Erzsébet (Újszövetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Erzsébet
Erzsébet és Mária (Raffaello Sanzio)
Erzsébet és Mária (Raffaello Sanzio)
Keresztelő Szent János anyja
Születése
i. e. 1. század
Hebron
Halála
1. század
Tisztelete
Tisztelik Római katolikus egyház
A Wikimédia Commons tartalmaz Erzsébet témájú médiaállományokat.

Az újszövetségi Erzsébet Áron leszármazottja, Zakariás felesége, Keresztelő Szent János anyja, Szűz Mária rokona, valószínűleg nagynénje.

Története[szerkesztés]

Lukács evangéliuma szerint Erzsébet és férje „igazak voltak az Isten előtt, szentül éltek, az Úr parancsai és rendelkezései szerint”, de gyermekük nem volt.[1] Erzsébetnek csak idős korában született gyermeke, akinek érkezését Gábriel arkangyal adta tudtára férjének, hozzátéve hogy a születendő János a Megváltó előfutára lesz.

Erzsébetet áldott állapotának 6. hónapjában meglátogatta Mária, amit a katolikus egyház május 31-én ünnepel (Magyarországon Sarlós Boldogasszony néven július 2-án). Amikor találkoztak, János repesett méhében, ezt a hagyomány úgy értelmezi, hogy köszöntötte Urát. Erzsébet örömében így kiáltott: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!”[1] A mondat bekerült az Üdvözlégy imádságba is. Mária ezáltal bizonyosodott meg az angyali üdvözletben kapott ígéret igazságáról.

Három hónap múlva megszületett János, ezután Erzsébetről nincs adatunk.

Ábrázolása[szerkesztés]

Általában a „Mária látogatása Erzsébetnél” és a „Nagyszentcsalád”[2] képeken látható. Gyakran ölében a kis Keresztelő Jánossal és a lábánál báránnyal ábrázolják. Kassán, a Szent Erzsébet-dóm főoltárán a Madonnával és Árpád-házi Szent Erzsébettel együtt látható. Magányosan legtöbbször fejkendővel, köpenyben, idős asszonyként mutatják.

Ünnepét a katolikus egyházban november 5-én tartják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lk 1
  2. Jézus tágabb rokonsága: unokatestvérei, nagyszülei, Szt. Anna és Joachim, azok rokonai, köztük Erzsébet, Zakariás, és Keresztelő Szt. János. Ld.: Katolikus Lexikon

Források[szerkesztés]