesztés]

  Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barcelona Estació de França. Trens de Catalunya
  2. University Campus - Universitat Pompeu Fabra. [2007. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 27.)

  További információk[szerkesztés]