Eslikarbazepin-acetát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eslikarbazepin-acetát
IUPAC-név
(S)-10-acetoxi-10,11-dihidro-5H-dibenz[b,f]azepin-5-karboxamid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 236395-14-5
PubChem 179344
ATC kód N03AF04
SMILES
CC(=O)OC2Cc1ccccc1N(C(N)=O)c3c2cccc3
ChEMBL 1067
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C17H16N2O3
Moláris tömeg 296,320 g/mol
Sűrűség 1,32
Farmakokinetikai adatok
Kiválasztás ~90% vese
Terápiás előírások
Alkalmazás orális
Likarbazepin: az aktív metabolit

Az eslikarbazepin-acetát (INN: eslicarbazepine) parciális epilepsziás rohamok adjuváns (kiegészítő) kezelésére szolgáló gyógyszer.

Nevét aktív metabolitjáról, az (S)-likarbazepinről kapta, ahol az S a középső (azepán)gyűrűhöz kapcsolódó oxigénatom térbeli elhelyezkedését írja le.[1]

A hatóanyagot 1996-ban fedezték fel portugál kutatók.[2] A klinikai próbákban Magyarország is részt vett.[3] Az Európai Bizottság 2009-ben hagyta jóvá a használatát az EU-ban.[4]

Hatásmód[szerkesztés]

Az pontos hatásmechanizmusa ismeretlen. Az in vitro elektrofiziológiai vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az eslikarbazepin-acetát és metabolitjai egyaránt stabilizálják a feszültségfüggő Na+-csatornák inaktivált állapotát, megakadályozva, hogy ismét aktivált állapotba kerüljenek, és ennek következtében fenntartsák a neuronok ismétlődő kisülését.

Kölcsönhatás más epilepszia elleni gyógyszerekkel[szerkesztés]

Az eslikarbazepin-acetátot a klinikai próbák során az alábbi szerekkel vizsgálták:

  • Karbamazepin: az egyéni válaszreakciótól függően az eslikarbazepin-acetát dózisának növelésére lehet szükség. Megnövekszik a diplópia (kettős látás), koordinációs zavar és szédülés kockázata.
  • Fenitoin: Az egyéni válaszreakciótól függően az eslikarbazepin-acetát dózisának növelésére, míg a fenitoin dózisának csökkentésére lehet szükség. Ez valószínűleg a CYP2C19 enzim gátlásának tudható be.
  • Lamotrigin: bár mindkét szer legjelentősebb metabolizációs útja a glükuronidáció(en), ennélfogva interakció kialakulása lett volna várható, a klinikai tapasztalatok szerint egyik szer dózisán sem kellett változtatni. A betegek között azonban jelentős egyéni különbségek lehetnek.
  • Topiramát: bár a topiramát biohasznosulása a mérések szerint csökkent, dózismódosításra nincs szükség.
  • Valproát és levetiracetám: a III. fázisú klinikai próbák szerint nincs szükség dózismódosításra. Hagyományos gyógyszerkölcsönhatási vizsgálatokat nem végeztek.

Mellékhatások, ellenjavallatok[szerkesztés]

Az eslikarbazepin-acetátot csak felnőttek szedhetik, mivel gyermekekre nincsenek megfelelő adatok. 65 év felett körültekintően kell eljárni a tapasztalatok korlátozott volta miatt.

Májkárosodott betegek esetén ugyancsak korlátozottak a tapasztalatok, ezért a szer nem javasolt súlyok májbetegség esetén.

Vesebetegek esetén körültekintően kell eljárni, és az adagot a kreatinin-clearance (CLCR) függvényében kell beállítani.

Előzetes génvizsgálat szükséges han kínai és a thai származású betegek esetén a Stevens-Johnson szindróma(en) kialakulásának kockázata miatt.

Gyakori mellékhatások:

  • (általában nem súlyos) bőrkiütés
  • látászavar, kettős látás, figyelemzavar, aluszékonyság, fáradtság főleg a kezelés elején, ami az autóvezetési képességet is rontja
  • szédülés
  • hányás, hasmenés
  • hyponatraemia (a vér Na+-tartalmának csökkenése), mely zavartsággal és a rohamok súlyosbodásával járhat
  • a PR-távolság megnövekedése az EKG-görbén
  • öngyilkossági gondolatok.

Bár terhes nőkre vonatkozó adat nincs, az epilepszia elleni szerek általában károsak a magzatra. Egereken a káros hatást az eslikarbazepin-acetátra is kimutatták. A szer ráadásul csökkenti a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, ezért fogamzáskorú nőknek mindenképpen orvosi tanácsra van szükségük.

Adagolás[szerkesztés]

Az ajánlott kezdő adag naponta egyszeri 400 mg, amit egy vagy két hét után 1×800 mg-ra kell emelni. Ezután az adag a beteg válaszreakciójától függően 1×1200 mg-ra növelhető.

A szer szedését csak fokozatosan szabad abbahagyni, egyébként a rohamok kiújulhatnak.

Az eslikarbazepin-acetát elősegíti a CYP3A4 enzim működését, ami gyógyszerkölcsönhatáshoz vezethet, ha a beteg olyan szert is szed, amely főleg ezen enzimen keresztül metabolizálódik. Az ilyen szer adagjának növelésére lehet szükség. A szedés elején vagy az adag megváltoztatásakor 2–3 hétbe telhetik, amíg az enzimaktivitás beáll az új szintre.

Az eszlikarbazepin gátolja a CYP2C19 enzim hatását. Emiatt is kialakulhat gyógyszerkölcsönhatás.

Ismert, hogy az eslikarbazepin-acetát csökkenti a kombinált orális fogamzásgátlók(en), a statinok (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek), és kisebb mértékben a warfarin (véralvadásgátló gyógyszer) hatékonyságát.

Készítmények[szerkesztés]

A nemzetközi gyógyszerforgalomban:[5]

  • Exalief
  • Zebinix

A Zebinix Magyarországon is forgalomban van:[6]

  • Zebinix 400 mg tabletta
  • Zebinix 600 mg tabletta
  • Zebinix 800 mg tabletta

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lásd sztereoizoméria, enantiomerek.
  2. ESLICARBAZEPINE ACETATE: A WELL-KEPT SECRET?[halott link] (American Epilepsy Society)
  3. A new seizure medication, eslicarbazepine, appears effective Archiválva 2012. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben (epilepsy therapy project)
  4. Zebinix Archiválva 2018. szeptember 20-i dátummal a Wayback Machine-ben (European Medicines Agency)
  5. Eslicarbazepine[halott link] (Generic Drugs)
  6. Eslicarbazepine[halott link] (OGYI)

Források és további információk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]